tisdag 26 april 2016

Dagens fönster ...


... finns i ett gult hus på en kulle, ja, ni vet förstås var.

I landet Halland.

Kvistarna i lilla vasen är poppel och ni  a n a r   inte hur ljuvligt gott det doftar! På väg ner till havet passerar man ett litet sällskap med popplar; kanske fem, sex stycken - högresta och inte särskilt vackra - men hjälp, vilken doft dom sprider!

Spanade noga .., jo, där på marken - intill - fanns flera rotskott och det kan nog hända att jag smyyyger ut nån kväll och ..., ja, just det ja.

(På olika trädgårdsforum på nätet kan man läsa om balsampoppel/doftpoppel. Många tycker att det doftar myrpiss eller lösningsmedel! Ja, ja .., jag tycker ju att det röda vinet Big Zin  är underbart gott, men det fick urdåliga recensioner av dom som kan ..., så det är ju bara logiskt att nånting som jag finner överjordiskt ljuvligt doftande, för andra människor luktar som myrpiss, haha.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Doftpopplens doft är gudomlig.


Friherrinnan

Bert Bodin sa...

Trots mitt botaniska intresse, så vet jag inte vilken sorts popplar vi har här. Men jag måste nog gå och dofta på dem jag känner till.

Vi har gigantiska sådana på sina ställen - vanliga(???), små, pelarpopplar med flera.

Det ska bli intressant att få veta hur myrpiss luktar, för det vet jag inte.

:-)

mossfolk sa...

Jag vet nog inte ens hur en poppel ser ut... tror att det får bli lite googlande.
Men åh så härligt det är att plocka med sig små buketter in! Årets första brukar bli forsythia, som snabbt slår ut inne i värmen. Sedan följs de av olika blommor och grenar för att avslutningsvis bli en och gran i december. I januari och februari får det dock bli köpetulpaner. Apropå poppel. Eller inte ;)

Turtlan sa...

Tack Mossfolk för att du skrev att du inte vet hur en poppel ser ut. Inte jag heller! Läste inlägget och sen kommentarerna. Tänkte samtidigt att ibland dessa "botaniker" så törs man väl inte skriva "- Hur ser en popplel ut...?"

Så tack för att du skrev så för då kan jag hänga på dig med samma fråga :-)

Turtlan sa...

Men oj då. Nu har jag googlat poppel. Det är ju såna jag spanat och undrat över som växer längs Göta Kanal på vissa ställen. En slags poppel i alla fall.

Ja man lär sig.

Elisabet. sa...

Bert i Luleå, mossfolk och Turtlan: tro inte att jag visste det heller; det kanske var pv som berättade det för mig? Inte en aning hade jag vad det handlade om och att det fanns träd som doftade så himmelskt gott!

Ruta Ett sa...

Jag vet vare sig hur poppel ser ut eller hur myrpiss luktar! Men om du säger att det luktar gudomligt - så är det så. Får komma ihåg att spana efter balsampoppel när jag kommer till handelsträdgården nästa gång!

Ingela sa...

Jag hade en Jämtlandspoppel på tomten, planterad av mig själv 1986. Men vi fick lov att ta ner den för kanske fem år sen, för det är ett oerhört livskraftigt träd. Den blev ett jätteträd som sköt skott i hela gräsmattan, överallt var det små popplar. Och i potatislandet, och i växthuset. Så tänk efter var du sätter den om du tar hem ett skott.

Men oj vad jag saknar doften på försommaren...

Cecilia N sa...

Balsampoppeldoften efter ett regn ...
*saknar*
Samtidigt är jag glad att det var grannen snett över gatan som hade den. Det var väldigt knöligt av alla rötter som sökte ta sig upp.

(Och barfotafötterna fick med sig "poppelknoppar" som kletade fast sig.)