söndag 12 juli 2020

Dag 18 av vår seglingssemester...
Söndagmorgon


Bilden: Den tog Anders med sin drönare igårkväll.
Undrar om någon av båtarna är vår?
Jo, nu vet jag!
Om man tittar på mittenraden och den undre delen av den raden ..., då är det den åttonde båten från höger och den har fören (spetsen) utåt!

Vaknar vid halv fem och blir kvar i sängen. Tänker att jag måste sätta mig upp försiktigt och det fungerar bra, bara lite snurr i huvudet och det går över på några sekunder. Det är aningen kyligt i akterruffen .., Harry har hela natten legat nära, nära.


Det allra bästa med den här tilläggningen, det är att man från båten går raka spåret till det nybyggda servicehuset! När vi kom för två veckor sedan, låg vi längst ifrån. 

Sex toaletter (fräscha och fina, även om jag idag lekte Lill-Babs och städade upp i en av dem) och så finns dusch och möjlighet att diska i andra delar av byggnaden.
En handtork så effektiv så skinnet nästan flyger av, finns också. 
Skönt. Inget papper som ligger och skräpar på golvet! 


Efter frukost (äggröra, bacon och annat som ska hålla oss på banan) tar jag en promenad i omgivningarna. Upptäcker pontonen (förtöjd från land) där jag förra året tog mig ett dopp. Där var då ett sällskap tonårsflickor som var så rara. Nu, är det bara några gräsänder som slagit sig ner just där.
Det är inte den som är på bilden.


Åå, här är så vackert!
Ser cikorior i mängder, tistlar och annat som jag inte har koll på.
I lilla hamnen för småbåtar har nästan alla kapell eller presenningar över taken och det tycker uppenbarligen fiskmåsarna passar bra som toaletter. Kan just ana hur många svordomar som ska segla omkring i luften när båtägarna upptäcker sina helt nerskitade kapell.


Sååå fint med rosor som kantar gång,- och cykelbanan till Sibbarp!


Och här nånting jag inte vet vad det är,
Växten, alltså.


Hemma igen.
Ja, båten är verkligen som ”hemma”.
Hur ska vi göra? Pv - som lyssnat till Sjörapporten - säger att det kan bli ungefär samma slags segling som när vi lämnade Ystad, alltså stötigt och gungigt och motvind.
Jag säger att han får bestämma.

Oavsett hur det blir, vankas dusch och hårtvätt och sen får vi väl se.

11 kommentarer:

Monet sa...

Det märks att du inte är rädd för smitta! T.o.m Tegnell säger att fläktar och just sådana varmluftstorkar ska inte användas eftersom de sprider runt viruset med en väldig fart. särskilt i gemensamhetsutrymmen som dessutom är fuktiga. Viruset sprids dessutom genom avföring så jag skulle vara extremt försiktig i den här sortens miljöer. Det borde stå anslag och finnas handsprit tillgängligt där plus pappershanddukar i mängder!

På mina franska sjukhus - långt innan Corona - under de värsta värmeperioderna hade jag egen fläkt trots AC i rummet. Varje gång någon läkare eller sjuksköterska kom för att undersöka, lägga om förband eller ta prover stängde man alltid av min fläkt och väntade till den hade stannat innan man rörde mig. Med munskydd och handskar, alltid. Tala om skillnad i hygienrutiner!

Bert Bodin sa...

Nej. Den där växten klarar inte jag heller. Men den var väldigt dekorativ.

Annannan sa...

Väntar med spänning på att höra vad ni bestämde er för och hur det blev! Imponerande lång seglingssemester! Jag hade inte fattat att det tar så lång tid att segla sig runt halva Skåne.

Elisabet. sa...

Monet: ja, men nu har vi inget annat val än att använda det servicehuset. Förutom när vi hälsar på sonen med fam, sitter vi i båten eller är ute med Harry, alt provianterar. Hade jag arbetat på hemköp, hade nog risken att bli smittad varit minst lika stor.

Bert Bodin: ja, visst var den!

annannan: nu har vi ju legat inblåsta i såväl Ystad som gislövsläge och hade pv varit ensam eller haft någon annan sjöman med sig, hade han kanske gått ut idag. Förmodligen vill han inte att jag ska tycka att det är läskigt och väljer då nåt lite lugnare. Fast på bryggan (som inte är gästbrygga utan fasta platser) sa andra seglare att dom väljer att avvakta. Det blåser nåt hemskt mellan varven. Men i morgon .... 😉.

Turtlan sa...

En tur i Vänern nästa år kanske? Mycket skärgård här och ”öppet hav” segla loss på. Vi kan guida er 😀

Bloggblad sa...

Det låter helt ljuvligt! Offentliga toaletter är inget jag gillar (inte av smittoskäl) - men... ibland blir även jag överlycklig över att de finns!

Ni är ju så bra på det där nu att ni kan komma ostkusten upp och hälsa på i torpet snart!

Är det här Sibbarp samma "Sibban" som jag tog spårvagnen med nån kompis och åkte till utanför Malmö när jag var barn, månntro? Hur sjutton vågade mamma släppa iväg mig när jag var 8-9 år (visste hon ens var jag var?). Det var mycket fortare djupt där än i "Ribban".

mossfolk sa...

Oh hjälparns vad många båtar! Måste man boka en plats i förväg eller hur går det till?

Elisabet. sa...

Turtlan: ja, vi får se vad som vankas. Först ska vi ta oss hem ,-)

Bloggblad: Hon kanske var som min mamma ,, utgick från att Gud är dårarnas förmyndare :-). Jag och mina kompisar cyklade själva ett par km till Solviksbadet. Jag begriper inte heller att man fick!! Och ja, det är säkert samma Sibbarb.

mossfolk: det finns 996 båtplatser här i Limhamn. Dom flesta är förstås bokade (man får betala årsavgift), men det finns även särskilda gästplatser. Dom räcker förstås inte alltid till, då fungerar det som så att den som t ex har en ordinarie plats, men själv är är ute på vift, ändrar en plåtbricka - bönder på den - så den visar grön sida istf för röd (upptagen). Det är på en sån vi står. Om ägaren är på väg hem, kan hen då kontakta hamnvärden och denne förvarna den som lånat platsen, att nu får man leta sig någon annanstans att ligga. Det kostar allt från 170:- till 300:/ (och mer än så) att ligga så här. Då ingår elektricitet och tillgång till dusch/toaletter och ofta möjlighet att tvätta kläder. Ju mer populärt ställe, desto dyrare. Jag tror att vi betalat 200:- per natt här.

Monet sa...

Jag pratade om smittspridning genom fläktar men framförallt varmluftstorkar, inte att använda servicehus. Och, ja jag är verkligen glad för din skull att du inte jobbar i ett så utsatt läge just nu.

Elisabet. sa...

Mossfolk: per dygn, alltså.

Elisabet. sa...

Tack! Det känns bra. Jag har ju tackat nej till att arbeta i sommar, eller så länge det här varar.