tisdag 30 maj 2017

Det där om tiggeriet ...

Här är fler kommentarer och det är alltid lika intressant att ta del av vad ni tycker och tänker!

Helena/cruella, nyss hemkommen från vandring bland bergen i Frankrike, skriver så här:

Det är eventuellt så att det har blivit färre i Stockholm och i så fall beror det väl på att givarna tappat sugen och det inte längre är så lönsamt (allt är relativt). Det skedde något under året vi bodde i Kina, alltså 2013-14 - när vi kom tillbaka var det oerhört många fler och det är ett reellt problem när de bor i lekparker och uträttar sina behov, skräpar ned i naturen och så vidare. Ännu värre när de bosätter sig på annans mark och inte kan avhysas eller att mark-/fastighetsägare får betala dyra pengar för sanering. Det funkar helt enkelt inte, och inte gäller det bara tiggare från andra länder heller. Det är ju inte precis så att husvagnsläger/kåkstäder med våra egna hemlösa missbrukare och andra existerar utan problem heller.

Jag ger inga pengar. Jag köper ibland saker eller blombuketter. Ibland ger jag pantflaskor. Hälsar gör jag, för det tycker jag är folkvett om det är en person som jag dagligen möter. Förra vintern betalade jag ett par vinterkängor och en täckväst åt en gammal tant på Stadsmissionen. Hon försökte betala med en tjuga; jag misstänker att hon inte hade full koll på skillnaden kronor/euro. Det blev för jobbigt att se.

Att människor hellre vill ha pengar än mat och kläder (fast kläder kan säljas vidare och tas med till barn också), det tycker jag inte är det minsta konstigt. Det är som sagt var människor med en egen vilja, utblottad eller ej. Jag kan liksom inte med den där synen att jag som givare ska VILLKORA. Ger jag så ger jag - då får jag stå ut med att någon köper folköl för pengen istället för en limpa bröd. Det gäller andra som ber om pengar också förstås. Den missbrukare som tigger pengar till nattlogi redan på förmiddagen har givetvis annat i kikaren, och det får jag räkna med när jag ger. Jag vill inte moralisera på det planet.

Dock: Jag är för ett tiggeriförbud, faktiskt. Där har jag svängt. Jag är helt med på att det inte går att förbjuda bort fattigdom, men jag kan inte med att vi sanktionerar och faktiskt uppmuntrar tiggeri. Barnen behöver sina föräldrar, föräldrarna behöver ta hand om sina barn i vardagen och se till att de kommer till skolan och så vidare. Det finns diskriminering som är hemskt och ingenting är lätt. Men det finns också lagstiftning i hemländerna och det finns organisationer som hjälper till med folkbokföring, registrering av eventuell egendom och så vidare, sånt som behövs för att kunna kräva de rättigheter man faktiskt ändå har. Jag stöttar hellre den sortens initiativ och organisationer med mina pengar.

 Barbro (inte Babsan) skriver så här ....

Sedan tiggarna kom så har jag haft lite olika strategier.

I början förfärad över att se tiggare i Sverige.
Gav ofta några slantar.

Sedan kom fasen när jag skulle försöka förhärda mig, och inte upprätthålla ett system.
Då gav jag ingenting.

Sedan tillbaka till tankarna om vilken slags människa jag vill vara.
Kan inte, vill inte bli avtrubbad och inte se dem.
Känner mig så enormt privilegierad som är uppvuxen i Sverige, jag vill dela med mig av mitt relativa överflöd.

Jag tänker på det som Ulrika skrev: "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem."

Kan man tänka tanken: Det kunde varit jag - då blir det lättare att ge.

Jag kan beskyllas för att vara naiv, bli lurad osv - men jag bryr mig inte, det är ett slags val. Som jag har gjort.

Men mitt handlande idag har alltså föregåtts av många tankar hit och dit, inom mig. Vet inte om jag har tänkt färdigt än...

Själv tänker jag så här ...

Jag tror att det är betydligt knepigare när man lever mitt i det hela, som t.ex. i storstäder där det finns så oerhört många fler.
Skulle jag vilja att människor "campade" här utanför tomten, på allmänningen, bajsade i det fria och skräpade ner? Nej. Absolut inte.
Här lever jag så oerhört priviligierat i lugn och ro och tyst och fridfullt och knappt några människor alls.

4 kommentarer:

Babsan sa...

Det är inte mig du avser .....för jag har inte skrivit detta inlägg

Elisabet. sa...

Babsan: förlåt! Jag tänker alltid att Barbro är du! Nu har jag rättat det.

Babsan sa...

Helt ok 😉Men tänkte att det stämde inte riktigt med mitt sätt att se

Elisabet. sa...

Tack Barbro! Såå pinsamt jag tyckte att det var att jag blandat ihop er! ❤️