söndag 28 maj 2017

Från Donald till Sophie de Bouiteiller ....Ja,här börjar dagen med ett leende, det vill säga, när jag tittar på den numera så omtalade handskakningen mellan president Donald Trump och Frankrikes nye ledare Emmanuel Macron.
S o m   jag log!

På så många videos har man ju sett hur herr Trump ryckt och slitit till sig händerna på såna som han hälsar på .., så kaxigt och malligt. Men se nu, nu mötte han en som visste hur det gick till och jag blev så glad! (Ja, mer behövs inte för min del ,-)
Heja Monsieur Macron!
Här kommer nästa.
Nog måste det väl ändå vara pinsamt att vara gift med en sån oborstad typ?
Och stackars lille sonen!
Aja baja - ja, vilken nesa! - om Macron först hälsar hjärtligt på Angela Merkel och först som nummer tre på Trump, då blir det en handryckning av modell "slita-till-sig-den-andres-hand från den amerikanske presidenten!Från Trump tar vi så ett skutt till diskhon!
Som jag har berättat flera gånger, så har vi en extrem torka här i Halland. På stora skyltar längs landsvägen står att läsa om bevattningsförbudet och jag måste säga, att nog blir det till att tänka till ett varv extra hemmavid.

I diskhon har vi nu en sån här bytta, där spillvatten tas tillvara.
Ni  a n a r  inte (eller det kanske ni gör?) hur mycket just av den varan det blir!
När man sköljer ur disktrasan .., spolar kallvatten på nykokta ägg .., allt sånt!
Fortare än man anar blir byttan fylld och så häller vi det i rabatten eller i växthuset!


På ena sidan om ytterdörren fanns - när jag kom till huset - en smal rabatt, som löpte längs husväggen.  För kanske två, tre år sedan föreslog jag att vi (vi =  pv) skulle bredda den - eller göra den djupare - och så blev det. Nästan dubbelt upp!

Där fanns sedan tidigare en rosbuske som pv älskar högt och så var där lite penséer och annat.
Dom tog jag bort (inte rosen) och planterade i stället lavendel, isop, stor daggkåpa, ytterligare två klematis fick plats .., där är porslinsveronika, smörboll, oregano, förgätmigej, nån blå blomma som jag alltid glömmer namnet på .., ljusa (otroligt vackra) ormbunkar som vi tagit skott av från en skogsslänt här intill och så sist av allt: tre sibiriska vallmo och det är en av dem, en gul krabat, som syns på bilden och gör mig så innerligt glad!

Förhoppningen är att allt detta helt ska täcka jorden och bli en grön liten oas!Och mera?
Tillsammans med friherrinnan tillbringade jag ett par timmar på stranden här i Stensjö igår.
Oj, så varmt det var!
Tidigare på dagen hade det varit strandrensning på samma ställe och då kom pv hem med den här filuren .,. som jag trodde var en insekt, men som är ett slags hajägg (kan också vara rocka) som spolats upp på en klipphäll. Googlar man på hajägg, ser man såna här hur långt ifrån som helst - utanför Bali, t.ex. -!


Sist av allt: i gårdagens DN var den här bilden med som illustration till en text som handlade om skrivande, tror jag.
Jag föll  p l a d a s k !!
Vilken underbar målning och konstnärinnans namn är Sophie de Bouteiller (1829 - 1901), men hennes pseudonym var Henriette Browne.
 

Här ännu en av samma konstnär.
"Sisters of mercy", är titeln.


Och här ett porträtt som jag först trodde var ett fotografi.
Visst är det fantastiskt!

Ja .., så vet ni förstås vad som väntar .., om nu någon varit här inne och läst: sedvanlig medaljutdelning vid ett fint tillfälle!

4 kommentarer:

Monet sa...

Ja, han är bra, vår nye franske president. Han talar dessutom utmärkt engelska vilket inte är helt vanligt så han hamnar inte i något språkligt underläge heller. (Visste du att Angela Merkel talar flytande ryska? Bra i relationerna med Putin😄Att Macron hälsar först på Merkel beror på att han är väluppfostrad fransman som alltid hälsar på kvinnor först. Fast det fattar nog inte Trump.

Trump är så extremt märklig att det ju inte finns ord för det snart. Du som är bra på att leta på nätet, se om du kan hitta bilder av Mussolini under hans sista tid. Det finns filmsekvenser där han skjuter fram hakan och bakåtlutad kniper ihop munnen på ett slags triumfatoriskt sätt - e x a k t som Trump gör.

Och vill du se andra likheter, leta då fram bilder på den unge Napoléon Bonaparte så kan du se en gengångare i Macron. Många jämför honom redan även om det stora klassiska motståndet mot varje nyvald fransk president redan brutit ut.

Och, ja, för en gångs skull är vi överens i konstfrågor. Den här sortens realististisk måleri som föregick bl a porträttfoton är extremt skickligt utförda, vittnar om stor konstnärlighet och är fantastiska i sin berättarteknik. Ta bara Skagenmålarna t ex.

Bert Bodin sa...

DDT blir bara mer och mer dumskalle. Vilken oborstad typ!

Bert Bodin sa...

Glömde ....

Vill ni köpa vatten. Vi har!

;-)

Elisabet. sa...

Monet: jo, det hade jag koll på - att Merkel talar ryska - och det är ju tur att någon av höjdarna gör det, inte bara Putin.

Bert: tack, det lär ska komma regn idag och i morgon .., så du kan spara på vattnet ännu ett tag!