söndag 7 oktober 2018

Liten resumé ....



Nånting som verkligen gör skillnad i annorlundalivet som pensionär, det är att jag tappar kollen på vilken dag det där. Man bara lever rakt av. Jaha, en ny dag, ja, men så trevligt!

Idag är det söndag, men jag trodde att det var måndag.
När klockan är sex och ingen pv sagt hejdå, lämnar jag sängvärmen och harry och går ner till Gunnars rum där pv huserar och där ligger han och sover så gott.
"Men har du försovit dig ...!" säger jag oroligt.
Försovit sig?
Nej, det är ju söndag, säger han, till synes väldigt tacksam för tidig väckning.
Eller inte.
Han tycks på gränsen till irriterad.


Igår ägnade vi timmar åt att ta hand om alla grenar och allt löv som åkte i backen när eken, den som står utanför vardagsrummet, blev ansad, ungefär som hos frisören.
Jag inledde med en liten grön sekatör, sen kom grensaxen fram och när pv kom hem från Skallkrokens hamn där han tömt båten på dynor och allt annat, då var det motorsåg som gällde!
Allt i förhoppning att vi ska få in mer ljus i vardagsrummet.

Senare på dagen läste jag ut Alexandra Pascalidous bok "Mammorna", där ensamstående mammor från förorterna (mammor som förlorat sina söner genom skjutningar) berättar om sina liv. Boken är välskriven, men hu, så hemsk. Så mycket man inte vet! En sån skyddad verkstad man lever i! Ja, allt det visste man ju redan (att man lever helt annorlunda liv), men nu, att ta del av det så påtagligt.
Och så mycket hat där är.
Men också .., så många kreativa människor!



På kvällen "The Split", den brittiska tv-serien som blivit så hyllad (även av mig, särskilt efter första avsnittet), men nu tycker jag inte alls om den! Karaktärerna är i mina ögon så fyrkantiga ..., och hon som har huvudrollen - Nicola Walker - har samma minspel hela tiden.
Allt är så förutsägbart.
Men vänlig är hon uppenbarligen mot sina beundrare och skriver villigt autografer!


Efter tre månaders torka med kanske två, tre regndagar, blev mycket förändrat.
I fjol den här tiden plockade jag var morgon tio, femton hösthallon, vilka åts som godis.
I år: inte ett endaste litet hallon!
Men nu, i oktober, blommar hallonplantorna och små bin (i alla fall nåt som surrar) susar omkring bland blommorna! Och Ingrid-Bergman-rosor skjuter knoppar!


Och den skära rosen som jag knappt visste att den fanns, tittar fram!
De är jag själv som planterat den, men den har liksom hållit sig i skymundan så länge.
Nu .., visar den upp sig och är så fin, så fin!


I morse, ja.
Då, när jag trodde att det var måndag.
Då det blev till att knata upp igen och harry kröp ihop nära, nära matte och med huvudet på min högra arm .,. ååå, det kändes så mjukt och ombonat och efter nån timme vände jag mig om och låg på vänster sida (det lär vara icke-hälsosamt, men jag gjorde det ändå) och då kände jag hans rygg mot min stjärt och det påminde mig om när jag var liten och låg mellan mamma och pappa och då var det mammas rumpa som jag kände och det var på nåt vis så tryggt.
Mamma hade ett ljusgult nattlinne i nylon och jag ett ljusblått.
Ibland satte jag nattlinnet på huvudet och låtsades att jag hade långt hår .., och jag svängde med huvudet och nattlinnet svängde förstås också jag tyckte att det var så fint.
Och det var så lent, nattlinnet.
Svalt.

Många, många år senare sa helsingborgaren att han tyckte om hår som var "svalt".
Mitt hår är strävt som tagel och inte på något vis i världen "svalt"
Och det är ostyrigt och lockigt.
Men aldrig svalt.

Nu är det i alla fall söndagförmiddag.
Halmstad kammarkör har en förlängd övning idag - måndagsövningen utgår - och kanske, men bara kanske, åker vi till Haverdals golfrestaurang och äter porterstek till lunch.
Vi får väl se.


Fick förresten igår en hemköpskasse fylld med helt ljuvliga äpplen av Ecke och Britt.
Det visade sig vara Belle de Boskoop.
Nu skivar jag ett äpple tunt och äter det .., eller skär i små bitar och lägger i morgonyoghurten.
Ååå, så gott det är!


Vilken glädje med rara grannar!

6 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag sover på vänster sida 99% av min sovtid, skulle jag nog våga påstå. P.g.a ryggskadan kan jag bara ligga några minuter på rygg eller mage så jag sover alltid på sidan och vänster sida är den som känns naturlig. Eftersom jag får ont när jag legat stilla i ungefär timme så måste jag byta sida ofta, men det blir alltid mycket kortare tid på höger sida.

Äh, det finns så mycket som inte är bra sägs det. Jag tror mer på att göra vad som känns rätt för en. Och för min del handlar det om att sova på vänster sida eller just inte sova alls. :-)

Den äppelsorten har jag inte smakat. Provade ett från träden här på gården men huuu, det var alldeles...ja men mjukt och liksom grynigt. Den sorten tycker jag inte om, det ska vara hårda, krispiga.
Men, det kvittar. Jag är inte särskilt förtjust i frukt överhuvudtaget.

Elisabet. sa...

Ulrika: hedgrenskan skickade mig en länk där det visade på att det var precis tvärtom - så både du och jag kan sova lugnt -! Det är vänster sida som är den bättre att ligga på.

Turtlan sa...

Andningsmässugt är det bättre sova på vänster sida eftersom höger lunga är större än den vänstra. Men hur ddt påverkar hjärtat ligga på vänster är jag mindre säker på. Jag är ju mer lungkunnig ;-)

Bert Bodin sa...

Och jag hade aldrig hört talas om att vänster eller höger sida var bättre att sova på. Nu blir man ju orolig. Vilken sida ska jag välja?
🤔

Ulrika sa...

Ja det kvittar egentligen vad nån säger. Jag sover som jag gör oavsett. :)

Elisabet. sa...

Bert, Turtlan och Ulrika: det spelar nog ingen roll hur man än tänker sig att ligga - på vilken sida - för somnar så lär man väl vända sig åt "fel" håll ändå ,-)