fredag 4 mars 2022

Fredag ....


Bilden från igår. 

Ingen pv har sovit hemma och harry har som vanligt legat hos mig. 

Det känns tryggt med en hund intill sig. 

När klockan är sju kommer sotaren från Falkenberg och han är som alltid snabb och effektiv. Kaminen, vedpannan och skorstenen gås igenom. Allt är okej. Sigge är vansinnigt rädd för den svartklädde och är ute ur huset inom fem sekunder, men Harry blir glad .., tror först att det är husse, men viftar ändå försiktigt på den lilla svanstipp som är kvar. 

Sen går han och lägger sig i "Gunnars rum".

Efteråt blir det frukost. Morgon-tv förstås. 

Och jag tänker på en sak som verkligen fått mig att fundera: hur avslutar man ett krig? 

Hur långt ska det gå innan en president säger "nej, vi ger upp!" Om man förlorat tusentals människor och plötsligt tackar för sig - har dessa människor då dött förgäves -?

Och då innebär det ju att man alltid borde lägga sig platt, för att undvika förluster i människoliv? Det blir ju inte heller rätt. 

Jag tänker också på den tjugofemårige ukrainaren Vitaly Skakun, han som sprängde en bro i luften, men samtidigt offrade sitt eget liv. Och jag tänker på en modig president och kan någon ens tänka tanken att "vi ger upp!", när deras ledare - med uppenbar risk för sitt eget liv - (det är väl bara en tidsfråga innan han blir likviderad) framträder i inspelade snuttar och manar till kamp?


Bilderna är från Twitter och bildtexten lyder: "His name was Vitaly Skakun. He was 25. To stop RU fascists, he blew up a bridge at the cost of his life. Today he was carried to grave in his hometown - and people stood on their knees."

Och den som hade detta på sin Twittersida, var Olexander Scherba.

Jaa, du Vitaly .., vilken hjälte du är i mina ögon!


6 kommentarer:

Gunnel sa...

Krig är så vansinnigt att allt blir fel. Natingen försvarar man sig och offrar människoliv eller också ger man upp och låter "den lede" ta makten över landet. Bägge varianterna är är oacceptabla som en politiker skulle säga. Det finns egentligen inga ord för det som händer, man känner bara desperation.

Elisabet. sa...

Gunnel: ja, precis så känner jag det. Hur jag än tänker (förutom att Putin drar tillbaka sina trupper vilket väl aldrig lär hända), blir det ju knepigt!

Bert Bodin sa...

Han Putin har ju börjat enligt Hitlers recept. Jag tycker han kan hoppa över mellankapitlet och gå direkt på slutet. Självmord.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, om det vore så väl!

Anonym sa...

Kan ju tyvärr också vara så att efter Putin, kliver en annan ledare fram som har tyckt att Putin varit lite för vek som inte tagit till kärnvapen. Hemskt är det. ellem

Elisabet. sa...

ellem: ja, käre värld .., vad väntar oss?