söndag 23 december 2018

För nio år sedan ställde jag frågan ....

Ja, vad vill ni helst ha på julbordet?
Så här svarade ni (vinterbilderna tog jag i Ystad .., det var tydligen en snörik december!)



Börjar med madamen i Portugal: 
Vi firar portugisisk jul i år. 
På julaftons kväll blir det kokt bacalhau med kokt potatis, kokta ägg och alla möjliga sorters grön kål, som är mer eller mindree som svensk grönkål. 
En riktigt god grön olivolja ringlar man över och så dricker man rött vin. 
Bacalhau är torsk som varit torkad och saltad och lakats ur i vatten och är en portugisisk nationalrätt som kan tillagas på månghundratals vis. 
Numer är det ju inte så gott om torsk så hos oss serveras det inte ofta mellan jularna. 

Till juldagens middag blir det killingstek med potatis och kastanjer som fått steka med i långpannan för de flesta i familjen. 
Det tycker jag också om, men just på juldagen brukar jag avstå till förmån för den portugisiska julmat jag är alldeles särskilt förtjust i, ett slags pyttipanna på resterna av julaftonsmaten. Alltså potatis, grönsaker och fisk skuret i små bitar och uppfräst i olivolja. 
Helst har någon haft orken att skära redan några timmar i förväg så att alla de goda smakerna fått gifta ihop sig. 

Turtlan i Karlstad sa så här ....
För min del så ligger Bruna bönor högt i kurs. Senapssill såklart också.Till det ska Julmst drickas, inget annat.God Jul från en snuvig (!) Turtla som ska snörvla iväg till jobbet snart.GOD JUL! 

Bettankax hade en lite annorlunda maträtt hon drömde om ...
Jag vill ha Ebbagull på bordet jag!:) 
Ja, jag vet...hopplöst underbart förälskad.
GOD JUL till er alla fyra! Julekramar 



Gunnar i Vaplan är en förnöjsam herre ....
Jag tycker att julen är överskattad. 
Ledighet och en liten "wiskey" så är jag nöjd. 

Matildas fikarum (minns ni henne, hon bodde i Australien!) sa så här: Jag skulle komma bra överens med Gunnar. Allt julbök och julstök känns alldeles för mycket för mig. En stek i ugnen, lite grönsaker, glass till efterrätt och en liten whiskey till kaffet, det räcker såå bra för mig för att jag ska vara mer än nöjd. 




Bente i Norge kom med följande ....
Julaften spiser vi middag ca 17.00. 
Det er ribbe, medisterpølse, innmatpølse, medisterkaker. rødkål og surkål.og mandelpoteter, tyttebær og lefse til. 
Till desert multekrem,eller riskrem og rød saus. 
Jeg har bodd noen år på Nordvestlandet,og der hadde vi lutfisk på juleaften,helt greit det ogsåBrukte bare norske ord her, so if you want to translate just call. 

Ingela i Malå berättade så här ...
Jag gillar julmaten, men det finns inget som måste vara med på julbordet. 
Gravad lax är väldigt gott, hemgjord och med hemrörd sås till och en torkad renbog som man kan karva ur är också gott. Den är förresten ännu godare att ta fram sen nån kväll och knapra på med ett glas gott rödvin till. 

Några år nu har jag gjort en lite sötsyrlig rödkålswok med äpple som passar jättebra till både skinkan och prinskorvarna,eller "änglapiggarna" som tant Elin på Karlssons livs sa. 
För de som gillar dem alltså. 




Anna of Sweden hette hennes blogg och hon bodde då i USA. 
Så här skrev hon: 
Bruna bönor! Fast det blir inga sådana på julbordet i år. Har inte hittat bruna bönor i Amerikat. Och det är ju inte riktigt samma sak med bönor i tomatsås ...Hoppas att din och PVs jul blir riktigt mysig!Stor kram! 

Ulrika - som då kallade sin blogg Ellis - hade inte heller stora krav. 
Finsk kålrotslåda älskar jag. Inlagd sill också. Annars... nä, jag kommer inte på något. Egentligen är jag inte särskilt förtjust i julmaten... :)
Jag skulle gladeligen äta sushi eller nåt annat gott istället.
Ris a la Malta är gott, senare på kvällen

Helen skrev så här ....
Ville bara titta in och önska dig och din familj, inkl. Pelle och Sigge, förstås, en riktig GOD JUL!Detta är första julen vi firar sen min mamma gick bort, och hon var en riktig bull och matmamma, så det jag vill ha på julbordet är väldigt starkt förknippat med henne, t ex revbensspjällen och köttbullarna som hon var oslagbar på att tillaga. 
Men det är väl dags att börja införa mina egna kokkonster på julbordet, och hoppas att lite av mammas talang finns i mina gener...Kram! 



Cicki berättade följande ...
Inlagd sill, julskinka och leverkorv med rödbetssallad är sådana där måsten. För något år sedan införde jag kålrotslåda och det är också numera ett måste för sambon och hans dotter. Jag tycker den är god men det är inget måste.När jag bodde i Matfors, väster om Sundsvall, så gjorde de flesta av mina arbetskamrater och kunder något som de kallade "rörost". Jag har aldrig hört talas om det varken förr eller senare. För dem var det ett måste på julbordet. Jag är inte säker på hur man gjorde men det var något med mjölk och vassla. Jag har smakat en gång men tyckte inte om det. Den var för söt. Du som kommer längre norrifrån, har du hört talas om rörost? 
Elisabet skriver: nej, faktiskt inte! Någon annan som har gjort det?

Hedgrenskan fattade sig kort: 
Sillen!

Och slutligen Lilla B, hon som odlar chili och bor i Västmanland (men har halländskt påbrå).
Skinka, Janssons frestelse och den halländska grönkålen som jag inte fått någon i famijen att anamma. Den som är sååå god. 

Inga kommentarer: