söndag 4 augusti 2019

Hur det blev ....


Ja, jag hade väl lika gärna kunnat skriva "En sorgens dag" som rubrik, men med tanke på vad som hänt i USA där ett tjugotal människor skjutits ihjäl av någon galen rasist, så bytte jag till "hur det blev". Det blev så här.

Plommonträdet som i så många år givit så mången god marmelad, det trädet började tappa farten för något år sedan eller kanske mera. I år har det varit helt dött; förmodligen angripet av någon svampsjukdom.

Så .., ajöss med kronan och en del av stammen (ser att vi får kapa lite mera), men inte allt, då jag absolut vill ha kvar möjligheten att ha tvättlinorna någonstans och där fyller ju trädet verkligen en funktion!!


Annat som hände igår.
Pv hörde nånting som lät som katter som slåss och jamar och skriker .., men kunde inte upptäcka vad det var. Så skulle han ta harry på promenad och då markerade Harry tydligt vid grannens nyponroshäck. Där inne fanns nåt som väckte hans intresse.

Jo, det visade sig vara en liten harpalt som snärjt in sig nåt hemskt i barnens fotbollsmål - i nätet, alltså - och oj, så den skrek när pv försökte lirka loss den!! Harry bands vid ett träd och jag som just hade klippt ner vildvuxna vinrankor, bistod med sekatören.

Det tog en stund och inte visste pv att harar kan  m o r r r r a .., och som den skrek i början.

"Lille vän, ta det lugnt .,. jag ska ju bara försöka hjälpa dig!" sa pv.

Så kom den då loss till slut och kunde skutta vidare .,. om än inte stukad. Hoppas att den klarade sig.
Pv hade ett år lagt nät över jordgubblandet, så rädd var han om gubbarna och jag tyckte att det var så girigt och dessutom lätt för fåglar att fastna i.

Jodå, så blev det!
Jag hittade en dag en koltrast som snurrat in sig nåt hemskt och oj, innan vi kunde befria den!
Ett sånt nät kommer aldrig mer på plats där jag bor!


Eftermiddagspass på jobbet igår.
Suveränt bra schemaläggning - vi var faktiskt precis så många som det behövdes - och dom tre kassorna gick mest hela tiden, fram till sex, sju ., när vi bara var två kvar, Emma och jag själv.

Det finns inte ord för att beskriva vilken rush det är i butiken!
I vanliga fall, förr om åren, långt mer än fördubblades väl försäljningen sommartid, men nu ...!!
Oj, oj, oj!

Innan Hampus och Kalle tackade för sig, bad jag Kalle hjälpa mig att fylla på frukt. Vi tog var sin vagn av det viktigaste och innan dess hade vi fyllt på redan färdiggräddat bröd, ty bröddisken var nästan  h e l t   tom!

Sista timmarna hade jag kassan och att stänga med Emma var kanon; hon arbetar det som var mina kvällspass (enbart kväll) och hade stenkoll på nya rutinerna (för mig) vid stängning och vi kunde tacka för oss i bra tid!

Och trevliga kunder, som alltid.
Hade på sluttampen en man i min ålder kanske som såg så ., ja, han hade sån .., positiv pondus kanske? Jag frågade vad han arbetade med och sa att jag var övertygad om att han var i nån slags ledande position.
Då log mannen och sa att han var officer, född 1958, hade för övrigt varit kurskamrat med Liberalernas Jan Björklund.



Det är så fascinerande tycker jag, det här att ledaregenskaper så ofta lyser igenom. Min pappa var en ledare ., ordförande i idrottsföreningen i mängder av år och ja, han hade också en slags pondus.
Mina barns pappa likaså. Pv brukar - snällt och med glimten i ögat - kalla honom för "Store Hövding" och så är det nästan, han är en man som också är en slags ledare och framför allt  v a r  han en ledare inom idrotten.

Annat som hände?
En kvinna i Emmas kassakö ville köpa en Trisslott och hennes dotter på kanske sju, åtta år, skulle få välja nummer och sedan få lotten. Emma nekade. Vi  f å r  inte sälja lotter om det är meningen att någon minderårig ska få den och får någon från Svenska Spel som just då är på besök i affären se detta, kan vi förlora tillståndet för spel och man kan ju inte ens tänka tanken vad det skulle innebära.

Kvinnan blev väldigt sur, för att inte säga  a r g  ..., och sa att då skulle hon återkomma nästa dag (idag söndag) och köpa av någon annan, det skulle nog gå bra.
"Ja, jag arbetar i morgon också ...", sa Emma.
Den tösen är inte den som är den.

(Det visar sig i undersökningar att barn som tidigt kommer i kontakt med spel, oftare än andra utvecklar spelberoende som vuxna, det är ju det allt handlar om. Unga män, invandrare, människor med låg utbildning och sämre ekonomi, tillhör riskgrupperna. Det är ju tämligen logiskt. Har man dålig ekonomi borde man kanske inte spela, men så finns ju förstås drömmen om att kunna förändra sin tillvaro, att håva in den där Stora Vinsten. Allt detta enligt Svenska Spel. Ja, jag gjorde certifieringen i början av veckan, där stod allt detta).


Mera ...?
En kvinna kom in och var alldeles förfärad, ty hennes systers son på elva år, hade varit försvunnen i fyra timmar och nu var det stort pådrag med polis och hela rubbet. Anna, en ung tjej som arbetar i mejeriet, fixade omedelbart (med hjälp av bild på pojken) lappar som sattes upp i butiken, med bild på pojken och beskrivning av klädsel och vart människor - om dom skulle träffa på honom - skulle höra av sig. Usch, jag fick rent hjärtsnörp, så hemskt var det!
Pojken skulle ha gått längs stranden ett par kilometer till sin mormor, men kom aldrig fram.

Senare visade det sig att han helt enkelt börjat leka med några kompisar ..., och mormor, hon glömdes bort! Underbart att det slutade bra!

Nu morgonkaffe.

8 kommentarer:

Lillian "sognafaret" sa...

Enkelte dager skjer det mye, mens det andre dager ikke skjer så mye. Men om man legger merke til de små tingene i hverdagen, så er ikke livet så still avlikevel. Ha en god søndag!

Anders sa...

...och nu 9 till i Ohio... ;-(

Bert Bodin sa...

Å det där att vem som helst kan köpa vapen i Usa ... - Nä'då. Det betyder inget alls. Nej'då. Absolut inte!

mossfolk sa...

Jag blev så glad när jag såg att det var ett plommonträd i vår blivande trädgård, då när vi flyttade hit. Bums sa jag att nu skulle jag också kunna göra plommonmarmelad sådär som den vi fick från pv (vann?) och det har jag också gjort varendaste år. I år tycks vi inte få ett enda plommon, men det är tydligen generellt rätt skralt med frukten, så jag hoppas att det kommer starkt nästa sommar.

I början av sommaren innan allt har vuxit till sig lägger jag nät över alla pallkragar. Annars gödslar kvarterets katter... Vi har inte haft några fastnade fåglar, men så spänner vi upp näten över elrör och då kanske de inte trasslar in sig på samma sätt. Däremot hade jag slarvat en kväll och inte sett att barnen varit och fixat i sina kragar och låtit näten ligga kvar på marken bredvid. Morgonen efter hade en stackars igelkott trasslat in sig någon alldeles förskräckligt. En halvtimme tog det att trassla loss den. För någon vecka sedan såg jag att den råkat ut för grannens robotgräsklippare istället och det hade den förstås inte överlevt. Det var för övrigt den tredje igelkotten här i kvarteret (som jag vet om) som i sommar avlidit av robotgräsklipparna... En sådan kommer vi alltså inte att skaffa! (apropå... nät ;))

Bloggblad sa...

En god vän till mig från Nrkpg har varit i dina trakter vid havet en vecka och handlat flitigt på Hemköp. Pratglad och öppen, tänkte nästan att du skulle hört hennes öschöttska och frågat var hon kom ifrån....Men ni kanske har gått om varandra?

Elisabet. sa...

Lillan: just så är det!
Bert Bodin: det lär finnas enormt mycket vapen även i Canada, men utan dessa gräsliga masskjutningar. Är mentaliteten en annan? Men jag håller med dig!
Mossfolk: nu har vi inte haft några igelkottar dom senaste åren, men väljer att aldrig köra den kvälls,- eller nattetid, just av den anledningen. Fy, så hemskt!!
Bloggblad: nej, ingen som jag kan komma ihåg. Men vi har ju tre kassor igång, så ..,-)

Rexxie sa...

Nåja, Kanada har inte särskilt många. Här har du en förkortad lista över antal civila vapen per 100 invånare:

USA 120,5
....
Kanada 34,7
...
Norge 28,8
...
Sverige 23,1
...
Taiwan 0

Ett av de stora problemen i USA är ju att det finns så många oregistrerade vapen. Av 393347000 vapen så är det 392273257 som är oregistrerade.

https://en.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_civilian_guns_per_capita_by_country

Elisabet. sa...

Rexxie: t a c k för att du förklarade!