söndag 8 maj 2016

Söndagmorgon ...


En alldeles ljuvlig morgon är det!
Vi äter frukost ute på altanen .., allt medan pv av och till slänger ett eller flera ögon upp mot taket och mot solfångareländet, som väl kommer att driva honom till vansinnets gräns? Just nu bara jäklas det!

Själv börjar jag arbeta halv tre .., ska dessförinnan cykla till Galleri Stensjö och se konstutställningen .., samt gratulera Pelle som blev morfar igår (han driver galleriet tillsammans med sin Maria) och så ska jag röja undan lite här .., rent obegripligt är det ju att bara två personer kan åstadkomma så mycket damm! Ja, man får väl skylla på hundarna också.

Lyssnade till P1-prat i morse, om bristen på vatten som kan bli alldeles uppenbar i östra delarna av vårt land; kanske framför allt på Öland. Tänk, vad vi människor tar detta för givet, att vi ska ha vatten och inte behöva ransonera! Jag får ren ångest bara vid tanken på att det här - med torkan - kanske blir en vardag, även för oss i den här delen av världen. Och tanken svindlar när man tänker att det vatten vi har nu, är samma vatten som fanns på dinosauriernas tid och så är vi så lite rädda om det.

För många år sedan hörde jag någon expert säga att bara slöseriet när jordens alla människor borstar tänderna och låter vattnet stå och rinna, är helt otroligt! Det där fastnade i mitt huvud .., sedan dess måste jag genast skruva av kranen medan jag borstar gaddarna.

Sånt kan man tänka på en solig söndag i maj.

9 kommentarer:

Ulrika sa...

Vad fint det blommar nu!

Bert Bodin sa...

Vet inte varifrån jag fått vanan att stänga kranen mellan rakhyvels- eller tandborsttagen. Det bara funkar, har alltid gjort och kommer förhoppningsvis alltid att göra. Och vattenbrist har vi nog aldrig haft. Hittills....

Fast nu inser jag ju plötsligt att det måste bero PÅ MIG!!!

(Här vilar ingen blygsamhet. ;-)
Fast lite rätt har jag ju.
Den som spar, den har - naturen kvar.)

Där fick jag till det.

Steel City Anna sa...

Folk som later vattnet sta och rinna blir jag helt vansinnig pa. Min man gjorde det nar vi traffades, och jag tankte faktiskt pa fullt allvar att jag vet inte om jag kan leva med en san typ. Han slutade upp anda vad det verkar. Iallafall nar jag ser.

Anonym sa...

Vi fick vatten i ett glas som barn när tänderna skulle borstas , så gör jag fortfarande. Men är nog lite slarvig med vattnet ändå.

Friherrinnan

bella sa...

tänk vad olika lla gör. jag använder glas, så inget rinnande vatten här. men jag slarvar nog på andra sätt...

Båthuspernilla sa...

Jag slutade låta vattnet rinna under tex tandborstning när jag läxades upp av en villauppväxt pojkvän. Själv hade jag ju bara bott i hyreslägenhet och inte sett röken av en vattenräkning. Money talks ...

Att vara tvungen att bära allt vatten i dunkar och hinkar, som vi länge fick göra på den ö där båthuset finns, genererar också vattensparsamhet. ☺

Elisabet. sa...

Ulrika: helt underbart! Man blir nästan rusig!
Bert Bodin: ja, jag trodde förstås inget annat om en så rättrådig herre som herr Bodin ,-)
Steel City Anna: helt ärligt är det till stor del pv och allt lyssnande på P1 (också hans förtjänst) som gjort att jag blivit betydligt mer miljömedveten.
I lilla ettan i Ystad fanns ingen sopsortering, ingen frys hade jag och fick ingen vattenräkning. Nu är det helt annorlunda, men det är inte priset/kostnaden jag tänker på egentligen, det är själva slöseriet. Och jag tvättar t.ex. alldeles för ofta.
Friherrinan och Bella: ser man på! Nej, det har jag nog aldrig gjort. Då måste det vara ett plastglas, för vårt tvättställ är så trångt, jag skulle vara orolig att det går i bitar.
Båthuspernilla: just så, man tänker inte på det på samma sätt! Innan min syster bodde i hus, duschade hon i evigheter. Det blev annorlunda när varje lägenhetsinnehavare fick egen vattenmätare. Smart!

Rexxie sa...

Nåja, när det gäller "samma vatten som på dinosauriernas tid" kan väl alltid diskuteras om inte jag helt missförstått hur fotosyntesen fungerar (och i så fall får jag väl be biologimagister Alvén om ursäkt).

Fotosyntesen spjälkar upp vattnet i syre- och väteatomer, och så avger bladet syre till luften och vätet används till att att göra kolhydrater. Vid olika sorters förbränning (t.ex när du tar en sockerbit i kaffet) så sker samma process i cellerna fast omvänt (så kallad cellandning).

Det betyder att vattnet hela tiden omvandlas och det är därmed INTE samma som på dinosauriernas tid. Däremot är de ingående atomerna samma, men det är ju en annan sak... :-)

Här är en film som beskriver det hela!
https://www.youtube.com/watch?v=euoKC7A9ulw

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, jag menade förstås att atomerna är dom samma :)
(Kan vi ju säga)
Tack för länken! Den ska jag kolla in när den värsta hettan lagt sig.