måndag 24 oktober 2016

En måndag ...


Veckorna börjar och slutar och i förrgår, när jag skulle lägga in en bild på Instagram, en sån där som visats för tre år sedan, upptäckte jag att exakt samma sak hade hänt just det datumet, det året.
Pv hade tagit in strykbrädan och ställt den i vardagsrummet.
Så var det i lördags också.
Och samma sak med besöket i Slöinge, på bageriet/caféet förra veckan.
Vilken fruktansvärt enjängd tillvaro (eller engängd, med g)!

Sonja tänder ljusen ....


Och nu är det måndag och om en timme ska jag vara på plats bakom kassan.
I helgen arbetade jag tillsammans med Hampus, men innan dess var vi bjudna till Sonja på lunch.
Åååå, det var helt underbart gott!
Stekt kyckling, klyftpotatis, en god sås .., sallad, broccoli/morötter/brysselkål och gelé och snittgurka eller pressgurka som mian kallar det, ni vet, den där tunnaste varianten.

Sonja, som tidigare huserat i en jättestor lägenhet alldeles vid Nissan, bor nu betydligt mindre, men oj, så fint där är! Från vardagsrumsfönstret har hon utsikt över väderkvarnen i Harplinge och en lagom stor eller liten uteplats finns också.


Halv tre skulle jag vara klar för eftermiddagspasset och det gick bra.
Vi turades om med kassa/mejeri/bröd/frukt och vips, var klockan åtta och vi stängde butiken och jag kom hem och hade hysteriskt ont i mitt knä, men nu är det bara en vecka kvar, sen vankas besök i Hässleholm igen.


Och nu mitt på dagen promenad med hundarna, mot havet till.
Lågvatten igen.
Nu är jag rejält sugen på ett dopp i havet - kanske på onsdag - då det är ledig dag?

Jo, jag vet .. man ska inte ideligen tipsa om sånt man har sett på tv - eller ska man inte ..., jag blir jätteglad när nån gör just det! - och nu var det madamen i Värmland som hade tittat på Dokument Utifrån; ett reportage av Folke Rydén och med Dan Jåma som fotograf. Programmet heter "Från Clinton till Clinton" och är bara sååå intressant!
Här finns en länk till den som titta.

Och vill man rensa tårkanalerna - eller se andra göra detsamma - kan man ju titta på "Allt för Sverige" där ättlingar till emigranter får lära känna förfädernas hemland. Det är inte världens bästa program, men likväl sitter vi och tittar på det eviga skvalandet :)

Är man sedan intresserad av det stundande valet i USA rekommenderar jag Sveriges Radios usavalpodd som jag tycker är helt suverän!

10 kommentarer:

norbergianblue sa...

Tittar också på skvalandet i Allt för Sverige. Och till halvtolvkaffet, på skvalandet i evighetslånga och smått patetiska Hem till gården. Är nog lite engängad själv, men har aldrig hört ordet och lyckades inte hitta det ens i SAOB. Ha det gott!

Monet sa...

Och vill ni se ett läskigt kriminalfall från 1964, titta då på Veckans Brott. Går att se på SvtPlay. Ett taximird precis i era promenadstråk, Slöinge, Getinge. Kanske pv minns? Eller någon annan i trakten?

Monet sa...

Taximord förstås.

Elisabet. sa...

norbergianblue: skönt att man inte är ensam! Hem till gården missade jag knappt ett avsnitt av för evigheter sedan .., det var medan han pubägaren var i livet :)

Monet: det plingade till i min mobil och jag läste "slå på SVT1!" och då var det just om det här mordet i Ugglarp! Men tack ändå för tipset!

Bert Bodin sa...

Oj, vilket lågvatten ni har även där. Här i Bottenviken är det samma sak. I helgen började jag fundera på att ta lien och gå och skörda lite vass, som växer precis där vi lägger i kajakerna vanligtvis. Men jag nöjde mig med motorsågen och några träd. Jag hoppas på att havsisen sköter vasskörden.

Turtlan sa...

Madammen i Värmland uppskattar själv att få tv-tips så fortsätt med sånt.

Anonym sa...

Jag kan förstå det där skvalandet. Jag har själv väldigt lätt till tårar när det gäller trakten i Österbotten där mamma kommer ifrån. Både trakten och människorna. Och jag är väldigt uppmärksam på just den dialekten om jag hör den nånstans. I vintras hörde jag den på stranden i Playa Ingles. Jag tog förstås kontakt och det visade sig att vi kände varandra! Mannen var kompis till min kusin men vi har väl inte setts på nästan 50 år. Jag har ett par gamla inspelningar i datorn med personer jag känner därifrån och de lyssnar jag på emellanåt och känner samhörighet. ellem

Elisabet. sa...

Bert Bodin: det har varit lågvatten här hur länge som helst .., men snart kommer väl höststormarna och då blir det andra bullar av ...

Turtlan: :)

ellem: ja, det är egentligen helt otroligt hur man beskaffad när det gäller sånt här! Hur kan jag känna mig hemma på en gång när vi kommer körande in till Dikanäs, där jag ju bara var nån vecka på somrarna, tillsammans med mamma? Och när jag besökt mamma i Argentina och kom hem igen - vi stod utanför Domus i Skellefteå - hörde jag två karlar som hade exakt samma dialekt som min pappa hade .., och jag rördes till tårar!

Och så lyckat med mötet i Play Ingles! Österbottniska är ju dessutom så sinnligt!

Anna-Lena sa...

Begreppet snittgurka har jag aldrig hört, bara pressgurka (som ju är så gott till så mycket).

Tony sa...

Vill bara säga att jag läser och gillar... :-)