torsdag 19 december 2013

Längre bort är det inte ....


Får från släktforskaren Anton i Skellefteå uppgifter om min farmor och hennes familj.
Vilka livsöden!!
Det är ju helt ofattbart vilka korta liv hon och hennes syskon fick!

1. Farmor var äldst och hette Anna Elisabet, f. Karlsson.  Född 1883. Dog vid 41 års ålder.
2. Karolina Albertina föddes 1884, dog vid 21 års ålder.
3. Karl Hugo föddes 1886, dog vid 22 års ålder.
4. Ellen Maria föddes 1888, dog vid 61 års ålder.
5. Olof Harald föddes 1890, dog vid 17 års ålder
7. Berta Katarina föddes 1892, dog vid 25 års ålder.
8. Susanna Magdalena föddes 1895, dog vid 13 års ålder..

Och farmors mor måste ha varit gravid nästan nästan nonstop i tretton år!

8 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Men så sorgligt! Var det sjukdom?

Elisabet. sa...

Ruta Ett: inte den blekaste aning har jag!

Monet sa...

Fråga din släktforskare. Det brukar stå dödsorsak i böckerna. Jag är inte säker på tidpunkt men kan det inte ha varit Spanska sjukan? Så här såg det ju ut i många familjer på den tiden. Kanske tbc också?

Lustigt så många ortsnamn med "träsk" . Det väcker ju inte så positiva associationer för en icke norrlänning men betyder uppenbarligen sjö helt enkelt?

Elisabet. sa...

Monet: ja, jag ska fråga honom ..., det borde ju ha varit nånting sånt, annars tror man ju att dom alla varit predestinerade till en tidig död. Huvva!
Det VIMLAR av ortsnamn som slutar på träsk hemma.
Och inte bara det, hör här: Mensträsk, Sexträsk, Kåtaträsk, Bockträsk, Ruskträsk, Bastuträsk, Ekträsk, Åsträsk, Kalvträsk, Burträsk .., ja, det är många små sjöar hemmavid!

Monet sa...

Spanska sjukan grasserade 1918-1919. I Sverige drabbades Norrlands inland värst. Min farmors äldste bror dog i Kiruna i detta. I övrigt blev hon och hennes tre systrar ovanligt gamla men de levde under välbärgade förhållanden under hela sin ungdomsperiod. Min mormor,född 1903 fick också denna fruktade influensa men överlevde.

Kanske spanska sjukan, som främst drabbade unga människr, kan ha drabbat nårga av din farmors syskon. Du kan ju räkna baklänges från deras födelseår. Annars tror jag tbc var det som tog flest liv under den här perioden. Vet du hur de levde?

Det kan ju faktiskt också vara intressant att få veta om det var något annat genetiskt som ligger bakom?

annannan sa...

Vilka fina namn de hade!

Men man hisnar. I jämförelse är det ett privilegium att ha uppnått 43 års ålder. Av dessa åtta är det bara en som fortfarande levde i min ålder....

Utan att ha ett skvatts erfarenhet av släktforskning tänker jag att i Norrlands inland vid förra sekelskiftet var det nog inte alldeles självklart att det fanns mat. En tidig nattfrost ett år som tog potatisen man hade räknat med att livnära sig på den vintern. En regnig sommar som gjorde att man inte fick in höet som kon skulle äta under vintern. Det fanns ingenstans att köpa det som inte skördades, eller inga pengar att köpa det för.

Och dålig kost för växande barn gör ju dem känsliga för sjukdomar.

Elisabet. sa...

Monet och annannan: ja, jag ska fråga honom, men han gör ju detta helt på frivillig basis - utan att jag ens bett om det - så jag vill inte ligga på så mycket ,-)
Författaren Åke Lundgren, boendes i Malå, skrev boken "Spanskans år" och den handlar just om spanska sjukan och hur den härjade där uppe.
Min farmor och farfar dog båda i tbc, det är i alla fall något som jag vet.
Och min pappas två småbröder dog i späd ålder, bara 1 resp 2 år gamla. Eller unga.
Därför tycker jag att det är så underligt det här på farmors syskons sida .., att dom tycks klara sig till 20-årsåldern, sen är det färdigt.

Rexxie sa...

Om man tittar på de som dog unga så dog en 1905 och tre 1907-1908 och jag skulle därför gissa på en kombination av missväxt och tuberkolos, men som sagt, det är bara en gissning.