tisdag 30 augusti 2016

Samspel ....

 
I princip varje ledig morgon tittar jag - mellan varven - på Gomorronprogrammet i SVT.
Medan tv:n är påslagen lyssnar jag till nyheter .., film, - eller bokrecensioner .., får tips om blommor och blader och lite sånt. Tv:n står på .., men jag gör en hel del annat under tiden. Som nu. Bloggar, dricker kaffe .., hämtar in hösthallon .., ger hundarna mat. Och så, när det blir nånting som lockar lite extra, byter jag från stol till loppisfåtölj och följer med, mer noga.

Efter alla år med eftermiddagspass, så blir programledarna nästan som ens egna bekanta.
Då upptäcker man också vilken skillnad det är på stämningen i studion, ja, mellan olika programledare.

När någon ny stjärna introduceras hinner dom knappt öppna munnen, förrän den som är hemtam i studion tar över. Det märktes väldigt tydligt igår, när en för mig ny man delade soffa med veteranen Marianne Rundström. Han hade inte en chans och blev ibland avbruten mitt i pratet!

Göteborgaren Lennart Persson är - i mina ögon - otroligt trygg som programledare, men kan också ta över alldeles omåttligt.

Alexander Norén  i den här morgonens program, försvinner helt intill sin kollega, vars namn jag just nu inte kommer på. Den kvinnliga kollegan håller hårt i ratten; släpper inte in. Åååå, jag får nästan ont i magen av att titta på!

Nej, det kan inte vara alldeles enkelt att hitta ett perfekt samspelt par och finns det alls såna?
Och det som för den ena tittaren är kanonbra, kanske är nåt helt annat för en annan tittare?
Frågar jag pv, märker han inte det minsta av något tvekande samspel ..., han bara tittar.

Och måste det vara två som leder programmet?

Och jag själv - i mitt yrke -?
Jodå, jag skäms när jag tänker på hur jag kan ta över, då, när någon frågar den nya kassörskan som kanske tvekar bara en sekund .,. så himla irriterande det måste vara! Man gör det i välmening, men det kan säkerligen kännas som ett slags övertramp. Bättring utlovas!

11 kommentarer:

Rexxie sa...

En som jag tycker funkar mindre bra som programledare för Gomorron är Kattis Ahlström, hon verkar jämt så surmulen...

Elisabet. sa...

RExxie: men ibland är hon jättebra, tycker jag. Sen beror det förstås på vad man vill ha ut av ett morgonprogram. Det får - enligt mitt sätt att se det - inte vara för gravallvarligt, men jag vill inte heller ha en massa flams. Svårt med balansen. Jag trivs väldigt bra med Lennart Persson (som jag blev galen på i början ,-).

Anonym sa...

Jo, jag minns att du ofta var irriterad på herr Persson. Men också att det har ändrats.
PV

norbergianblue sa...

Brukar också titta av och till mellan frukost och diverse plockande, mest på nyhetsinslagen.Fyran har ju också Nyhetsmorgon, men där finns ofta Peter Jihde, och där går min gräns. :-)

Bert Bodin sa...

Tänk - Jag tittar aldrig på morron-TV.
Här är det P1-Morgon som gäller. Utmärkt bra!

Jag skulle bli så distraherad av att en TV-skärm kräver uppmärksamhet. För det gör den.

Kliv in på ett fik där en TV står på och mal. Det är i princip omöjligt att låta bli att titta om den sitter i synriktningen.

Nä - fram för radion!

bettankax sa...

Jag ser aldrig morgonprogram då jag vet att resten av min dag skulle vara förstörd. Tål inte en massa kacklande och tyckande hit och dit de första timmarna efter jag vaknat. Och inte sen heller, förresten. Marianne Rundström har jag avskytt sen hon var programledare i Söndagsöppet för hundra år sen. Lennart Persson och Susanne Axell retar upp mig till vansinne utan att behöva öppna munnen.
Du hör, det är nåt fel med mig. Tur jag bestämmer över on/off-knappen ;)

(men jag har rätt bra kläm på vad det är som plågar mig. De har vissa likheter...)

strandskatan sa...

Mycket bra reflektioner....
Du är en underbar person <3
Hälsningar Halina

Elisabet. sa...

Bert: men det ena förtar inte det andra. Jag lyssnar på P1 varje morgon från sextiden till halv åtta, åtta och så på kvällen när jag går och lägger mig och jag har alltid P1 på dagarna. Men Gomorronprogrammet är perfekt lättsamt när man inte sitter där hela tiden, utan gör annat. Då stannar man till när nånting blir intressant.

bettankax: det gör inte jag heller, när jag arbetar dagtid, men det gör jag bara två gånger i månaden. S.A kan jag inte med för att hon hela tiden skryter av hur fantastiskt bra programmet är och hur många tusen brev dom får som talar om samma sak. L.P. är lite stöddig också, men i stort sett gillar jag honom.

strandskatan: handlar du i affären där jag arbetar? I så fall kan du väl ge dig tillkänna ,-)

Elisabet. sa...

norbergianblue: tv4 ser jag aldrig på; jag avskyr reklamen och tycker ofta att det blir så .., ja, flamsigt. Men det är jag väl snart ensam om ,-)
Däremot skulle jag önska att deras USA-expert, Marcus, hörde till SVT .., för att inte tala om Samir Abu Aid .., hur det nu stavas ,-)

bettankax sa...

Samur Abu Aid är oerhört bra. Honom tycker jag mycket om :)

Ruta Ett sa...

Morgon-tv ser jag nästan aldrig. Jag vill ha tyst på morgnarna och bara höra prasslet av tidningen (och förstås tinnitusen, som jag gärna hade varit utan).
Lennart Persson fick jag alldeles nog av på den tiden då han var morgonpratare i Radio Göteborg, Susanne i Fråga Doktorn är för mycket för mig, precis som Ernst K.
Jag ryser!