söndag 29 juli 2018

Om husaren Holmgren, Hildur och Werner och dom andra. 
Lille Villy, inte att förglömma.


Innan vi gav oss av på riktigt från Vetlanda, svängde vi ner och tog ett dopp och bara hundratalet meter senare bad jag pv köra in vid sidan av vägen, ty just där var Emån översållad av vita näckrosor!
I min barndom tillbringade vi en vecka eller lite mindre var sommar på slåtter hos pappas kusin Sigge i Kalvträsk. För att komma till det röda huset där Sigge och Annie bodde, var man tvungen ro över en sjö och i den sjön växte mängder med näckrosor!
Det var just där som min kusin Carl-Gunnar brukade fiska gäddor.
Kanske var det det minnet som gjorde att jag prompt ville stanna och ta några bilder?


Och åt andra hållet .., mängder med kaveldun!


Så körde vi ännu ett stycke längs vägen och svängde så upp till Bäckseda kyrka som ligger på en höjd. Där, på den kyrkogården, ligger Majas storasyster begravd och det gjorde mig så ont att vandra omkring bland alla gravarna och tänka på vad det måste innebära, detta att förlora ett barn.


Vi upptäckte aldrig Amandas grav, men väl husaren N.J. Holmgrens sten.


Och godsägaren Jonas Peter Jonsson i Simnatorp som blev sjuttionio år och hann med två äktenskap, det första med Helena Catharina Jonsson och därefter med Elisabeth Hyllengren .., hans sten var stor och ..., ja, kanske mest bara stor, så där som det kanske anstod en godsägare.


Och lille Villy som bara blev ett år.
Vad hände med honom ...?


Werner och Hildur var nog djupt troende, kanske pingstvänner som mamma och hoppades nog att himlen väntade runt hörnet? Så orolig jag var för detta när jag var liten .., att domedagen skulle komma och vi alla skulle ropas upp och få stå till svars för det vi gjort och kanske mest: det vi inte gjort! Tänkte Werner och Hildur på det också?


Och jag tänkte på vårt värdpar som förlorade en dotter och deras andra dotter, en lillasyster.
Och mina systrar som alldeles för tidigt förlorade sin mamma.
Alla dessa förluster.
På kvällen i Vetlanda berättade Majas mamma om sin pappa - Seved - och på en fotohylla upptäckte jag ett fotografi av Maja och hennes morfar, han som uppenbarligen hade betytt så mycket.

Lite senare körde vi vidare mot Nydala klosterruin.


Inga kommentarer: