söndag 15 september 2019

Utryckning ....


Det blåser nåt hemskt och från Skallkrokens hamn har det kommit mejl där båtägarna uppmanats se  till sina förtöjningar, då vattenståndet höjts med en meter.
Oj, hur det låter när vi kommer dit ner!!!  Det smattrar och smäller och vattnet liksom forsar in i hamnen; så känns det och så ser det ut.

På väg hem börjar pv prata om stormen Dorian - den som härjade på Bahamas och annorstädes - och om huset vi bor i ens skulle hålla för såna vindhastigheter? Nej, det tror han inte. Säkerligen skulle taket flyga av, garanterat altantaket och kanske skorstenen också?
"Här i Sverige har vi ju inte anpassat byggnader för såna orkaner .., men tänk om det skulle bli så ...!" säger han.
Att vi får orkaner alltså.

Sånt kan man fundera på.

5 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Apropå hus som håller. Jag förundras varje gång jag ser totalraserade villaområden efter orkaner. Jo - kanske i utvecklings-/fattigländer, men i rika länder. Som USA.

Orkaner inträffar ju årligen. Går det inte att gardera sig?

(Men jag förvånas också över hur t.ex. en idrottshall i Göteborg kan brinna ner till grunden. Vad är det som är så eldfängt i moderna byggnader? Trodde de mest består av stål och betong.)

Elisabet. sa...

Bert Bodin: men vindstyrkor på 80 m/sek ... då är det nog svårt att stå emot. Pv som minns hur det såg ut efter Gudrun, menar att den dubbla vindstyrkan, då är det inte så underligt om husen ryker. Det här huset t.ex byggdes väl på 30-talet och ligger på en höjd. Huvva!
Enbart igårkväll när jag gått i säng, kändes det hur det knakade i träväggarna. Vinden låg på rakt mot husgaveln och kom som en furie från havet till!

Bert Bodin sa...

Jo. Här i Sverige, som ju inte är ett frekvent orkanland kan jag förstå om det skulle hända.

Men i länder som anses "rika och utvecklade" i tyfonbälten över jorden ....

Rexxie sa...

Slottskogshallen byggdes 1965 så den är väl inte så modern...

Cecilia N sa...

Och så beror det på byggtraditionen i trakten.
I min uppväxtort är det självklart med aluminiumfasader.
I en ort jag bodde i för 25 år sen är det lika självklart med trä, antagligen från trakten.
Här där jag bor nu tror jag också att de gärna bygger i trä.