onsdag 8 februari 2017

tryckutjämning .... 

mitt blodtryck åker upp och ned
ungefär som en jojo
eller en bergochdalbana

och mina kinder blir illröda var gång jag går till tandläkaren
lämnar tandhygienisten
eller träffar herr kirurgen

man skulle då kunna tro
att jag nyligen har sprungit ett maratonlopp
men det har jag inte

det är bara för att det blir så känslosamt

så där som när vi hade måndagsmöten på ica supermarket i ystad
samma sak då

nej
jag fattar det inte

idag kom i alla fall den nya blodtrycksmätaren
jag hämtade den på matöppet i slöinge
mätaren heter omron och har ett minne
så där så man kan gå tillbaka och kolla siffrorna

svarta digitalsiffror visar hur det står till
eller inte

efteråt
känner man sig som en dålig människa

7 kommentarer:

Rexxie sa...

Jamen, hur står det till då?

Elisabet. sa...

Rexxie: det varierar nåt så otroligt! I Hässleholm fick jag besked av kirurgen att det var för högt - han skulle inte operera om jag inte fick ned det -. På vårdcentralen här för någon månad sedan, var det jättelågt! När jag testar hos friherrinnan kan jag få ett värde, här hemma med den nya ett helt annat. Gissa, om man blir stressad!
Men idag ligger det på kring 148/90.

Ruta Ett sa...

Stress påverkar blodtrycket enormt. Bara tanken på att MÄTA blodtrycket får mitt blodtryck att stiga och också när det ska mätas på vc.
Man kan begära att få en dygnsmätning och då får man en indikation på hur trycket är i genomsnitt. Det kanske är nåt för dig?

Anonym sa...

För sex år sen blev jag med högt blodtryck och har medicinerat sedan dess (jättebra inställd medicin och inga biverkningar).
Jag skulle aldrig kunna ha en manick och mäta hemma, skulle stressa ihjäl mig och få förhöjt bara av det, mäta varje dag... Nej, hjälp. Jag går och kollar på VC två gånger per år och har numera ca 125/75.
Jag undrar vad vitsen är. Hur hanterar man resultatet av alla hemmamätningar och vad gör man om det är ovanligt högt en dag?
Hoppas du fåt ordning på trycket. /Biggan

Babsan sa...

Du blir mer sressad av att mäta det hela tiden tror jag.Det bästa är att det mäts av samma apparat hela tiden de ger olika utslag.Har haft högt bltr i 20 år men det är stabilt tack vare bra medicin.Men jag mäter hemma emellanåt och väldigt olika utslag....

Monet sa...

Nu får du förlåta om jag har synpunkter på din kirurg. Det är ju helt otroligt att han stressar dig med sådana uppgifter och krav. Det är ju i första hand narkosläkaren (eller om du har en hjärtläkare) som avgör sånt här. Fruktansvärt opsykologiskt.

Blodtryck varierar OERHÖRT över dygnet och över speciella perioder. Och är också individuellt känsligt. Jag skulle gissa att du är ganska stressad över din förestående operation bland annat och har man också dödsfall i sin närhet påverkar det självklart. Här i min franska värld fick jag också i början veta att mitt tryck var för högt och man ville höja min blodtrycksmedicin. Men den franske läkaren sa sen så här:

Gå nu hem och använd er egen blodtrycksmätare (varför har ni bytt förresten, gick den andra sönder?). Mät trycket FYRA gånger per dag. Morgon, middag, kväll och innan sänggåendet. Anteckna noga värdena. Gör detta i FYRA dagar. Notera därefter skillnaderna mellan de olika tidpunkterna och lär er detta. Notera om något särskilt hänt som gör att trycket är högt.

Men framförallt, lägg ihop de värden ni fått och ta fram ett genomsnittligt tryck. Ligger det konstant för högt är det dags att göra något. Annars är det medelvärdet som gäller.

Jag gjorde detta och fick fram ett mycket normalt snittvärde (och i våra år kan ett sånt mycket väl vara 150/95 utan att man dör av det). Att ha ett värde på 125/75 gör läkarna glada men det är egentligen bara artificiellt åstadkommet genom medicineringen. Den typen av tryck har bara i verkligheten unga vältränade män.

När jag nu opererades senast - och inga andra jämförelser i övrigt men det var en betydligt djupare, långvarigare och svårare operation än den du ska gå igenom - låg mitt tryck trots medicinering och lugnande medel skyhögt. Likadant när jag opererades för starr i höstas. Är man känslig har man också ett stressrelaterat blodtryck och då kan det slå så här.

Ingen av de franska läkarna och narkosläkarna eller sjuksköterskorna reagerade inför detta utan visste att det här är helt normalt så det är klart att operationerna genomfördes. Vad såg den danske kirurgen för tryck? 200/125 eller något? Då ska han begära att det görs just dygnsmätning!! Och mitt andra råd till dig är att inte använda någon annan blodtrycksmätare just nu än din egen och bara ta trycket hemma. Lycka till nu igen!!

Elisabet. sa...

Ruta Ett, Biggan, Babsan och Monet: ja, det var lite dumt av kirurgen att säga det där om blodtrycket och att han inte kunde operera mig om det inte sänktes - jag frågade aldrig hur högt det var - tänkte att då exploderar väl huvudet av stress. Narkosläkaren sa inget.
Den förra blodtrycksmätaren som vi hade, den är försvunnen.
Hos friherrinnan får jag alltid lägre tryck, med den här nya - Omrom -varierar det otroligt, ja, jag vet inte om jag litar på den.
På tisdag ska jag i alla fall få komma till VC i Slöinge och då ska jag ta med mig vår apparat och jämföra med deras, så har jag nåt att förhålla mig till.