söndag 13 september 2015

Helgen ...


Ledig helg är en sannerligen en gåva; vi ses ju så sällan pv och jag själv, ja, han lämnar huset vid sextiden på morgonen och så kommer jag hem vid halv nio, men varannan helg, kan vi sitta tillsammans vid frukostbordet.

Så var det igår.
Sen hämtade vi släpvagnen från affären och det röjdes nåt alldeles omåttligt.
Alla fönster som bytts ut åkte sin kos, soffan som hunden Molly bet sönder (den hade ändå åkt iväg), mattor, grillar, en hylla eller datorbänk, två solstolar (varav den högt älskade rosa-vitprickiga) och så körde vi med allt detta till återvinningscentralen.


Vid röjningen hittade jag kalendrar från 2007 och 2008.
Konstaterade att det var långa dagar på Ica Supermarket i Ystad.
Tolv timmar varannan lördag!
För somliga är detta förstås ingenting, en liten fjärt i rymden bara, men för mig är det hemskt. Man stiger upp kvart i sex och kommer hem kvart över sju eller halv åtta och faller ihop i en hög i soffan.
Inget liv.

Den 24:e april 2008, tio dagar efter mammas begravning, halkar jag på golvet i affären och bryter höger handled. Jag kommer då att tillbringa en månad i landet Halland och förmodligen kommer jag då på att det kanske ska gå att leva tillsammans med en ny man?


I en av lådorna i en tv-bänk som jag en gång fått av AP, ligger gamla fotografier.
Oj, här dyker mamma upp!
Av alla bilder jag har av henne - och det är inte särskilt många -, är nog denna den jag tycker bäst om. Mamma sa ofta hur oändligt bra hon trivdes bland indianerna, dom där allra fattigaste av fattiga och hur hon kände sig hemma där i bushen.
Kanske var det så här hon menade?
Hur hon sitter där bland andra kvinnor, till synes avslappnad .., i den gräsligt fula tröjan och en plisserad kjol och skor som är dammiga av den torra jorden ..., lite rundare än vanligt är hon på bilden och väldigt lik sin farbror - August -, han som var fjärdingsman i Dikanäs.


Och vid sidan av sängen hittar jag ett fotografi från Ghana.
Där är resväskorna fyllda med leksaker, skor, dockor (från friherrinnan) och allt möjligt annat.
Vilken underbar resa!
Vilka minnen!
Vilka människor!


Efter röjningen ligger jag på soffan Ektorp och läser ur boken "Gränslös" - roliga, allvarliga och annorlunda berättelser om resor -, från bokförlaget Sandnejlika.
Har ni någonsin hört ett så vackert namn på ett bokförlag?

Det visar sig (ja, det visste jag innan, det var så jag fick tips om boken) att det är Helena/Cruella och hennes man Marcus som driver förlaget .., ni vet, Helena som har bott i Kina och på en massa andra ställen. Det är även Helena och Marcus som har översatt berättelserna.

Liiite orolig är jag att jag inte ska tycka om boken; det skulle kännas nästan som om jag kritiserade hennes barn, så jag tar det pö om pö för att hinna smälta alla intryck och jo, jag tycker om den.
Jag tycker verkligen om den!
Och förordet av Carl Johan De Geer är  u n d e r b a r t!
Det kunde ha varit Nelly som skrivit det.

Helenas man Marcus har eller hade en blogg som jag hade i min länklista, men av misstag tagit bort.
Den mannen skulle lätt som en plätt själv kunna skriva en bok!
 

Och så blir det söndag.
Vaknar som alltid vid fyra och sen vid fem.
Lyssnar till detta och ler för mig själv.
Igenkänning.
Tankar för dagen är ofta små guldkorn och P1 på söndagar är rena ljuvligheten.

Stiger upp vid åtta.
Från friherrinnan har jag fått ett recept på kalljästa baguetter och nu bakas brödet ut och vi får vänta med frukosten .., det tar tid att baka ut och grädda, men gott blir det .., och pv sätter upp träpersiennen i köksfönstret, allt medan jag råkar passera cd-hyllan i vardagsrummet och i ett av facken står småsaker som gör hjärtat glatt .., ett får (som liknar ett marsvin) från min syster i Australien, en tupp från Portugal, en liten hund av plast .., två slitna bilder - det främre visar min pappa som försöker locka mig i vattnet med en boll och det andra visar min mormor med familj i Dikanäs och mamma står längst till höger och ser ut att vara sur som ättika och på hennes vänstra sida står brodern Ivan som var blind och således tittar åt helt fel håll.
Men mormor är glad!

Och nu sätter jag punkt.

5 kommentarer:

cruella sa...

Vad roligt att du gillar berättelserna! Det gör ju vi också och därför är det så extra roligt om de når fler läsare. För de flesta av författarna är det första gången de publiceras och definitivt första gången på svenska:)

Blir någon mer nyfiken på att läsa så titta in på Sandnejlikas hemsida. Där finns boken för beställning, även som e-bok:)

Evas blogg sa...

Vilken underbar bild på din mamma och de andra två kvinnorna.

Rexxie sa...

...och för den som undrar så är adressen http://www.sandnejlika.se/

cruella sa...

Tack Rexxie! Jag lät det perfekta bli det godas fiende: Orkade ej göra finlänk, gjorde ingen länk alls;)

Elisabet. sa...

Eva: ja, jag tycker så mycket om den! För en gångs skull ser hon så avslappnad ut.

cruella: :)

Rexxie: ja, det är tur att vi har dig! Tack!