fredag 25 september 2020

 Nästan helg ...

Men själva innebörden av "helg", den har ju förändrats i och med att yrkeslivet upphörde. Har man i hela sitt vuxna liv arbetat varannan helg - även storhelger - så blir såna här lokalradioutrop som "ååå, nu är det fredag, vad ska ni lyssnare ägna er åt i helgen!?" helt meningslösa, för ens eget schema bara rullar på. 

Nu, som pensionär, innebär helg .., just ingenting. 

Igårkväll kändes det  i alla fall n ä s t a n  som helg. Eftersom vännerna från Tyresö snart låser sommarhuset och säger hej och tack för dom här månaderna, bjöd vi dem på middag. I flera timmar blev vi sittande i uterummet (öppna fönster, öppna skjutdörrar .., en katt och en hund som gick ut och in) och det blev som vanligt himla trivsamt. 


Så här såg förrätten ut - bilden är från en tidigare sammankomst -. 
Pv hade gjort fiskgratäng på färsk torsk och till efterrätt en knaprig äppelkaka och så blev det ett par timmars prat - om precis allt möjligt - bland annat om låga pensioner, vikten av att inte bli beroende av en partners inkomst, e-handel .., ja, pratet gick fram och tillbaka. 

Eva vittnade om sin uppväxt med en far som hade veckolön (textilindustrin i Norrköping) och lättnaden när hon blev vuxen, hade ett fast arbete och aldrig behövde känna oron för pengar på samma sätt. 

Vi pratade även om lägenhetshyror och jag ringde min före detta arbetskamrat i Malå och frågade vad kostnaden för lägenheter - så där på ett ungefär - ligger på i Malå, men han hade mest sin egen hyra att referera till.
Hyran visade sig vara tämligen låg, men så har han en 1:a också. 
"Det vet du väl Elisabet hur handelslönerna har varit ...", sa han och ja, det vet jag.


Fredag, ja. 
Det betyder DN:s Nutidskryss som idag handlar om språk och korsordsmakaren - en kvinna - har riktigt kluriga frågor. Nutidstestet som vi gör varje fredag (också i DN) gick sämre för mig. Det är nu tredje gången på raken som jag förlorar mot pv och det hjälper inte att jag en gång hade full pott, nu får jag verkligen skärpa mig! 


Nu ska jag i alla fall gå ut och klippa gräsmattan. 
Och tänka på härliga sommardagar då vi var ute till havs och kanske längta lite till kommande seglatser. Just det, ja. Man ska leva i nuet. Det glömde jag bort. 



2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag vet inte vad det är för "fel" på oss. Men nog känner vi helgstämning när fredagen kommer. Det blir lite mer avancerad mathållning. Man strövar runt på stan på ett annat sätt; kanske ett glas vin på någon krog ... Jo - nog är det skillnad.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Kanske vore det annorlunda om vi bodde mer centralt? Idag har jag inte sett en enda människa här längs vägen, enbart pv. Vi bor ju tämligen isolerat, Ejdervägen består av ett antal villor, men många är av typen sommarhus och här två gatlysen. Till närmaste krog är det åtta km (och det är det nu final för sommaren) och till Halmstad 22 km och lika långt till Falkenberg. Nej, här ute på vischan känns nog alla dagar likadana :)