fredag 15 april 2016

En fredag ....


Tar bilen till Heberg för att titta på skor men hittar inga.
Som vanligt.

På hemvägen lyssnar jag till P1; det handlar om barn som vägrar vanlig skolundervisning eller föräldrar som tycker att hemundervisning är bättre och som har flyttat till Åland, där är det tydligen lätt att få undervisa hemma, på egen hand.

Barnen intervjuas.
Jo, det är bra att få vara hemma, man behöver inte läsa om vikingar om man inte vill, då kan man göra nånting annat, säger en.

Tala om att där nog måste vara disciplinerade föräldrar - en av dem är förstås hemma på heltid - och mannen i familjen säger att han aldrig tidigare varit fattig, men det är han nu, nåja, att äta gröt ännu en dag i veckan dör man ju inte av, menar han.

Allt handlar om prioriteringar.

Hela vägen hem regnar det.
Ösregn.
Stannar till i Ullarp och köper ägg från bondgården.
Perfekt att kunna swisha betalningen - hur ofta har man exakta kontanter -?

Hemma igen.
Nybryggt kaffe .., ser hackspetten i lilla eken .., och lyssnar till romsk musik.

4 kommentarer:

mossfolk sa...

Hm, vad intressant. För jag undrar... Hur blir det sedan. Barnen behöver ju gå högstadiet för att komma in på gymnasiet och de behöver gymnasiet för att komma in på universitet. Även om en högre utbildning förstås är ett fritt val vill jag i allafall ha gjort vad jag kan för att vårt barn ska ha möjligheten att kunna göra det valet.

Elisabet. sa...

mossfolk: det vsr intressant, men jag förstår ärligt talat inte heller hur det ska fungera senare? Det kändes aningen flummigt, men jag missade orsaken hill att just det här barnet inte ville gå i skolan.

cruella sa...

Finland har en annan ordning med läroplikt i stället för skolplikt (det var det Centerpartiet syftade på häromåret när de fick så mycket kritik för förslaget att ta bort skolplikten). Det går väl att bedriva hemundervisning enligt läroplan hela vägen upp genom gymnasiet?

Elisabet. sa...

cruella: jo, det går säkert bra, har man bara engagerade föräldrar och möjlighet att avlägga prov så du får några betyg att söka vidare på - eller kanske om man löser det med att anställa en lärare -. Men det är ju många ämnesområden! I låg, - och högstadiet kan jag tänka mig att det fungerar, men sen ..? Ja, intressant var det. Ska reprislyssna till hela programmet.