måndag 9 januari 2017

Måndag ....

Foto: Henrik KorpiOch så ny vecka och ny giv. 
Harry är orolig och springer mellan vardagsrummet och det vi kallar för Gunnars Rum och långt innan jag upptäcker Alice (labrador) och Elsa (dalmatiner) måtte Harry ha gjort det - jag förstår det inte, inte kan väl doften tränga igenom husväggen -, eller kan den?
Kanske är någon av tikarna i löpen ..., det måste vara så.

Och själv?
Ja, plockar bort .., pratar med friherrinnan som gått en ovanligt lång promenad (idag utan rädsla för den förfärliga halkan som hållit oss alla på helspänn i helgen)  .., jag värmer upp lördagens fisksoppa .., fyller på med mat till småfåglarna .., följer ett antal sjuksköterskor i England i deras vardag ..,och reprisläser Svenska Dagbladet från igår. 
Tanken var att jag skulle jämföra DN med SvD, liten jämförelse bara, just den här helgen.

I resedelen finns ett reportage från Japan.  
Många bilder. På sidan 18 säger en kvinna att vänligare människor än i Tokyo nog knappast finns på vår jord.
Min enda erfarenhet av Japan är Takashi som bodde hos oss någon gång i mitten av 60-talet. Vi var på skidtävling i Arjeplog och speakern frågade publiken om där fanns någon som kunde tänka sig att ha en inneboende japan hos sig ett par månader och pappa - vars engelska ordförråd endast sträckte sig till "yes box all right"- anmälde sig genast som frivillig. Ja, någon japanska kunde han förstås inte heller. Och med oss hem till Malå följde då denne japanske skidåkare och blev som en i familjen under några månader. 

Foto: Malin Hoelstad


Bläddrar vidare.  
I Söndagsintervjun skriver Karin Thunberg om detta att det är 20 år sedan Ted Gärdestad gick ut för en promenad och aldrig mer kom tillbaka. En alldeles - i mina ögon - fantastisk bild av hans bror Kenneth finns på en helsida. Vilket foto!! Och vilken underbart lugn den mannen utstrålar. En slags trygghet - eller tillit - till fotografen.

Illustration: Ellen Ekman

I Kulturdelen sidan 17 handlar det om barn och politik och hur man talar med sina barn om allt som händer här i världen, ja, sånt. 

Jag faller pladask för illustrationen av hur det kan se ut veckan före barnbidraget; det är Ellen Ekman som är illustratör. "När pengarna är slut i Veckan före barnbidraget blir det ingen korv till makaronerna", är bildtexten. 

Oj, vad jag tycker att det är viktigt med bra fotografer och illustratörer (och inte minst redigerare) när det gäller dagstidningar! Och inte minst: att dom får utrymme!

Apropå bilden här ovanför .., jo,  nog märker vi handelsanställda att det kan vara just så och det kanske inte är en slump att Hemköp och andras reklamblad dagarna innan barnbidraget (eller lönen) kommer, ja, går ut med mängder av tiokronorsvaror. Det här gäller förstås inte bara kunder som väntar på barnbidrag, det gäller även många pensionärer som räknar dagarna tills nya pengar kommer in på kontot.  

Ja, ungefär så har en vanlig måndagförmiddag i landet Halland varit.
Inget särskilt spännande, mest som alldeles vanlig måndag.
Lite tankar hit och dit bara.

Ps. En intressant och läsvärd kommentar om den nye generalsekreteraren i FN, den stod annannan för och kan läsas i  gårdagens inlägg. Ds.

6 kommentarer:

mossfolk sa...

Haha, det har jag aldrig tänkt på -att tiokronorsvaror kommer i reklambladen veckan före barnbidrag.
Och jag är så glad att Cosmos är kastrerad och vi inte behöver tänka på sådant som löptikar. Lurvig blev som föbytt minns jag. Ja, innan han fick prostatit och blev kemiskt kastrerad. Ungefär samtidigt som vi flyttade in till Örebro och det var nog tur det, för tänk vilka bekymmer han skulle ha fått med alla dofter annars.

lifeblog sa...

Hej det är Solveig! Takashi Matshuhasi (el hur det nu stavas) - vet du att han bor i Mora?? Jo, jag tror du vet. Men - tänk att vi var på samma skidtävling!!!!!!!!! Lef o MÅ
PS Jag gillar DN mer än SvD......

Ruta Ett sa...

Hur gick det med jämförelsen? Vann DN, eller...?
Jag håller med dig om att illustrationer kan verkligen sätta fingret på pricken, som inte ord kan. Min kompis Sanna Levelius gör härliga illustrationer om stort och litet. Jag skriver lite om henne idag på min blogg!

Ruta Ett sa...

Jag gillar också DN mer än SvD!

Jessica sa...

Underbar bild! ❤️

Denna januari har inte varit någon annan lik.. Huuuuur mycket som helst och tre burar post/dag och ca 1,5 bur Dhl.
Pengar verkar inte vara någon bristvara.

Elisabet. sa...

lifeblog: jo, jag vet att han bor där .., borde väl kanske försöka ta kontakt med honom när det är vasaloppsdags ,-)

mossfolk: oh ja, sånt spelar in! Många har det knapert, särskilt äldre kvinnor som blivit änkor.

Ruta Ett: det var svårt att jämföra bara ett helgnummer .., just då tyckte jag inte att det var nån större skillnad. DN är kvar ännu ,-)

Jessica: det är fortfarande många paket, men inte som i julas! Vi MÅSTE ju bygga ut på nåt vis, annars kommer det aldrig att fungera!