torsdag 1 juni 2017

Ny resa söderut ...


Så blev det ännu en tur till Skåne; nu till Hässleholm och återbesök på ortopedmottagningen.
Jag blir alltid så full i skratt när jag kommer till entrén och ser raden av rullstolar!
Just så är det .., här möter man människor som kommer promenerande med kryckor eller promenadkäppar och åtminstone jag själv känner en slags samhörighet .., som blir så galet absurd!


Jag hade fått tid till klockan 15:20 och hade bara tjugo minuter på mig när bilen parkerats.
Nåja, det ordnade sig .., en sköterska kom och viskade att "doktorn var lite försenad", men då hann jag språka lite med en trevlig medpatient; en man i 70-årsåldern som för en vecka sedan fått ny höftled och han berättade glatt om sitt arbete som långtradarchaufför och att han, förr om åren, hämtar massor med sten i Steninge; sten som främst exporterats till Tyskland.
Skåningar är så trevliga!
Jag hade satt mig i det mindre väntrummet, det som är närmare själva mottagningen och då kom den här mannen och sa "hej på dig du, här sitter du så ensam, ja, jag slår mig ner här hos dig!"
Det finns säkert människor som tycker att det är på gränsen till att bli för mycket, men inte jag.
Jag tycker om sånt här.
Och så blev det en stunds småprat.

Bilden har jag lånat från Kristianstadbladet.

Så här ser doktorn ut som ordnat två proteser till mitt knä.
Han heter Sören Toksvig Larsen, är väl dansk från början och född 1952.
Vi kom att prata om allt möjligt; mest om våra arbeten och jag frågade när han planerar att gå i pension.

"Du vet Elisabet, jag vill helst jobba tills jag är sjuttiotvå, jobbet är så roligt och jag har mycket som jag vill lära ut, men allt beror ju på vad Region Skåne beslutar och nej, det är inte för pengarna jag vill vara kvar!" sa han och jag tror honom.
Sören verkar vara besjälad av sitt arbete och tycks enormt omtyckt av sina patienter.
(Ja, jag tycker sååååå mycket om honom! Ett fast handslag och alltid så vänlig.)

Och han tittade på mitt knä och vred och bände och hade sig och sa att det såg fantastiskt bra ut för att vara utbytt och vilken rörlighet jag hade!
I en bisats berättade jag vad som hände häromkvällen, då, när jag plötsligt inte kunde ta mig från köket till soffan - det var helt omöjligt att belasta det opererade benet och det var en smärta som var så överdjävulsk att jag aldrig varit med om dess like -! Pv gav mig kryckorna, jag fick ett strong pill, lade mig på soffan, slocknade, vaknade och mådde förfärligt illa, men benet kunde jag använda utan problem.

"Men vad säger du Elisabet! Nej, nu blir orolig, nu får du genast gå till röntgen, jag skickar remissen nu på en gång!" sa Sören och så blev det.

Medan jag väntade läste jag om kaninen Knutte som reste till himlen.

Så blev det en stunds väntan i akvarie-väntrummet (dom fiskarna känner nog snart igen mig ...) och så in till röntgenrummet där en hypereffektiv man fixade bilder på nolltid och dessutom utan att ta om dem! "Oj, så svullet ditt knä är!" sa han och tänk, det säger  a l d r i g  någon läkare.
Och så tillade han .."jaha, du har fått den längre protesen, den ryms inte på en bild ., ja, det är vanligt när den gamla byts ut".

Allt visade sig vara hur bra som helst.
Det som hände häromkvällen, när jag inte gå, förbryllade doktorn väldiga.

"Ja, ja, men inte mig .., jag är helt förvissad om att det hade med all bilkörning att göra och att det blev så statiskt .., jag satt ju med benet i samma läge timmavis, det var väl någon nerv som kom i kläm?", sa jag, men se, det trodde herr kirurgen inte alls på.

Nåja, allt går inte att förklara här i livet och det viktiga är ju att det gick över.
Jag är helt övertygad om att det hade med bilkörningen att göra.

Inte en enda ystadbo träffade jag den här gången, men så kan det ju också vara.
Körde hemåt en timme senare än planerat och hittade rätt väg ut ur Hässleholm på en gång.
Tänka sig .., under sker ännu!


Kom hem till pv som gjort sin goda pyttipanna (alla ingredienser finhackade i små, små bitar) och sedan gick han ut med harry och jag tog igen mig på soffan Ektorp.
När han sedan kom in, slängde han sig raklång på soffan och sa stöööönande - på min fråga vad som hänt - "jag har ramlat från stegen" -.

Så var det inte; men nästan. Stegen hade råkat vrida sig utåt och pv blev på något underligt sätt hängande där med högerarmen och riktigt hur det gick till hade han svårt att förklara, men ont hade han.
Idag var allt okej och han cyklade glatt till jobbet ,-)


Och så måste jag visa den fina lilla pillerasken som jag föll pladask för när jag igår besökte Apoteket i Getinge. Mycket, mycket finare än dosetten (ja, jag vet, det här är ingen dosett) och här lägger jag veckans alla piller så vet jag var dom är. Undrar just vem som har designat den?

I kassan på Apoteket arbetar en kvinna som har det varmaste leende man kan tänka sig.
När jag betalade sa hon ..."kommer du ihåg när vi möttes nere vid stranden där du bor och du hade med dig en liten jack russel som egentligen var din dotters ..., vet du, vi blev störtförälskade i henne och nu har vi själva en jack-russel-valp på elva veckor!" sa expediten och log så varmt.
Tänk, så det kan bli!
Ett litet möte som förändrar så mycket.


Jag förstår henne.
Så här ser lilla pigan ut när hon ligger i sin korg - jag tog bilden precis nu - och den stooora bomullsfilten som inhandlades för 99:-  i Klippan, på yllefabriken - den som jag tänkte skulle bli perfekt att ha på stranden, den tycks Nelly älska!

Ja, så var det med den resan.


Oj, jag höll på att glömma det här!
Svenska Dagbladet har idag på nätet (kanske i papperstidningen också) ett reportage om vackra tunnelbanestationer runt om i världen.
Det här är en av dem; i Tyskland om jag minns rätt.
Men fy, så trist med alla annonser som tjoppar upp hela tiden när man vill titta i lugn och ro på bilderna! Och ja, jag inser att tidningar lever på annonser, men nog förtar det en stor del av nöjet.
I alla fall på nätet.
(Färglad, välrenumemrad ... etc, är ord som man kan hitta i texten).

Ps. Lyssnade som vanligt till USA-podden idag, men det var ett lågvattenmärke. Mycket flams. Snart tycker jag att Europapodden är mer intressant att lyssna till. Ds.

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Som vanligt jätteroligt att läsa om allt vad du är med om och alla trevliga människor du träffar!

Elisabet. sa...

Bloggblad: :) Tack för titten!