måndag 8 maj 2017

Glädje och lättnad - allt i ett -!


Ja, det är den känslan jag själv känner efter resultatet av det franska valet.
När jag igår tittade på svt-play och programmet om Marie Le Pen och framför allt: hennes gelikar i partiet, hade jag blivit djupt deprimerad om hon vunnit. Det var hemskt. Vilka råbarkade typer (män) hon omger sig med!

Nu återstår att se vad denne 39-årige Macron kan åstadkomma. Lätt lär det inte bli, men ändå .., det känns hoppfullt.Och sååå snygg hans fru blev när hon satte upp håret, fast det hör ju inte hit och det viktigaste i livet är sannerligen inte att vara "snygg", men en reflektion var det.

Lycka till herr Macron! vill jag utbrista, ja, från hjärtat, stort lycka till!

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Kul att vi är överens. För en gångs skull!
😉

Steel City Anna sa...

Ja, så skönt! Underbara nyheter.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, jag ritar ett x i taket!

Steel City Anna: även om det säkerligen blir väldigt knepigt att få ihop detta på ett bra sätt - för Macron - så är jag överlycklig över resultatet!

annannan sa...

Lättad, ja, och lycka till kan han alla gånger behöva. Jag hoppas att han kan vara inte bara arrogant och ambitiös (som han beskrivs som) utan också ödmjuk och be om råd, för det lär behövas.

Som jag skrivit hos mig, att jubla över att högerextrema populister "bar"a fick 35% i presidentvalet, det har jag svårt för...

För mig känns det här som en sån där filmsekvens där någon balanserar på en smak klipphylla och är på väg att trilla ner flera gånger, Nu har vi stadigare fotfäste men klipphyllan är lik förbannat smal.

Elisabet. sa...

annannan: ja, det är sannerligen skrämmande att så många människor sätter sin tilltro till Le Pen - eller andra ruggiga partier - och det värsta är ju, att lyckas inte Macron få till det (och hur svårt blir inte det?), så lär hon väl återkomma ÄN starkare!
Ändå kände jag det som en lättnad, om än det bara är tillfälligt.

Monet sa...

Jag känner inte alls igen att Macron skulle beskrivits som arrogant. Aldrig hört det omdömet om honom faktiskt. Ambitiös ja, okänt kort, yngste presidenten någonsin i femte republiken. Och har på mindre än tre år klivit ur en skuggtillvaro, startat en fullkomligt ny rörelse - varken vänster eller höger och lyckats med konststycket att bli president! Trots lågt valdeltagande och besvikelse hos Fillon och Melenchonväljare som tvingats rösta på honom för att hindra Le Pen. Bankir har han beskrivits som efter sina år på bank och man har förstås redogjort för hans relation med 24 år äldre hustrun Brigitte. Utan att förfasa sig - fransmännen inställning till den verkliga körlek de hyser för varandra är ytterst pragmatisk och också respektfull. Hon är också allmänt respekterad, både genom sin roll som engagerad lärare i franska med fokus på ungdomar men också som klok och representativ ny första fransk dam.

Med stöd och hjälp kommer Macron att klara detta och han är fullkomligt bergfast i att han ska lyckas. Världen står dessutom bakom honom, alla från Obama, Trump och Merkel förstås. Här kraxar inte olyckskorparna på samma sätt som i svenska medier även om många här i södern är besvikna över att Le Pen inte lyckades bättre. Om någon är arrogant, aggressiv och osaklig i sakfrågorna är det hon vilket framgick inte minst i den ovärdiga debatten mellan de två dagarna innan andra valomgången. Hon förlorade stort på det. De flesta tror inte att det är hon som kommer tillbaka om fem år, snarare yngre och ännu mera rumsrena systerdottern Marion. Vi får se. Den politiska kartan har definitivt ritats om och vi står alla inför en spännande utveckling.

Elisabet. sa...

Monet: ja, jag håller alla tummar för Macron! Och tycker att Hollande var så generös i sitt bemötande av honom, nu häromdagen.

Monet sa...

Du har rätt. Det var både rörande och statsmannalikt. Man ska inte glömma att de känner varandra sedan flera år även om de gick skilda vägar när Macron starade sitt liberala En Marche. I min uppfattning är fransmännen generellt mycket goda förlorare, agerar gentlemannamässigt kan det här med att "gilla läget". Sen är det erkänt svårt för varje nyvald president att få möjlighet att genomföra det han vill. Får se hur han lyckas. Viljestark är han iallafall. Och ödmjuk av det man ser och hör.