fredag 15 juli 2016

Dag 6 .. tillbaka till Edinburgh.


Nu är det alltså fredagen den 1:a juli och vi lämnar Rafford och tar sikte nästan rakt söderut.

Och ute på vischan kommer en man på sin fyrhjuling susande emot oss och strax efteråt ser vi en hel skock med kor som kommer lullande och dom är så härligt nyfikna och vi står stilla med bilen och bara väntar och en av korna stannar till och har nog god lust att titta in genom den nervevade rutan

Vi har en bestämd tid att lämna igen hyrbilen - nämligen klockan två - och själva hyrbilsstället ligger alldeles vid flygfältet, på som en  e n o r m   parkeringsplats med hundratals bilar överallt!

Den här gången känner jag ingen panik, vi håller bara mot "Airport"-skylten, men sen blir det ju ett kringelikrånglande för att hitta rätt och vi kör fel flera gånger och blir bortschasad av en surpul till man som viftar med en svart sopsäck, ungefär som vore vi flygfän ..., (vi har då svängt in på en infart för att kolla kartan, ja, ja ..., det är säkert narkotikatillverkning där inne, säger pv ...) och vi hamnar i ett p-hus och får lösa ut oss med 1 pund .., parkerar sedan vid en annan byggnad där ett högt stängsel skiljer oss från vad som ser ut som en jättelikparkering och pv försöker tänja sig och titta in och säger att "men det måste vara dit vi ska!" och så snurrar vi vidare och pv hittar rätt och då är klockan tio minuter i två när vi kör in och bommen till himmelriket, dvs, till biluthyrningsfirman, lyfts upp.
Halleluja! 

Hur gör vi sen?
Jo, vi tar spårvagn in till city och därifrån taxi till vårt Airbnb-boende, som ligger i en lugn stadsdel med mest villor i grannskapet.


Och vi tas emot av värdinnan som har legat och sovit, (hon är trött, detta var hennes sista arbetsdag innan semestern) och hon ger oss ett häfte med information och vårt rum ligger på bottenvåningen och det här (bilden ovanför) är utsikten.

I två nätter ska vi bo här.


Det är ett modernt hus och i köket (på samma plan) står allt uppdukat; fem olika plastbyttor med olika sorters müsli, där är tekoppar, marmelad och i kylskåpet finns juice, smör och mjölk.
Överallt sitter komihåglistor .., det är till barnens aktiviteter ..(flickans schema är fullklottrat .., det är balett, simning, matematik och annat), men barnen själva är hos sina mor, - eller farföräldrar och det är alldeles tyst i huset.

Alldeles bakom där pv sitter hänger ytterkläder på miljoners krokar.
Pojkens kläder på en avdelning, tösens på den andra och mitt emot pappan och mammans.
Det känns som om att hela huset är en enda stor förvaringsplats, eller att någon är mästare på just den förmågan.

Och liiite knepigt är det, ty när man lämnat boendet och rest vidare, då vill Airbnb att man ska ge ett skriftligt omdöme och berätta vad som varit bra och vad som kanske varit mindre lyckat och därefter publiceras ens tyckande, till allmänt beskådande.
Sånt är svårt när man bor hos en familj. 
Då känns det som om man kritiserar familjen i sig.Nåja, till busshållplatsen är det inte långt - fem minuters promenad kanske - och vi tar bussen in till centrum och kommer snart att lära oss vilka bussar som är just "våra".
Nu har mitt knä börjat krångla igen och jag får ideligen stanna och låtsas knyta skorna och då fixar det till sig.


Helt ärligt trodde jag inte att det ens var möjligt att vädret kunde slå om så otroligt ofta!
Det är precis vad det gör här i Edinburgh!

Fem minuter hällregn, trettio minuter solsken och så börjar allt om igen!
Och vi ser turister med täckjackor (såg ut att vara långväga turister, kanske från Kina eller Japan) och andra i korta kjolar eller tights och bara t-shirts.

Där är gott om parker och ännu mera gott om bänkar och vi säger att ååå, vilken härlig stad!


Och någon har glömt en hatt, som någon vänlig själ satt upp på spjutiga staketet.

Den här första kvällen är åtminstone jag hysteriskt trött - mest mentalt -, jag har oroat mig så hemskt för trafiken i Edinburgh, även om vi nu visste att vi skulle bara hålla mot flygplatsen.

En veckas bilkörning på svindlande, slingriga, smala-smala vägar och alla intryck som liksom bara har susat in i skallen och snurrar runt .., nej, jag blir toktrött och vi går inte ut och svirar eller dansar hela natten och inte dricker vi oss rusiga på en pub .., nej, vi tar bussen hem till boendet .., duschar och faller ihop på dubbelsängen .., tittar på fotboll och somnar ganska tidigt.


Under tiden, hemma i Sverige, har Maria tagit med sig sin lillebror till fjälls - en slags för-tidig-födelsedagspresent - och där, hos släkt till mina barns pappa - får dom vara med och delta i kalvmärkning uppe på fjället. Och dom får ligga på renskinn och sova i en stor kåta, tillsammans med delar av släkten och så upp mitt i natten och hjälpa till.


Och där i Edinburgh, dagen innan sonen ska fylla trettio, ligger vi i sängen och tittar på instagrambilder från fjället ..., med lyriska texter och vi får veta att en äldre same-gubbe sagt till Anders att "jo, men det syns att du är same på sättet du rör dig".

Det finns sameblod på min mammas sida - uppifrån fjällvärlden - men att det skulle slå igenom på det viset, det hade vi ingen aning om :)

Sen slocknar vi!

Dagen därpå ska vi ge oss ut tidigt och verkligen göra stan.
I alla fall "göra stan".
Har vi tänkt.

2 kommentarer:

Anna-Lena sa...

Visst är väl Edinburgh en fantastisk stad. Och så lagom stor. Man har hela tiden koll på var man befinner sig. Det var också väldigt härligt att gå upp på Salisbury hill. Idag skulle det inte gå eftersom jag väntar på samma operation som du gjort.

Elisabet. sa...

Anna-Lena: oj, är det så illa! Nå, mitt nya protesknä fungerar helt perfekt, så hys hopp!