torsdag 13 februari 2014

Fem timmar på jobbet ...

På lagret står drivor med rosor och tulpaner!

Och det är som vanligt när jag har förmiddagspasset, det är mejeriet, brödet, avlösning av kassan .., och det är att göra i ordning för fikat.

Vi är fyra som sitter i det lilla personalrummet och det pratas om allt möjligt; men mest om giraffen som nu är död och har blivit lejonmat.
En av oss fyra tycker att det är hemskt, men jag förstår inte alls det förfärliga i det hela?

Om vi nu nödvändigtvis ska ha djurparker i vårt land, då kan vi omöjligen ha hur många djur som helst? Om ingen annan park med vettig djurhållning vill ha den här giraffen och den riskerar att hamna på cirkus eller i något annat elände, ja, vad är då alternativet?

På Facebook har detta diskuterats livligt.
Människor är våldsamt upprörda och tänk, så hemskt, att giraffen blev lejonmat!

Då tänker jag så här: är alla som nu är så upprörda vegetarianer eller veganer?
Äter dom öht något kött?
I så fall .. ,vad är skillnaden?
Är en gris eller en ko mindre värd än en giraff?

Nej, jag förstår inte upprördheten, inte om man själv äter kött.
Gör man av etiska skäl inte det,  DÅ, tycker jag att det är en helt annan sak, annars är min uppfattning att det hela handlar om ren och skär dubbelmoral.

Jodå, vi kan äta kött, och vi kan grilla kotletter och filéer mest hela sommaren, men lejon får äta nånting som vi helst inte ser vad det är och på inga villkors vis en giraff.

Och måste vi alls ha djurparker?
Det är vad jag undrar över.


Efter frukosten fyller jag på i juicehyllan och går sen ut på lastbryggan och slänger kartonger i balpressen. När jag åkte till affären i morse, var det snöslask och elände .., nu, är det solsken och blå himmel!

Sommartid sitter alltid en hel drös med små pilfinkar och väntar på att vi ska slänga grönsaker eller att några brödsmulor ska falla till marken .., och där är alltid en sädesärla som håller ut låååångt in på hösten.
Men idag, är där tyst och stilla.

Och nu är det skidskytte på tv och snart kommer pv hem och sen ska han på krogen ikväll för avtackning av en kär kollega och för mig stundar ledig helg, men först ska morgondagens pass klaras av.

Just så.

15 kommentarer:

Kattis sa...

Jag har också svårt för djurparker, den enorma storm som följer på giraffers varande eller sjuka nyfödda noshörningar!

Tänk om människor la lika mycket kraft på att bry sig om sina grannar, se barn och fruar som far illa? (Med det inte sagt att män inte kan fara illa!) I sådana fall är det tyvärr allt för många som blundar, och som vill uppmärksamma och agera.

Kattis sa...

, och som INTE vill uppmärksamma och agera, skulle det ju stå!

Ruta Ett sa...

Instämmer med föregående kloka kvinna!

Anonym sa...


Vad som chockat mig när det gäller dodandet av giraffen är att man efteråt dissekerade den infor ogonen på barn! Jag fattar helt enkelt inte hur folk är funtade som kan tillåta något sådant.
Sen så fanns det ingen anledning att ta livet av Marius då flera djurparker runt om i världen ( enligt brittisk media) ville ha honom, bl.a. en i Yorkshire.


Lillan i Cornwall

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...

Lillan i Cornwall: det här om dissekeringen, det tar jag inte ställning till, för det vet jag inget om.
Det som däremot förvånar mig är upprördheten att ett djur avlivas, när säkerligen 90 procent av alla som är så upprörda - flera gånger per vecka - äter djur som dödats.
Var är konsekvensen?
Och logiken?
Nu ska jag försöka hitta nånting om dissekeringen. Jonas Wahlström på Skansen, menade att ingen hade släpats dit för att titta på detta, men det vet jag för lite om.
Öht tycker jag att barn borde få veta betydligt mera om hur det hela går till. Och vi vuxna också. Vi grillar och har oss, men skulle aldrig vilja gå in i ett slakteri och se hur det går till!
Många barn tror att korvar görs på fabrik, ungefär som man tillverkar tvål.

Elisabet. sa...

