tisdag 8 november 2016

Där stod vi länge och tittade ....


På den norra väggen i Sal 1 i Skagens museum, där hängde den här tavlan, målad av Michael Ancher. Det är ju helt otroligt hur verkligt det hela blir .., lystern på skinkläderna och känslan av allvar som omger det hela.

I den App jag laddade ner från museet, kan man läsa att Ancher inspirerades att måla den här tavlan efter att han hade sett liket av fiskaren och räddningsmannen Lars Kruse (1828 - 1894) som drunkande 1894. Det är alltså Lars Kruse som ligger där på bordet.
Tavlan visade sig vara enorm!
Titta på pojkarnas blickar!
Och hållningen av mannen i förgrunden!
Så fantastiskt att kunna måla så här!

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Strax innan jag såg den IRL var det en serie konstprogram i tv, och jag råkade fasta i soffan just när den kunniga programledaren berättade om vad man skulle lägga märke till just i den bilden. Vad de olika personerna hade för relation och hur man ser reaktionerna i deras blickar: pojkens skräckblandade nyfikenhet, den gamles (fadern?) resignation, tanken: det kunde ha varit jag, hos en jämgammal etc.

Jag blev så fascinerad att jag såg flera avsnitt och det hade jag stor glädje av när jag kom till Skagen sen.

Elisabet. sa...

Bloggblad: ja, men det måste ju ha varit helt fantastiskt lärorikt! Jag minns en programserie som gick där det berättades om en tavla och oj, så intressant jag fann det! Kanske var det samma ...?
En fördel var ju att just den här tavlan var så jättestor, så man kunde stå där länge framför den och insupa hela alltet .., hur ljuset föll osv ...