måndag 30 juli 2018

Det hemska som hände ...


På väg till Vetlanda passerar vi Nydala klosterruin, eller egentligen är det ju skylten som visar vägen dit, som vi passerar. Jag säger till pv att nu, när vi har all tid i världen, då kan vi väl svänga förbi där när det är dags att vända söderut igen?
Jo, det kan vi.

Där är så vackert och välordnat och jag tar en titt i det som har varit örtaträdgård (och som påminner om den i Ystad, vid klostret), men alldeles intill finns också en kyrkogård där ölandstok inramar gångarna. Så vackert! Det hade jag aldrig kommit på själv!

Och nere vid parkeringen finns en skylt som berättar om vad som hände vid klostret.


Det är så förfärligt hemskt, så man tror knappt sina ögon!
Om "värstingen" Kristian Tyrann kan man läsa här. Och så här såg han ut. 
Här ska läsas på om denne märklige man som bara drömde om makt och mera makt! Och här en film som handlar om Stockholms blodbad, där Kristian Tyrann fick sitt "andranamn". 

5 kommentarer:

Steel City Anna sa...

Ja, så hemskt!

Elisabet. sa...

Steel City Anna: påminner om Isis ...

Cecilia N sa...

Hur var det? Var det inte han som har tillnamnet "den gode" i Danmark?

Bert Bodin sa...

Hade för mig att du inte gillar ölandstok. Varifrån jag fått det, vet jag inte. 🤔
-----
Tur att vi kommit längre i utvecklingen än IS.

Elisabet. sa...

Cecilia N: ja, där är han ju en hjälte!

Bert Bodin: jo, det är så att en f.d. klasskamrat till mig, han hade arbetat extra som kyrkogårdsskötare nån gång i slutet av sextiotalet. Och så en kväll när vi gick skola i Lycksele och var på väg nånstans - han var lite på lyset - då pekade han på en samling ölandstok utanför en av skolorna och så han: "Det där Elisabet, det är potentilla fruticosa!" och han sa det så bestämt och lite sluddrigt och sen sitter det för evigt i mitt minne! Jag har aldrig tyckt särskilt bra om den, men på kyrkogården i Nydala vara det fint.