onsdag 2 oktober 2013

Det bästa för annannan i Portugal ...

Hej,

Hinner jag? Jag skulle ju ha bloggat om det här, men det hinner jag inte.

Mitt bästa var att jag i onsdags eftermiddag tog fel tåg. Det kunde ju ha gått åt helskotta men eftersom det inte gjorde det, och eftersom jag som kan bli skitförbannad om det vill sig faktiskt tog det på rätt sätt den här gången, så blev det bäst.

Jag skulle åka från Coimbra, en gammal universitetsstad ungefär 10 mil söder om Porto. Jag hade haft en helintensiv dag med undervisning och ett par möten med besvärliga frågor och motsträviga personer. Jag lyckades just avsluta min föreläsning i tid för att rusa nerför trapporna till den väntande taxin, som kom till stationen fem minuter innan tåget skulle gå.

Jag gick direkt till perrongen som de norrgående tågen går från. Den har ingen skärm med information på, men det var mycket folk som det brukar vara till tågen till Porto, och jag gick på bland alla de andra. Förvisso var det lite konstigt att det inte fanns någon vagn med numret som jag hade plats i, men sådant kan ju ändras med kort varsel. Så jag satte mig i vagn 23 i stället för 3, pluggade in poddradio i öronen och lutade mig tillbaka, väl medveten om att jag måste ta vara på pausen eftersom jag hade skrivjobb som väntade.

En halvtimme senare tittade konduktören mycket fundersam på min biljett. Vart ska damen? undrade han. Till Porto, svarade jag som om det var det mest självklara i världen. Det var det ju, om man utgår från vad som stod på biljetten. Men inte med tanke på att det här var tåget till Guarda, en liten stad i bergen nära spanska gränsen.

Linjen till Guarda är bland de vackraste i Portugal, ett kuperat och grönt landskap med stora skogar omväxlande med öppna dalar med små byar i. Och det gick att gå av på nästa station och vänta tio minuter på ett tåg i motsatt riktning som tog mig tillbaka till norra stambanan igen. Och jag var framme klockan sju i stället för klockan fem, och hade bara träffat vänliga människor hela vägen. Och vet nu vart jag vill åka på en helgutflykt kanske senare i höst.

Här var det jag bytte tåg:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mort%C3%A1gua_tarde.JPG

Hälsn annannan.

//Elisabet säger eller skriver: ååå, klicka på länken vid annannan och läs den rörande historien om vad som hände en älgko!

Inga kommentarer: