söndag 3 januari 2016

Idag är det Efit - ett foto i timmen -. 
Jag hakar på, trots att det vankas arbete i eftermiddag.
Andra som är med hittar man här. 


Kl. 9.00.
Lämnar sängvärmen och går en trappa ner. 
Småpratar lite med sigge nilsson som hela natten legat i rottingfåtöljen.
Hej du min lille vän .., har du sovit gott ..? 

Pv-pressad juice av grape/citron, mums, tycker jag! Inte pressaren.

Kl. 10.00
DN på köksbordet och jag tänker att ååå, vilken läcker bild av Stellan Skarsgård.
Letar efter fotografens namn; nej, det finns inte med här .., först där själva artikeln börjar och jag tänker att det är då himla nonchalant. Nå, vem tog bilden? Jo, det gjorde suveräna Eva Tedesjö. 


Kl.11.00
På väg in från köket till soffan i vardagsrummet passerar jag en av dom där tre tavlorna av 
Olle Westam; dom som mest av allt kanske liknar småbarnsklotter, men som jag tycker så mycket om. När Mymmel, mamma till pv:s dotter, tillika journalist/författare/fotograf, kom hit på lillejulafton, skrek hon högt vid åsynen av dom tre tavlorna! 
"Va! Hur har ni fått tag i dem, han säljer ju aldrig sina verk!" utbrast hon (som en gång skrivit om just denna herr Westam).  Plötsligt kändes tavlorna än mer värdefulla. 


Kl.12.00
Förr i världen var jag en hysteriskt morgonpigg människa. 
Steg upp vid halv sju .., men då hade jag varit vaken länge.
Numera .., är det rent förskräckligt .., jag kan lätt ligga i sängen till nio och dessutom är det helt underbart skönt! 
Dusch vid halv elva ..., och detta är utsikten.
Blå himmel!! 
(Man kanske skulle börja lunka omkring i det eleganta Cellbesnattlinnet från morgon till kväll!) 


Kring 13.00 .... 
Då tar vi hundarna och går på promenad i hästhagen. 
Vi görmmer små bitar av utgånget-datum-prinskorvar .., lägger dem bland ljung och enbärssnår och ååå, så roligt hundarna tycker att detta är! Harry är numera överlägsen Nelly i att finna korvarna, även om vi håller kvar honom och hon får börja att leta. 
Solen skiner .., det biter i kinden och havet ligger nästan lugnt.
På väg tillbaka mot fabrikörens hus, upptäcker vi att det frusit till under natten. Nu är där en liten sjö ..., och pv säger att "kanske man kan åka skridskor här?" 
Nelly är sååå glad och springer hela tiden viftande på svansen.
Det är inte klokt så vi älskar den lilla pigan!


Klockan 14.00
Ibland funderar jag på att säga upp prenumerationen på DN, den som vi bara har på helgerna. 
Men så andra gånger, t.ex. när jag har läst Jessica Ritzéns krönika som handlar om när hennes pappa dör och vad hon ska göra med hans efterlämnade kläder .., då är jag så innerligt glad att prenumerationen står kvar. 
Och nu åker jag till affären och blir borta till klockan åtta, halv nio. 
Då kommer ytterligare sex bilder.
Ajöken, sa fröken. 

Mannen från Vilnius. Hans namn slutar på us.

Lite efter 15.00 ...
Det är inte ofta det skickas utrikes rekommenderade brev, men det händer just idag.
Brevet ska till Vilnius i Litauen och jag skriver in adressen och frågar om namnet tillhör en man eller kvinna, ja, det ska man väl egentligen inte göra - fråga alltså - men jag kunde omöjligen läsa ut om det var en han eller hon som var mottagare.
"Ja, men det är enkelt, namn på män sluter ofta på ius .... eller us", kvinnornas namn oftast på a", säger kunden leende. 
Mitt namn blir Elzbieta", ungefär. 


Vid 16-tiden fyller jag på tobak. 
Det är nästan det bästa jag vet - fast jag inte röker -! 
Att komma till kassan och ett halvfyllt tobaksskåp gör mig lätt frustrerad. 


Vid 17.00-tiden börjar jag få överdjävulskt ont i mitt högra ben.
Åååå, så det värker, från vristen och upp och på insidan låret och allt jag tänker på är att klara mig dom tre timmar som återstår.
Två småtöser handlar middagsmat och jag får visa dem var fläsket är och säga att steklökar har vi tyvärr inte. Senare på kvällen skriver jag ett meddelande till den som är frukt, - och gröntansvarig och ber henne beställa hem just steklök.
Och så tar jag paus. Dricker starkt snabbkaffe och tar mig en macka.


Vid 18.00-tiden .... hittar jag en handlingslapp som gör mig glad. 
Det måste ha varit en glad liten skribent som suttit där med pennan. 
I alla fall på slutet.Vid 19.00-tiden buntar jag bilagor. 
Ikväll är det korsordens tur. 
Och så pratar jag med kunder .., vi pratar om resmål och en kvinna berättar om en resa till Nya Zeeland som hon ofta tänker tillbaka på ..., en man kände sig glad vid tanken på den där resan till USA och bilfärden längs Higway 1.
Och så kommer en kund in och berättar att en av stamkunderna, en man över åttio år som jag bara har älskat och skickat vykort till när vi semestrat .., att den mannen dog bara härförleden, ja, kvällen före nyårsafton. Mannens namn var Christer Borlind och jag kommer att sakna honom nåt så hemskt!


