onsdag 22 juni 2022

    Hit och dit ....


Tanken var att vi skulle bege oss norröver idag, ja, efter att vi varit min storasyster behjälplig med att kapa det mer än halvmeterhöga gräset på hennes stora tomt. 

Så iväg österut!

Bilen laddades på en Tesla-stolpe nära Ica Supermarket, där jag en gång arbetade. 
Tog en sväng inne i affären. Upptäckte några kunder som hälsade glatt (hur lycklig blir man inte då!) och träffade Malin (mamma till dom två tonåringarna som för två år sedan blev så sjösjuka på vår båt) och där var även Ingrid (delägare i butiken), som ringde kontoret där chefen Thomas befann sig och sa "kom nu till kassan så ska du får kramas!" och det gjorde han. Lite gråhårigare än jag minns honom, samma gotländska dialekt, men lika rar. Deras dotter Hilda, som var en liten skrutta när jag lämnade affären för tolv år sedan, hon höll nu på att att lära upp sig som kassörska. 


Under åren som ensamseglare då jag bodde på Regementsgatan, såg jag ofta den rara barnmorskan Karin Ehde .., hon som bodde i ett rött tegelhus ett par hundra meter från min lilla etta. (På hennes gräsmatta vimlade det av blommande vintergäck om tidigt om våren!) 

Stor glädje när jag upptäckte henne vid gravade-lax-kylen i affären! Så blev det en stunds surr om hur livet tagit andra kliv och lite också om hur det är att åldras och om för,- och nackdelar och lite sånt. Och inte minst detta att inte yrkesarbeta längre; men hon hoppar fortfarande in lite nu och då. 

Att denna Karin är en färgstark kvinna, det kan ni kanske förstå. 
(Det slog mig också att hon påminner så mycket om Mymmel, Hildas mamma). 

Därefter iväg till Västerstad 7105.

En rejäl trimmer fick vi låna av exet i Bjäresjö, men se .., den var inte så där värst mycket till hjälp. Kanske, kanske kunde den gamla åkgräsklipparen träda i tjänst .., den som i många månader stått och deppat i ett rött skjul, byggt av min systers före detta snälle man Robert; för övrigt så vänlig och omtänksam så det är inte klokt, men nu är han sjuk och eländig.
Denne Robert som under flera år troget kommit ner och hjälpt dem (min syster och hans dotter - min systerdotter) med diverse renoveringar.


Efter viss övertalning så puttrade åkgräsklipparen igång och det som till en början gick lite hackigt, blev något helt annorlunda på slutet. I nästan tre timmars tid körde pv runt-runt-runt (han tycktes allt mer förnöjsam .., rent av så han tyckte att detta var himla kul ...) , allt medan jag räfsade och föste ihop i olika högar; att tas om hand av familjen Nilsson när andan faller på. 

Tomten hos min syster är enorm, men halva tomten är upplåten till den närbelägna ridskolan som har tre, fyra får som går där och betar - på tomten, alltså -. 
Perfekt.


Och Samba blev glad över att återigen träffa oss - men Harry, varför var han inte med -? 
Nej, han fick stanna i Bjäresjö hos kompisen Lykke; vi skulle ju ändå tillbaka dit med trimmer och räfsa. 


Bilden: en av alla högar. 

Det var  n ä s t a n  så att vi hade kunnat hässja .., men bara nästan. 
Efteråt bjöds vi på världens godaste tunnbröd - det som i Malå kallas för Släppträskbröd - och är precis på pricken så halvsegt som det ska vara; enligt mitt sätt att se det. 
Nathalie hade därtill bakat en choklad/hallonkaka (i långpanna) som inte heller gick av för hackor! 


Tanken - från början - var att vi skulle hem så snart vi svängt förbi Bjäresjö - men då var vi så sega och bilen behövde laddas, så vi åkte tillbaka till sonen med familj och ska nu övernatta här och så hem tidigt i morgon. 

Pv ringde till grannen som bor mitt emot oss - den rara Birgitta - och hon lovade att fylla på med mat till Sigge, vilket friherrinnan så vänligt har skött om, medan vi varit borta.

Ja, ungefär så har det varit. 
Och så fick vi veta att min andra syster, som med nöd och näppe klarade livhanken efter den svåra bilolyckan, nu har bokat biljett för hemresa till Sverige i början av augusti. I fem veckor ska hon vara här - och bor som vanligt största delen av tiden i Skåne -. 
Inte undra på att hennes tre år äldre syster tycktes ovanligt pigg idag.

2 kommentarer:

annannan sa...

Åh alla dessa snälla och hjälpsamma ex!

Nästa gång får ni komma och låna en lie!

Elisabet. sa...

annannan: ja, dom är verkligen värdefulla! Och vilken lycka att ha en bra relation till den man en gång levt tillsammans med. Så mycket enklare allt blir.