lördag 29 juli 2023

Förmiddag i landet Halland ....

Långsamt börjar allt kännas lite som vanligt. Min vanliga frukost som bytts ut mot "ha-besök-frukost" är nu tillbaka .., och klockan 07.00 tar jag Harry på promenad (räknar till sex små kaniner på grannens gräsmatta ..., så vanvettigt söta är dom!) .., och efter disk och kylskåpsröjning och en sväng till soptunnan, är det nu VM-fotboll som gäller. Damerna. Sverige mot Italien. 

Får samtal från pv på morgonen. Han undrar om jag vill köra upp till Bohuslän idag och så skulle vi då segla ett par dagar - kanske en vecka - där uppe. 

Jag tackar nej. I alla fall idag.

Säger att jag vill hinna med annat, få ro i kroppen. Kanske hälsa på min syster i Skåne. 

Pratade med henne igår och hon berättade något som gjorde mig så rörd. Jag hade skickat ett postens vykort till henne och motivet var en knubbig och leende liten Viggo i sin mammas famn. 

"Du förstår .., jag har ställt det fotot av den lille pojken på byrån i mitt sovrum och varje gång jag passerar eller är på väg i säng eller stiger upp, småpratar jag lite med honom .., ja, men han ÄR ju så fin!" sade denna min underbara syster.

Jag svarade att "Men då ska jag hämta dig Rigmor och så kör vi till Bunkeflo och du får träffa dem alla och kanske kan vi stanna till och äta gott någonstans, ja, som en liten utflykt, så där som du så ofta gjorde med mamma, då, när hon bodde på Ejdern."

Bilden visar andra småttingar, här på "lägdan" i Dikanäs. Min kusin Elin tog bilden. Tänk, himlen tycks lika stor som när man är på Österlen. Där känns himlen som en stor ostkupa.

Andra bilder. 

Den här från Bjäresjö i Skåne, där Den Äldsta (som tog bilden under kvällsrundan med hundarna) med make och hundar befinner sig sedan i torsdagskväll.

På familjechatten kommer även en bild från AP. Där är det frukost på gång .., paddan är på bordet och hon skriver att det blir en bra dag, såväl fotboll som simning (med bland annat Sarah Sjöström!). 

Så fortgår den här förmiddagen. Lite duggregn och nu lite solsken. 

Tvätt i maskinen,

Läser DN. Det antas att skogsbränderna i såväl Italien som Grekland, till stor del kan vara anlagda. Det är ju rent av än värre om det är på det viset. 


Ännu en bild från Dikanäs. I morse i Ring-så-spelar-vi, var där en inringare från Norra Tresund. 

"Norra Tresund ..? Där bodde ju moster Margit!" tänkte jag. 

Kvinnan som ringt in och i vanliga fall bor i Kiruna. tillbringar sommaren i just Norra Tresund och vittnar om hur paradisiskt vackert där är. 

Jag minns bilresor med mamma och hur vi hälsade på moster Margit. Jag minns visk-pratet i köket och jag minns att jag tänkte att mamma var så glad - alltid så glad - när hon hälsade på hos sina syskon.

Moster Margit, moster Gunvor, moster Lisbeth och så morbror Olaf som tog över barndomshemmet - just i närheten av den där lägdan på bilden -. 

Så var det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som är uppvuxen där det ser ut som vid Bjäresjö (som ligger kanske tre mil bort!) undrar vad en lägda är? / Annannan

Elisabet. sa...

annannan: ”lägda” = åker, öppen gräsvall, äng eller fält. (Ålderdomligt, norrländska.) Gammelsvenskt ord som lever kvar i dialekter i större delen av Norrland. Enbart ordet lägda syftar ofta på hölägda, dvs en åker eller ett fält där man odlar hö, men man kan även säga havrelägda, råglägda osv. / Elisabet

bettan sa...

Tack för förklaring av ordet lägda. Aldrig hört det tidigare.

Elisabet. sa...

Bettan: ja, tänk vilka viktigheter ni får lära er 😉! / Elisabet

mossfolk sa...

Jag tycker att Norrland är så vackert. Och liksom rofyllt. Hade det inte varit så att vi var så rotade här, med släkt och vänner, hade jag tveklöst kunnat tänka mig att flytta uppåt i landet.

Finns gården kvar i släkten?

Elisabet. sa...

Mossfolk: Ja! Moster Gunhild (änka efter mammas bror) bit kvar, plus någon av hennes söner som väl är i 49-årsåldern, minst. Huset har tre våningsplan och på ett plan bodde min moster med familj ett tag. Vilken lycka! /Elisabet