tisdag 28 mars 2017

Vad man kan syssla med en tisdag i mars ...

En liten rödhake som kraschlandat mot ett fönster i det gula huset ...

På nåt vis känns det som om man måste tvinga sig till att använda dom här dagarna - eller månaderna - av ledighet, till att göra nånting vettigt. Inte bara räkna ner; utan verkligen ta vara på dem.

Men den ständiga värken på nätterna (längs vaden och skenbenet) förtar lite av orken och det tar en bra stund av den nya dagen innan man riktigt kommit igång. Eller känner sig pigg.

Idag har jag om och om igen lyssnat till detta.
Nu kunde jag visserligen åtminstone dom två första fåglarna - bofink och lövsångare - sedan tidigare, men lilla rödhaken vill jag gärna bli närmare bekant med. 

Jag verkligen  ä l s k a r  den fågeln! 

Liten och pyttig med pepparkaksögon och sytrådstunna ben hoppar den omkring på altanen och ibland nedanför fröautomaterna. Åååå, så fin den är!  

Bofinkar har vi i massor här just nu, men lövsångaren lär vi få vänta på ett bra tag till.Mellan varven (då jag värmer upp kaffe i mikron .., tar mig en skiva av Sonjas medhavda ananaskaka .., gosar med hundarna och lite med sigge nilsson) tittar jag på diverse olika youtube-filmer från Holland; det är ju där vi ska tillbringa sommarens semester. 
I fjol var det Skottland, nu är det Holland som blir min längtansmorot!  

Och helt och hållet din förtjänst är det annannan, att jag har bokat två nätter i Utrecht!

Inte alla kan böja sin tumme så mycket som Gunnar ....

Tanken var att vi först skulle bila upp till Gunnar i Jämtland och sedan köra ner till Holland, men det blir förstås så mycket bakvänd körning, så vi avvaktar med Vaplan till en annan gång.  Internet är ju en formidabel guldgruva, i alla fall för mig!
Den här härliga tjejen visar vad hon tycker är skillnaden mellan tjejer i USA - Holland.
Riktigt kul, men jag vet ju inte om det stämmer. 


Nu ska jag i alla fall ta harry på den första kryckpromenaden; det må bära eller brista. 
Ajöken sa fröken.
 

9 kommentarer:

annannan sa...

Å Utrecht.

Boekhandel Steven Sterk vid Domplein (den riktiga adressen är Servetstraat) har så fina vykort. Och ligger så fint. Och rakt över gatan ligger mitt favoritcafé sedan gamla tider.

Det är för övrigt härligt framför allt att ströva runt i kvareren vid kanalerna i centrum. Det är allt det fina och charmiga med en gammal holländsk stad men med mindre folk och turister än Amsterdam.

Var ska ni bo någonstans?

Elisabet. sa...

Tack för tips, Anna! Vi ska bo på Malie Hotel, på Maliestraat. Men det är inte hugget i sten, vi har möjlighet att avboka/boka om fram till två dagar innan ankomst.

annannan sa...

Oj, det är ju jättenära där jag brukar bo! Mitt i vanliga trevliga bostadskvarter (även om jag misstänker att man nog får vara övre medelklass för att ha råd med ett hus där). Restaurangen De Kust som ligger bara några hundra meter från ert hotell är väldigt trevlig och har god mat. Jag har ätit där flera gånger. Ett tips om ni är trötta och vill ha nära hem efter kvällsmaten!

Om ni följer den stora gatan in mot stan därifrån, Biltstraat, kommer ni förbi universitetsbiblioteket och några av de riktigt gamla universitetsbyggnaderna. Fotot jag skickade med speglingen i vattnet är därifrån, från Drift som är en tvärgata till Biltstraat precis när man kommer in i centrum. Just i korsningen Biltstraat - Drift ligger det ett trevligt café också, ett sånt där man serveras på udda porslin och det står en lapp på dörren att man ska stänga av mobiltelefonen.

Det är trevliga roliga kvarter att ströva omkring i norr om Biltstraat och sannolikt också söder om. Sådana där man ser rakt in i vardagsrummen för holländarna har ju som bekant inte gardiner. och här är det gathus med vardagsrummet direkt innanför de stora fönstrens, det vill säga en halv meter och en fönsterruta bort från den som går på trottoaren!!

annannan sa...

Hogelandsepark som ligger alldeles i närheten också, där går det ett promenadstråk med moderna statyer. Jag tror du skulle gilla dem. Fortsätter man sedan bort över ett par gator kan man gå flera kilometer i grönområden längs med kanalerna. Jag brukar springa där. Det är väldigt fint på våren och sommaren, otroligt grönt och lummigt fast det är mitt i stan.

Elisabet. sa...

annannan: jag ligger på soffan och övar med jordnötsbollen .., samtidigt som jag läser dina rader. Vet du hur glad man blir? Alldeles inutivarm! Tack!

Evas blogg sa...

Till annannan: har du tips på restauranger i Amsterdam också? Ska dit om några veckor.

annannan sa...

Evam tyvärr kan jag inte alls Amsterdam.

Men två saker som gäller allmänt i Nederländerna:
- Man kan nästan alltid äta på de större caféerna / barerna. Fräscha sallader, hamburgare, den sortens mat.
- Om man gillar den sortens mat ska man passa på att äta indonesiskt. Det är som att äta indiskt i Storbritannien - finns massor att välja på och är så autentiskt det nu kan bli utanför ursprungslandet. Indonesien var en nederländsk koloni och det finns många som har sitt ursprung därifrån.

Elisabet. sa...

annannan: då tackar även jag för tips! Jag älskar ju indisk mat, så det indonesiska kanske vore nåt för mig?

Evas blogg sa...

Tack ska du ha!