fredag 13 augusti 2010

På akuten ...


Här går han den sjuke mannen.
I ryggsäcken har han en bok av Joe Nesbö, tandborsten och rena kallingar.

Och så blir det färd till akutmottagningen.


Här sitter hon och tar emot.
Två gånger har jag varit på akuten i Halmstad och blivit sååå vänligt bemött!

I Ystad fungerar det så här, att man först får man leta reda på en ledig p-plats och sedan är det bara att lägga i p-avgift, därefter kommer man in i ett stort väntrum för akuta patienter och man ser inte till någon personal, utan den sjuke får ta en kölapp och vänta på sin tur, dvs, om man kommer själv, och inte i ambulans.

I Halmstad är det precis tvärtom.

Det första ser man ser när man kommer in, är en sköterskeexpedition där man får tala om vad man har för bekymmer (har man egen bil, får man samtidigt en p-lapp att lägga i framrutan, ja, så behöver man inte betala ett enda öre!) och så får man sitta ner alldeles intill och där finns platt-tv på väggen (visar just då simning från Budapest) och där finns en kaffeautomat och hela tiden har sköterskan i den lilla expedtionen lite koll på patienterna som väntar.



Och till vår förvåning ropas pv in nästan först av alla och hamnar i ett undersökningsrum och en sköterska kommer och tar prover och pv, som har feber och fryser, får två gula landstingsfiltar ovanpå sig och i armen har han en nål som är fasttejpad och jag tänker att det är nog utifall-att.

Så småningom uppenbarar sig en läkare med svårstavat namn och han klämmer pv på magen och säger, efter en stund, att han tror att det rör sig om en inflammerad blindtarm, men säker är han inte, så han vill nog kalla på bakjouren.

Patienten somnar .., jag sitter i ett hörn och läser Femina och tidningen M - där Amelia Adamo blir sminkad - och jag bläddrar lite förstrött i Hemmets Journal bland tusen olika pajrecept .., och där är en tidskrift från Länkarna, där f.d. alkoholister berättar om sitt nya, nyktra liv .., och på flera sidor finns bilder på medlemmar som har avlidit och det skrivs snälla saker om dem alla.

I smyyyg öppnar jag en skåpdörr i det lilla undersökningsrummet, men där är inget intressant, bara en hög med gula filtar .., några blodtrycksmanschetter .., munskydd och lite annat.

På väggen hänger kräkpåsar i vit plast.



Så här sitter jag och väntar och väntar.

Ovanför dörren finns en väggklocka och var gång visaren rör sig, tickar det till.

Tick.
Tick.
Tick.

Och så småningom kommer en stressad jourläkare; en kvinna i 35-årsåldern som är kirurg och vet vad hon vill, och hon klämmer på pv:s mage och nu har han verkligt ont på höger sida och "aaaaj, aaaj!" säger han .., och jourläkaren, som talar stockholmsdialekt, förklarar att hon också tror på detta med blindtarmen och hon säger att snabbsänkan var riktigt hög och troligen blir det operation, ja, det är hon som ska operera i så fall.

"När åt du senast idag .., jaha, vid tolvtiden?", säger hon.

Hur som helst blir han kvar över natten.

Och jag pussar patienten på heta kinden och stryker honom över håret och säger "å, I love You!" och då ler han som har så ont i magen och påminner om att jag inte på några villkor får glömma att koka krusbären som han har plockat in, ja, det ska bli krusbärsmarmelad ,och jag säger att det ska jag verkligen inte.

Och sen åker jag hemåt.

Ensam.

11 kommentarer:

Bloggblad sa...

Kära nån! Så han var verkligen dålig! En trasig blindtarm ska man inte leka med. Bara operera bort.

Elisabet. sa...

Bloggblad: ja, jag ska aldrig mera raljera över män som är sjuka .-)

qi sa...

Ojdå, hoppas allt går bra och hälsa sjuklingen!

Mian sa...

Men dom skall väl operera direkt i så fall? Han har ju varit krasslig sedan i går morse.

mossfolk sa...

Nej men usch, stackars pv, det där lät alldeles förfärligt otrevligt. Hoppas att det blir snar operation och snabbt tillfrisknande!

Anonym sa...

Jag bara säger fredagen den 13:e!
Hoppas att han får den hjälp han behöver önskar
"den skrockfulla".

Elisabet. sa...

Mian och Mossfolk: det hoppas jag också .. men hon - läkaren - sa att ibland kan det ordna sig med antibiotika ...?


Anonym: det hoppas jag med!

Nu mot krusbärsmarmeladen!

Mian sa...

"... och sedan när han blivit av med blindtarmen så kan han äta precis hur många vindruvskärnor han vill" - hälsar min lillebror (som jag precis pratar med per telefon).

Jag håller tummarna stenhårt för att natten skall bli dräglig för Pv och att operationen går galant.

Elisabet. sa...

Mian: han ringde nyss, hade kommit till vårdavdelning efter ultraljudsundersökning, så nu får vi se vad som händer. Lika ont ännu hade han. Och jag kokar marmelad ,-)

UllaMona sa...

Oj då...lika bra att plocka bort bihanget...ja blindtarmsbihanget menar jag ;-)
Kram

Elisabet. sa...

UllaMona: ja, det gäller att skilja på bihangen .-)) Kram, kram!