torsdag 18 augusti 2016

Ett långt inlägg ....


Dagarna susar iväg!
Den oerhörda produktionen av björnbärsmarmelad (fabrikören syns på bilden, i alla fall delar av honom), har nu ersatts av plommonmarmeladtillverkning. Jag kan säga så här .., är jag enjängd, finns det dom som är än mer enjängda!

"Men blir du aldrig less på din marmelad ..!" säger jag ibland.

Nej, det blir han inte.

Och på jobbet förändras tillvaron.
Från att ha haft jättelånga köer som når från kassorna till fruktdisken, börjar det bli mer som vanligt.
Plötsligt hinner vi fylla in varor, städa och göra fint .., jo, men det känns bra.
På lilla skrivtavlan på lagret syns inte längre rader av namn som skrivit ner när det är semesterdags och nån har fått ställa in sin efterlängtade till-solen-resa och om detta pratar vi en stund .. att man aldrig kan ta nånting för givet här i livet.

Onsdagkväll har jag stängning tillsammans med Hampus.
Han är väl i 20-årsåldern och jag tycker så bra om honom!

"Vad har du tänkt dig sen .., efter sommarjobbet ..?" frågar jag.

Jo, han ska läsa till läkare.

Lite senare, när jag håller på att fylla in frukt, upptäcker jag den rara tösen vars namn jag nu inte kommer ihåg, hon som sommarjobbade i charken, ja, numera är hon meteorolog och kan ofta höras i Radio Halland och medan jag plockar upp nektariner (för 10:- kilot), berättar hon om sitt arbete och hur intressant det är .., hur hon gör prognoser för olika företag och så är det ju det här med radion då.

Mellanbarn, Stenbock och höger tumme upp.

Fikarasten tillbringas tillsammans med fina Viveka.
Hon är till hälften italienska och arbetar under sommaren i charken.
Vad ska hon göra när hösten och vintern kommer ...?

"Jag vet inte riktigt ..., jag trivs så bra här i affären, ja, jag vet inte ...", säger Viveka.

På hennes smörgås ligger kokt medvurst och några skivor gurka.


I vanliga fall är det ett tvillingpar som sköter hela lösgodisavdelningen, plus avdelningen för så kallat "naturgodis", plus frysen med räkor i lösvikt. Vi brukar börja ungefär samtidigt på tisdageftermiddagarna och det är  m y c k e t  jobb som väntar dem! Nytt ska fyllas på .., det ska rengöras och hållas efter och det är många kilo det handlar om!

Nu, sommartid, har systrarna semester och då är det Marie som sköter om det hela.
Hon är i dryga femtioårsåldern och är som ett solsken.
När jag tidigare i somras hade missat att klicka i rätt dag för lösgodisleverans, så där så hon fick göra annat den kvällen - godiset kom först dagen därpå - var hon ändå lika vänlig och rar och sa att "det ordnar sig, jag kommer i morgonkväll i stället!"
Bara en sån sak!

Sist av allt hade jag igårkväll en man i kassan som genast sa: "jaha, här sitter du, du arbetade ju på Fridhems Livs i Ystad och sedan på Ica Supermarket!"
Jo, så var det ju.

Och jag minns någon av mina första veckor på Hemköp och känslan av total otillräcklighet och hur all yrkesstolthet hade tackat för sig och så kom en kund just från Ystad; en som hade handlat i lilla affären i många år och som sa så snälla saker och när kunden betalat och lämnat butiken, ja, då gick jag ut på lagret och grät rakt av. Det var en sån oerhörd lättnad; tänk, nån människa som visste att man inte var helt oduglig som kassörska!

Nu vankas morgondopp!7 kommentarer:

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bert Bodin sa...

Existerar mataffärer utan gigantisk godisvägg?
Tänk - Jag tycker de nästan är motbjudande.

Hörde att Storbritannien om 1/2 år inför extra skatt på sötsaker och läsk, eftersom de börjar bli oroliga för hälsotillståndet i landet. Svenskarna äter skräckinjagande mängder. Vilken affär vågar säga nej?

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dinah sa...

Och så blir den ju billig. Plommonmarmeladen. Om man har egna plommon.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: det är nog knepigare än man tror det där. Vi har danska turister som köper kilovis med lösgodis och så läste jag det här.
http://www.svd.se/dansk-sockerskatt-gav-inte-battre-vanor

Dinah: ja, förvisso! Men vi skulle väl ändå inte köpa såna omåttliga mängder med marmelad ,-)

Anonym sa...

Jag har fått plommon ibland och gjort inkokta plommon. Fantastiskt gott till efterrätt med lite grädde. Och bra gå-borts-present!Finns många såna recept på nätet. ellem

Elisabet. sa...

Bert: det spelar ingen roll att din kommentar kommer flera gånger, jag förstår ju att det är nåt vajsing! Dinah: ja, så är det. ellem: det kanske vi skulle satsa på .., det börjar bli gott om Viktoriaplommon just nu.