måndag 24 juli 2017

Två dagar kvar och lyckan över få mynt ...

En slags lycka.

Alltid denna nedräkning.
Alltid denna längtan.
Och ändå tycker jag mig leva i nuet.

Igår när vi satt i soffan och inte gjorde just nånting, suckade jag och talade om för pv hur ljuvligt det är med semester. Efter en liten stund tittade han upp och sa: "men Elisabet, om dom nu skulle ringa från jobbet och säga att det är kris, att många är sjuka och skulle du möjligen kunna ställa upp tre timmar även om du nu har semester, ja, vad skulle du då svara ...?"

Jag sa att "nej, då skulle jag absolut säga nej".

Fast .., efter en stunds betänketid hade jag ångrat mig och sa ..."njaaa, jag skulle nog hoppa in ändå",
och det visste han förstås.

Inte långt därefter plingade det till i min mobil och jag hajade till när jag såg avsändaren.
"Bodil jobb". 
Alltså chefens fru.

Nu var det inte sjukdom det handlade om, utan en önskan om trevlig semester och det ska erkännas att jag kände en stor lättnad.

Så här svarade några av bloggvännerna när det gällde tankar på jobbet.
Det var i september 2011 som jag ställde den frågan.

Ruta Ett sa...Som lärare tänkte jag alltid på jobbet - dygnet runt.Numera, som egen företagare, tänker jag också mycket på jobbet, men på ett helt annat sätt. Nu kan jag styra min arbetstid och mitt arbete på ett helt annat sätt och det blir mest kreativa tankar och jag arbetar bara med roliga saker. Så mina tankar är mera lustfyllda nu. Men fortfarande efter 8 år drömmer jag mardrömmar i skolmiljö och det är inte roligt.

Eva på Frösön: Eftersom mitt jobb består i att måla bilder så finns dessa alltid inom mig. Jag bär alltid på bilder som vill komma ut. Ganska behagligt är det. Men när jag jobbade med annat då var jag alltid speedad, hade svårt att slappna av och det blev till sist för mycket. Kroppen sa ifrån rejält.

Rexxie sa...Är inte tankar på jobbet ett tecken på att man faktiskt bryr sig om sitt jobb?Jag har blivit bättre på att släppa jobbet; har kommit på att världen faktiskt inte går under om jag inte tänker på jobbet en kväll...

Tankevågor sa...Nu är klockan 22:23 här i soffhörnan och jag sitter och läser jobbmail. Dessutom har jag nyss skrivit klart en massa frågor från soc på datorn angående en utredning av ett barn i min klass.....ja det säger väl en del om hur det är.

Men faktiskt så försöker jag att inte tänka på jobbet ALLTID. Ibland kopplar jag av det nästan helt och hållet och det är en konst jag lärt mig med åren. Men för att göra det måste jag verkligen flytta inte bara hjärnan utan hela mig tex. till en liten skärgårdsö eller till en härlig stund med barbarnet....DÅ går det att koppla bort jobbet. .....ska bara tillägga att jag älskar mitt jobb. :-

mossfolk sa...Här är en till som alltid tänker på jobbet (nu blandat med studierna och det är kanske inte så konstigt). Kul att du skriver om det för vi pratade om precis jobbtänkandet härom dagen. Jag börjad fundera på hur man skulle organisera saker, varvid sambon tittade upp och påminde om att det var fjorton timmar innan jag skulle vara där. Han är min raka motsats.
Tar saker lite som de kommer och lever väldigt mycket i nuet.
Jag skulle nog behöva gå en kurs i det :)

Turtlan sa...Jag kan inte stänga av jobbet oich nu är det värre än på länge.
Svårt att somna för att jobbet snurrar. Inget bra symtom att det är så.Idag efter jobbet åkte jag direkt hem till kära kompis B och hennes barn H & E. Bättre terapi finns inte.
Tillverka Loppor, prata om ditt & datt med en 7 åring, förhöra en 10 åring på engelska glosor lindrar det hela en hel del. Mår mycket bättre nu och mer i ro. Är jag hemma så snurrar jobbet på!

Ja, så svarade ni då.
Det är sex år sedan; mycket kan ha hänt sedan dess.

Nåväl.
Lite senare kom ännu ett pling i mobilen.

Det var från Malin som jag har arbetat flest kvällar med under något års tid och nu satt hon och räknade kassorna och passade på att ta en bild; en bild av glädje.
För så är det, att det går tiodubbelt så fort att räkna kassan när ens kollegor inte har tömt alla myntrör i kassalådan, nånting som nya sommarjobbare gärna gör och hur skulle dom veta .., dom räknar ju aldrig kassorna själva? När jag kom tillbaka från sjukskrivningen, ja, då skrev jag små lappar och lade bland mynten och förklarade vitsen med att åtminstone kvällstid försöka undvika att fylla på med mynt.
Jodå, det har uppenbarligen fungerat bra.
Heja!

Och nu är det måndag.
Svårt med sömnen natten mot idag.
Sista gången pv tittade på klockan var den halv fem.

"Men du sov så gott vid halv tre ...", berättade han.

Jaha ja .., då förstår man.
Han hörde någon snarka.

4 kommentarer:

mossfolk sa...

Med tanke på att jag har varit hemma i tre år tänker jag förvånansvärt ofta på jobbet. Men nu är det mer flyktiga tankar som inte tar någon energi. De barn jag jobbade med har ju börjat i skolan och personalgruppen är i stort sett helt ny vilket gör att man förstås kommer ännu längre ifrån.
Men om ett halvår är det dags igen.

Ruta Ett sa...

Jobbtankar går numera ihop med andra tankar eftersom jag inte jobbar egentlligen. Men jag kan ligga och tänka på roliga fickor, en kul knäppning på en jacka jag såg i en tidning, inte glömma köpa en ny blixtlås och sån där "styvnad" till axelväskan jag tänker sy...Det snurrar på...

Bloggblad sa...

Skoljobbet tänker jag sällan på. Men från jobbet i min firma har jag svårt att ta ledigt i tankarna. Som väl är har jag det luftigt i kalendern vad gäller evenemang, men skrivandet kan jag inte styra. Får jag ett uppdrag går hjärnan igång, men när jag inget har så letar jag inte efter ord.

Elisabet. sa...

mossfolk: ett halvår bara ..., då börjar du efter jul någon gång! Skönt att ha tänkefritt (nästan) under tiden du är ledig i alla fall!

Ruta Ett: det låter iofs ganska trivsamt att tänka på fina knappar och en kul knäppning, men jag antar att har man varit utbränd, så var det annorlunda förr. Det kanske gäller att ställa om hjärnan.

Bloggblad: Imponerande det där sista ..., det var därför jag kände en sån oerhörd lättnad när jag slutade skriva i hemtidningen! Jag fixar absolut inte att skriva under press, även om jag i vanliga fall tycker om bokstäver.