lördag 28 maj 2022

    Dagens fönster och lite (mycket) mera ...

Idag tittade jag in i en antikaffär i Getinge, 1 mil härifrån. Oj, så mycket där fanns att vila ögonen på! Det var mängder med porslin, vaser, dukar, lakan, smycken, speglar, stolar, ja, allt man kan tänka sig! Just där och då hade innehavaren fått in en laddning ljusstakar i tenn och så stod hon och googlade på vilka priser hon kunde tänka sig att sätta .., vad skulle kunder kunna tänka sig att betala? 

Butiken heter Antikt & Unikt och är väl värd ett besök, tycker i alla fall bloggmadamen. Finns också på instagram och där heter kontot antiktounikt. Skrollar man där ner till den 12:e mars, får man en guidad visning av innehavaren.

Som regel faller jag nästan alltid för såna här fina lakan. Och nej, jag har inga problem att sova på dem heller och så kan man ju förvandla dem till gardinkappor om man så önskar. 

I alla antikaffärer ser jag såna här halsband; säkerligen från dödsbon. 

Elva delar av Blå Måsen för sexhundrafemtio kronor!

Och knappar, knappar, knappar, vilket minner mig om Edet Textil i Malå, en tygaffär där det på ett litet bord just innanför dörren låg mönsterkataloger av olika slag .., och där såldes behåar - väldigt spännande då man var nybliven tonåring. (Köpte för övrigt min första behå där och kände mig såå vuxen). På hyllorna låg tygrullar och där fanns ett bord att mäta upp tygerna med ., och måttstock i trä. Tänk, vad många minnen som plötsligt vaknar till liv när man börjar nysta i härvorna. (Ja, just det, garn fanns också!) 

Mölnlycke trådrullar minns man ju. Som liten - sex, sju år kanske - fick jag ibland sortera och göra fint i mammas sylåda; det vill säga den nedersta lådan i köket. Lönen var inte särskilt stor ., kanske någon enstaka krona och jag tyckte att det där var så roligt. 

Mamma, som vuxit upp i en familj där mormor och morfar ett tag drev affär och så småningom "Rum för resande" (förutom lagården och allt annat), betalade gärna för små tjänster. Stryka örngott kunde rendera en summa av tio öre per örngott och lönen var nog inte det viktiga för mig, mer att det var roligt att hjälpa till. Största inkomsten var nog att borsta mammas tjocka hår.

Ja, allt det kom jag att tänka på, tack vara bilden av trådrullarna. 

Hej å hå!

Inga kommentarer: