onsdag 18 september 2019

Onsdag ....


Det var det som förr om åren betydde "ledig dag" och det sitter - på nåt konstigt vis - i.
Jo, det känns som en alldeles ledig dag!

Och för första gången på det som känns som en evighet, är det alldeles vindstilla ute!
Tog Harry på promenad ..., förundrades över stillheten och efteråt, när jag slog mig ner i en trädgårdsstol och satt och tittade på småfåglarna vilka flög fram och åter och snabbt tömde fröautomaten, kunde jag till och med höra lite kvitter.
Lite, lite, men ändå.
Och en stor gröngöling flög förbi och slog sig ned i björken hos grannen; den där björken som ser ut att ska blåsa omkull var höst, men inte gör det.


Igår besök hos en kund från affären.
Ett hem nära havet. Änka sedan några år tillbaka.
Överallt fotografier av familjemedlemmar från förr eller nu .., den vanvettigt stilige maken - i yngre upplaga - fanns på bild på kylskåpsdörren ...,tillsammans med barnbarnsteckningar och en inbjudan till fest från i somras.


På väggen den här tavlan, fast i provtryck.
Konstnärens namn var Sven Jonsson, en i Halmstadgruppen, men dittills okänd för mig.
U n d e r b a r, var den och jag kan omöjligen säga varför. Kanske färgerna.


På Instagram ser jag att Greta Thunberg träffat Barack Obama som säger sig beundra den unga svenskan. Det gör för övrigt jag med.
Varför?

Ja, kanske mest för att hon går sin egen väg.
Och så tänker jag att mycket måste bero just på denna Greta; denna unga flicka som en dag slår sig ned på marken med en skylt som handlar om klimatet och så startar en  l a v i n .., och jag ser bilder från städer runt om i världen ., tusen och åter tusentals ungdomar som marscherar för nånting dom tror på och allt börjar med en ung flicka från Sverige.

Om Greta hade utstrålat sex appeal och haft  plutmun och ja .., så där som många unga flickor vill framställa sig, hade budskapet gått fram lika bra då? Jag tror inte  det.
Jag tror att det är Gretas icke-inställsamma-attityd och allvar .., som smittar av sig.

På bilden expresident Obama.
Ja, han ser  v e r k l i g e n  ut att beundra Greta.
Eller inte.
(Mest liknar han Henke Larsson).


Får ett meddelande i inkorgen.
Har jag öppnat för solfångarna?
Svar: ja.

Och ett sms kommer nästan samtidigt.
Det är Eva från Tyresö som nu klarat av bronkoskopin (undersökningen gick bra) och hon berättar att i morgon kommer dom ner till landet Halland och jag skriver att det blir bra och lovar att ha middagen klar. Att komma till ett tomt kylskåp kanske inte är så trevligt.

Och ännu tidigare idag .., bilder från alla barnen.
Där är ett militärtält i Mali - ett slags dubbelrum där allt, utom våningssängen - tycks vara i plast.
En annan bild: utsikten från en balkong på tionde våningen i nordöstra Irak .., och ännu en bild, av Allkrydda med svensk text, men inhandlad i en lokal butik.
Den fjärde bilden visar hunden Charlie som tillsammans med matte (som arbetat natt) är ute i skogen och rullar sig på marken .., utom sig av glädje!
Vuxna barn med egna liv.

Nu ska jag ägna mig åt mitt liv.
Att putsa fönster, till exempel.
(Då ringer mobilen! Grannen som åkte in akut till sjukhuset igår, är nu opererad för brusten blindtarm och nåt annat och får komma hem i övermorgon. Det var ju tur att det gick så bra!!)

// Läste detta nyss och tyckte om det. Det handlar om längtan efter det onåbara.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Greta är fantastisk och jag tror precis som du - det är hennes äkthet som gör att människor lyssnar och följer. Hon skiter i yta och vem du är, hon säger vad hon tycker oavsett.

Här har det besökts en fornborg idag och så firar vi Qvick så fyller 7 år idag. Det var tänkt att vi skulle ta ett dopp också men nu är energin tvärslut. Och när den är slut så är den verkligen slut, tyvärr.
Men fint väder, solsken och härliga höstdofter, det kan man njuta av från husvagnen även som trötter.:-)

Bert Bodin sa...

Greta är bra. Hon skrämmer upp en massa kunskaps- och klimatproblemsförnekare så att de visar sig i sin dumhet.