torsdag 8 augusti 2019

Nånting att se fram emot ...

Först ut .., den 23:e september ...

Att se mera film, det var ett av mina mål när annorlundalivet skulle ta sin början.
Under uppväxten hemma i Malå var jag ganska flitig besökare på Forumbiografen och än flitigare blev jag under skoltiden i Lycksele. Där fanns två biografer - Sture och Saga - och jag kan säga att stora delar av mitt studiebidrag, det gick till filmtittande. (Så blev det si och så med bildningen också.Kanske mest si).

Nu har jag varit med om två säsonger av Halmstad Filmstudios program.
Det är tio filmer per termin och medlemsskapet kostar fyrahundra kronor.
Billigt, tycker jag.
Såg jag alla filmer? Nej. Sex av tio, kanske. Ibland arbetade jag måndagkvällar (fyra alternativa visningar varje måndag), ibland var vi bortresta, ibland skippade jag helt enkelt någon film som verkade helt ointressant.

Men det är ju just det .., att man kanske  t r o r  att en film är just icke-sevärd och så visar det sig att den är hur intressant som helst! Så var det i fjol! Innan filmerna visas får vi en kort presentation av det hela och ordförande i Filmstudion är Mymmel Blomberg, för övrigt mamma till pv:s dotter Hilda.



Det här - Leave no trace - var en av filmerna i våras.
Så bra!!


Och den här .., "Allt för min son", var nog den som grep mig mest.
Fullständigt suveränt skådespeleri, framför allt av den unge pojken - Thomas Gioria - som spelade sonen i det brustna äktenskapet. Titta bara här på några klipp! Mannen på bilden, ja, jag begriper inte hur man kan agera så att tittaren fylls av total avsky och aldrig i livet skulle kunna tänka sig att vara tillsammans med den mannen!!

Om en dryg månad är det alltså dags igen. Då kör filmsäsongen igång!


Först av allt bjuds vi på detta - "Heart Bound" - av Janus Metz och Sine Plambech.
(Ser nu när jag googlar att dom är äkta makar och att han var regissören till filmen om Borg-McEnroe).

Fyra äktenskap, tre generationer och två små samhällen på var sin sida klotet. I det lilla vindpinade fiskesamhället Thy bor det mer än 900 thailändska kvinnor. För 25 år sedan var det ingen, utom Sommai, en före detta sexarbetare från Pattaya. Hon gifte sig med dansken Niels och har sedan dess arrangerat äktenskap mellan kvinnor från sin hemby i Thailand och ensamma män i Thy. En hyllad och gripande dokumentär om människor som söker kärlek, frihet och oberoende.


5 kommentarer:

Annannan sa...

Elisabet, om en film på engelska utan textning är OK så rekommenderar jag verkligen denna https://www.nfb.ca/film/qallunaat_why_white_people_are_funny/.

Det var ett tips från en kanadensisk kollega som arbetar med urbefolkningar. Det är en ”mockumentary” där den antropologiska studien av ”de andra” är gjord ur det inuitiska perspektivet. OBS! Rolig!

Elisabet. sa...

Annannan: tack för tipset! Jag ska göra ett försök!

Vatarinaoun sa...

Tack Elisabet för ännu en jättebra film, den här gången Leave no trace som jag återigen hittade på Telias filmbutik för ynka 39 kr. / Catarina i Trelleborg

Elisabet. sa...

Katarina: men så glad jag blir!! Och den var så vacker! Missa inte ”Allt för min son”!

Vatarinaoun sa...

Den har jag oxå sett via Filmbutiken och tack vare dig