söndag 8 augusti 2010

Nån slags insikt .....


I morgon påbörjar jag min sista semestervecka.

Den femte.

Det är första gången på sjutton år som jag har fem veckors semester och då menar jag semester och inte att hoppa omkring på kryckor, äta Citodon och ha ett svullet knä; jag menar inte heller att gå hemma med en bruten handled.

Nej, jag menar verkligen s e m e s t e r.

Fem veckor.

Nästan magiskt är det.

Men för pensionatsvärden är det slut på det roliga.

"Ojojoj .., ja, om man skulle packa ryggsäcken ...?" säger han som ska stiga upp klockan femochtrettio och sedan cykla iväg de tjugotvå kilometrarna söderut, till stan.

Till jobbet.

Det låter inte som om han direkt slår volter av glädje bara vid tanken.

Och tack vare god hjälp från Hildas Patrik har vi fått igång skrivaren och nu har jag inget att skylla på .., det är bara att sätta igång och skriva brev där man berättar vad man kan och duger till och sedan bifoga diverse handlingar, lägga i kuvert, frankera och sist av allt: lägga på den gula postlådan, den som står bland många andra nere på slingervägen.

På tidigare arbetsplatser har jag sett ansökningshandlingar som kommit till min chef och alla sökande berättar om hur energiska, begåvade och socialt kompetenta dom är och hur många bollar dom kan hålla i luften på en och samma gång - stresstålig är bara förnamnet - och alla är såklart positiva och gladlynta.

Ingen enda kräks när dom blir nervös, så där som jag själv har gjort.

Och nu är det min tur.

Tänk, om man skulle skriva som det är .., tänk, om man skulle skriva att ååå, jag skulle gärna tillbringa resten av livet i ett gult hus på en kulle .., sittandes på en stentrappa och då och då låna böcker på biblioteket .., och maila och blogga och läsa tidningar på nätet och kanske skriva insändare och nu och då någon krönika?

Ja, tänk om man skulle skriva och berätta att man inte längre är så himla stresstålig och att man ibland känner svetten rinna i små bäckar och emellanåt - det händer det också - mer som en brusande älv, ja, som Vormforsen om våren, ty så kan det kännas när köerna bara växer och man inte hinner ta undan kundkorgarna och göra fint kring kassan, eller när tobaksskåpen gapar tomma och man vet att där finns ingen tid alls att fylla på.

En dag såg jag en stor skylt utanför en av stormarknaderna och på skylten kunde man läsa att butiken skulle hållas stängd under den och den dagen, ty personalen skulle på Kick-Off för att bli peppade och jag tänkte .., ååå, hjälp, jag skulle föredra kick-down, men det vågar man knappt säga, för då tror människor att latmasken slagit rot i ens själ och det kanske den har gjort, men allra mest tänker man på att det bara är åtta år kvar till pensionen och det vet man, hur fort tiden går, den bara susar iväg.

Ja, sånt kan man tänka på en kväll i början av augusti.

Just så.

12 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ta det lugnt Elisabet. Inte går ni under om du inte jobbar? Man behöver inte vara "duktig" man får sitta på stentrappan och njuta av livet. Du ser ju hur fint ditt tryck ligger när du inte jobbar på som en ungdom. Tänk halvtid - så hinner du njuta av allt det du vill. Kram!

Elisabet. sa...

Eva: halvtid ..????? Det var långt mer än jag hade tänkt mig .-)) skriver jag smajlande.

Evas blogg sa...

OK, 25 % då :)

Dubbelörn sa...

Och du... Ingen skickar längre ansökningar per post o om så vore så bifogar du bara ett CV till ditt personliga brev. Betyg o annat tar du med till intervjun.

Idag gäller för de allra flesta jobb att du mailar in din ansökan, ett personligt brev med ett CV. Och som sagt, betyg o referenser o annat tar du med till själva intervjun.

Stor kram till dig

Elisabet. sa...

Eva: now we´re talking .-)

Dubbelörn: ja, men jag gör som jag vill .., jag bryr mig inte så mycket om vad man ska och borde .., här skickas minsann med de allra bästa referenser må du tro ,-)

Elisabet. sa...

Dubbelörn: alltså, det är inga lediga jobb jag söker .., det är mer att jag hojtar att här finns jag ...!

Det brukar alltid finnas hoppa-in-jobb i affärer .-)

S o F sa...

Nervöst.

Natti natti. :)

Elisabet. sa...

S o F: nej, inte nu .., men det kanske blir ..., om någon nappar .-))

Just nu känns allt som världens flow ...

Sov gott!

Turtlan sa...

Det nya blir att frilansa eller kanske kalla det för att konsulta´?

Jag förstår att vara hemmavid i Gula huset lockar mycket.
Jag skulle också vilja ha en låååångledighet just nu i livet.
Ett friår på något sätt.

Spännande se om det blir något napp.
Erfarenhet finns det ju tonvis!

Evas blogg sa...

Bygg ett växthus och driv upp tomater t ex. Stå på torget och sälj. Anordna marknader med div blommor och grönt. Vill du ha hjälp med ex bakverk kommer jag susande och hjälper dig om du vill.

Mian sa...

Du kan kanske öppna ett litet ställe där man hyr in sig och få hjälp att sänka blodtrycket. Ett ställe där du kan lära människor vad som är värdefullt i livet.
Råd om hur man kan lära sig att uppskatta små detaljer i tillvaron - sånt är du kanonbra på!
Passa på att njuta av din ledighet och på heltid göra just det som du gillar (maila och blogga och läsa tidningar på nätet och kanske skriva insändare och nu och då någon krönika) - kanske hittar du något sätt att frilansa inom detta område?

Marge_II sa...

Elisabet, det är ju uppenbart att det är krönikor och annat skrivande som du ska syssla med.
Maila lokaltidningen - eller någon annan tidning (Norran?) och erbjud dina tjänster.
Inget CV behövs, bara en länk till din blogg.
Lycka till!

:-)