Vid 20.00 har chefen anslutit, sista kunden har gått för dagen och jag står ute på lagret och kollar schemat och upptäcker att allt är ändrat; nu har jag plötsligt inte alls ledig jämna helger, nej, nu får jag två lediga helger på raken och jag som redan skrivit in allt i min nya kalender! Ja, ja. Det går ju det med. 
Å andra sidan behöver jag inte ta ledig då när det är dags för "Night of the proms" i Sthlm, bara fredagen, så det känns ju bra. 

Klockan 21.00 sitter jag här i matrummet (läs: där vi har datorn) och sammanställer det här. 
Från tv:n hörs Leif GW Persson berätta om sin klassresa  - intressant är det -. Mycket polisprat.
Om man har varit gift med en polis och har en son med samma yrke, då vet man vilken frustration dom ofta känner .., gripanden av grova brottslingar som stup i ett återfaller i rattfylleri eller våldsbrott och som egentligen aldrig får några straff.  
Nu finns det ju människor som tycker att straff är helt fel väg att gå och säkerligen blir man väl inte bättre i fängelset, men enligt mitt sätt att se det, så hade någon kört ihjäl något av mina barn och det visar sig att chauffören varit rejält berusad, då anser jag att ett l å n g t  fängelsestraff borde vänta.
Men det är vad jag tycker det. 


 

14 kommentarer:

Ulrika sa...

Han är såå fin, lille Sigge!

Micke sa...

Kollar i Sigge lite :)

Anonym sa...


Hej Elisabet! Jag skickade ett mail till dig igår angående Cornwall men nu undrar jag om du fick det for jag har upptäckt att du har en annan adress än den jag skrev till tidigare. Hoppas att det kommit fram for nu orkar jag inte skriva om igen. Jag skrev ett ganska långt inlägg till bloggen i fredags, men det forsvann så det var därfor jag skrev mailet. Håller tummarna!

Lillan i Cornwall

Elisabet. sa...

Ulrika och Micke: ,-) Ja, visst är han fin!

Lillan i Cornwall: vi får nog lämna in hårddisken på nån slags rensning, för min AP hade också skrivit en kommentar som bara försvann! Och nej, jag har inte fått ditt mail. Har du rätt adress, men det tror jag?
bisse151@gmail.com

Ulrika sa...

Lillan - mailet måste ju finnas i din skickat-mapp, bara att skicka igen!

Vonkis sa...

Vilken underbar tavla! Förstår att du tycker om den.

Anonym sa...


Elisabet - Jag skickade mailet till din comhem adress,tyvärr. Men....jag skall skriva om det, antagligen i morgon for det går inte att gora som Ulrika foreslår då Hotmail har skurit ner på vad jag kan gora eftersom de anser att jag måste uppdatera min 'browser'.

Lillan

biaweb.se sa...

Vilken tjusig utsikt du har! Vill du gå runt i nattlinnet hela dagen - så gör det! Det är mitt råd....

Kattis sa...

Här generar jag mig inte för pyjamasdagar, och då i flanell! ;)

Tinnan sa...

Man måste njuta av livet och ett njutningsämne är att få lunka runt i pyjamas hela dagen. Jag promenerar runt kvarteret med hundarna i min ibland...

Bloggblad sa...

Så roligt att få vara med på din dag. Jag missade helt att det var EFIT, men jag har varit så lat att jag helst inte vill visa det. Såg du Sommarpratarna? Jag tyckte att det var ett fantastiskt fint samtal kring det bordet. Ingen som dominerade eller avbröt, och prat om viktiga saker i livet. (Annat mot slottsstjärnorna!)

Jag har läst Sjödins bok om vikten av att vila. Tänkvärd! Och jag har även tagit till mig det Martin Lönnebo sagt om "hasandets sköna konst". Jag förväntar mig stordåd efter att ha hasat i två veckor och slumrat på soffan varenda dag, och gått långpromenader i tystnad.

Frolic-Eirin sa...

så flotte bilder, takk for titten!
Lei meg for at du mistet den hyggelige kameraten din....

Elisabet. sa...

Vonkis: det är tre stycken, alla lika men ändå olika, och jag föll pladask när jag såg dem! Så glad jag blir av att läsa att vi är två ,-)

Lillan: stackare! Men jag väntar med spänning!

biaweb, Kattis och Tinnan: ja, jag ska nog testa det där ,-)

Bloggblad: här missas så gott som varenda Efit, men nu gick det bra. Nej, jag har inte sett sommarpratarna, men ska göra det. Jag höll på att få spader på det senaste slottsprogrammet ...

Frolic-Eirin: tack snälla! Ja, vi var egentligen inte nära vänner, men vi tyckte om varandra och det visste vi. Han brukade komma till min kassa och hade koll på när jag arbetade .., alltid så otroligt vänlig. Jag liknade honom vid en stor nallebjörn.

Anonym sa...Å har Krister Borlind dött. Han var en av mina favoritkunder när jag arbetade.Alltid vänlig.

Friherrinnan