torsdag 9 september 2010

Apropå gårdagkvällens debatt i Uppdrag Granskning ..


Åttio år på raken vid det politiska rodret i Piteå, ja, för en av falangerna.

Enligt mitt sätt att se, kan sådant skapa maktfullkomlighet hos herrar och damer som styr.

Man kan rentav bli fartblind.

Och det, alldeles oavsett partifärg.

Just så tror jag.

Och äntligen har lokaltidningen vaknat till liv.

För att inte tala om piteborna!

8 kommentarer:

Monica sa...

Exakt så! Läser nu Mustafa Can när han befinner sig i Dorotea och Malå. Där styr kommunister och moderater under samma flagg och på nio år gick Dorotea från ett underskott på 30.6 miljoner till ett plus på 9.3 miljoner. Tidigare styrdes Dorotea av socialdemokraterna så länge någon kan minnas och Greger Lindquist säger:"vi ville inte släppa makten när vi haft egen majoritet år efter år, ingen fick kritisera öppet, vi blev egenmäktiga. Och många skandaler rullades upp. De styrande nu säger" det behövs inga läror för att tömma soptunnan i tid":-).Intressant också att de nuvarande styrande partierna låter oppositionen granska ekonomi och de ledandes förehavanden med sina revisorer, alltså full insyn, socialdemokraterna hade sina egna revisorer i alla år. Och allt verkar vara för att bygden ska ha en bättre framtid och har det, verkar vara full fart. Kul också med Johnny Karlsson: "som ohejdad sosse kan jag inte rösta på något annat parti men nåt maktskifte vill jag inte ha":-).

Rexxie sa...

...och när vi ändå är inne på Mustafa Can måste jag rekommendera hans bok Tätt intill dagarna som handlar om hans mamma. Underbar!

Elisabet. sa...

TACK Monica och Rexxie!

Och Monica, det är ju från Malå jag är och jag tycker att det är UNDERBART att man kan styra på det viset, för hemma - eller på mindre ställen - röstar man ju ändå ( i alla fall jag) på människor som man tycker är vettiga, inte på en bokstav.

Elisabet. sa...

Ps. Om man tror att detta har gått mig åt huvudet, ja, så är det.

Jag blir RASANDE när jag ser hur styrande tycker att man ska behandla dementa och äldre som inte kan föra sin egen talan! Ds.

Rexxie sa...

Jag är inte helt övertygad om att "de styrande" tycker att man skall behandla t.ex dementa på något särskilt sätt.

Problemet är att politikerna har att se till skatt in <-> skatt ut, och när inte in motsvarar ut så plockar man fram osthyveln och skär bort lite här och där; och personalen i vården gör så gott de kan; men ev missförhållanden kommer aldrig fram till rätt personer.

Så, nej, jag tror inte att det är någon i något led som sitter och är särskilt elak eller någon som tycker att man kan behandla folk hur som helst.

Elisabet. sa...

Rexxie: det tror inte jag heller, men jag tror att INSIKTEN om hur det är på ett boende saknas.

När jag en gång satt vid fikabordet hos mamma på Ejdern, så var chefen för gruppboendet också där.

Hon var då i 30-årsåldern och hade sitt kontor en trappa ner.

Jag frågade vilken utbildning hon hade .., ja, hur länge hon hade praktiserat inom äldreomsorgen?

Ingen praktik alls.

"Men det här är ju frågan om arbetsledarfunktion, jag har högskoleutbildning på den biten", svarade hon.

Jag höll på att ramla baklänges!!

"Så du menar att du ska ha hand om personalens schema och allt vad därtill hör, utan att först ha arbetat inom demensvård?" fortsatte jag.

Ja, så var det.

Helt ärligt: för mig är det horribelt!

Elisabet. sa...

Rexxie: jag uttryckte mig fel, i det näst övesta inlägget om styrande, jag menar inte att dom vill illa eller styr över HUR arbetet ska utföras, men i praktiken blir det ju ändå lite så .., för tillsätter eller drar bort tjänster .., så styr man ju, eller påverkar i allra högsta grad, hur arbetet/vården blir.

Rexxie sa...

Jag är av åsikten att alla chefer borde ut och praktisera MINST en vecka per år i den verksamhet man styr över; det skulle nog rätta till en del...