Nu hittade jag en artikel om obduktionen (och hela alltet), ja, jag vågar knappt skriva vad jag tycker .., då blir jag nog mordhotad jag också ,-)

Men jag tycker inte att det är så farligt. Det är ju så här livet är.
Det är bara det att vi inte ser det.

Är man sen uppvuxen med en pappa som jagade älg och hare och kom hem med harpaltar som hängde på väggen med granris i magen .., så är det här med giraffen bara ett större djur.

Anonym sa...

Jag får nog sälla mig till Kattis och Elisabet.
Om folk visste lite mer om varifrån kotletten kommer kanske vi skulle käka lite mindre kött, vilket säkert vore bra. Men då får man väl alla LCHF:are på sig.
Mina elever lät alldeles chockade förra veckan när vi pratade om muskler och att det är muskler vi äter.
Nej, dubbelmoralen måste avslöjas.
PV

Anonym sa...

Jag får nog sälla mig till Kattis och Elisabet.
Om folk visste lite mer om varifrån kotletten kommer kanske vi skulle käka lite mindre kött, vilket säkert vore bra. Men då får man väl alla LCHF:are på sig.
Mina elever lät alldeles chockade förra veckan när vi pratade om muskler och att det är muskler vi äter.
Nej, dubbelmoralen måste avslöjas.
PV

bettankax sa...

Samma här. Kan inte förstå uppståndelsen. Ibland är det för mig märkliga ting som mänskligheten förfasar sig över.

Dinah sa...

Du är ibland så himla klok, Elisabet. Visst är det tråkigt att giraffen måste avlivas, men de är ju inte mindre tråkigt när grisar och nötkreatur måste avlivas. Och de föder vi ju upp för att äta. Dessutom har de det väl inte så himla roligt under den tid de lever. Särskilt som vi (inte jag) väljer att spara några kronor och köper det utländska köttet där djuren far verkligen illa.
Jag förstår ärligt talat inte heller riktig uppståndelsen över att giraffen "obducerades" inför småbarn. När jag var liten var vi ju med på slakten, och då var det ju dessutom våra vänner vi flådde och styckade. På skolan får man ju (fick i alla fall på stenåldern när jag gick) dissekera råttor, och det är ju inte på nåt sätt mer eller mindre hemskt.
Alla djur har väl egentligen samma värde - ett liv. Sen blir man kompis med en del djur medan de lever men inte andra.
Nej, jag håller fullständigt med dig Elisabet. Så länge vi äter kött tycker jag att vi får acceptera att en del djur måste dö för att vi ska få tag på köttet. Och lejon är - så vitt jag förstår - helt beroende av en köttdiet, och då är det väl alla tiders att ta vara på köttet på det sättet, mycket hellre än att bränna det.

Dinah sa...

Och jo, jag skulle ju ha skrivit att eftersom lejonen behöver äta kött så avlivas en massa djur enbart för att föda dem.
På Köpenhamns zoo (eller vad det heter) avlivas varje år 700-800 hjortar eftersom de blir för många annars - och jag antar att de blir mat till rovdjuren - skulle det bli samma rabalder för vartenda djur som dödas skulle det bli ett himla skriveri.

OneLessKidney sa...

Dissektionen utfördes i en avskild del av djurparken, så alla som var där visste om att det skulle utföras en dissektion. I min värld är det lite konstigt att sedan klaga på det...

Läste ett skämt på Jonas W's twitter för övrigt som jag tyckte var kul:

Många vet inte att Australiens nationaldjur är en naturvidrig korsning för att framställa ett gulligt nötkreatur:

Ko á la björn.


Jaja, så nördig är jag!

Elisabet. sa...

bettankax, Dinah och Rexxie: igårkväll när jag hade lagt mig, låg jag och funderade över det här med giraffen och dess öde och alla känslor som den väckt.
Jag tänkte .., att för min egen del beror det nog på (bristen på upprördhet) att jag som lillflicka följde pappa och såg när älgarna både öppnades och nån vecka senare flåddes och styckades. Det var nånting fullkomligt naturligt.
Likadant med hararna hemma.
Dom tog mamma hand om .., flådde och styckade.
Jag tänkte också att ååå, vad jag beundrar människor som t.ex. pv:s dotter Hilda, som av etiska skäl väljer att helt avstå från kött.
Själv äter jag gladeligen grisar och kor, rådjur och små söta lamm ...

Anonym sa...

Ja jag är då djurvän för jag äter inte sniglar.
PV