fredag 30 december 2022

Nu är det nära ...., quizresultat och lite annat. 


Ja, nu är det nära tills vi trillar över till ett nytt år. 2023. Nog minns jag hur ovant det kändes när vi tog skuttet in i tvåtusentalet. Nu har det redan gått tjugotvå år sedan dess. 

Som alltid här i gula huset är det tämligen lugnt. Det är en sån otrolig skillnad på sommar och vinter, ja, det är nästan som om vi går i ide från november till februari. 

Så vad gör vi? 

Knåpar på med dagens korsord .., pv rengör sina löparskidor .., jag har värmt upp Janssons (som blev så otroligt god) .., och Harry - liggandes utsträckt på soffan Ektorp - sover med djupa andetag. 

Därtill har jag inhandlat en spotlight och väl hemkommen upptäckte jag att där följde inte med någon lampa! Ååå, så dumt av mig! 

Dagens quizresultat blev som följer: Pv hade 9 rätt (fel på fråga 8, utrikes .., vetenskap) och själv hade jag 8 rätt, fel på fråga 1 (pinsamt!, handlade om EU) och fråga 6 .., vattnet som skiljer ...).

Nåja, det hade kunnat vara värre. 



Vi har även gottat oss åt friherrinnans goda kakor som hon hade med sig vid middagen igår. Båda sorterna var sååååååå smarriga! 

Saffransbullen var lika god den - bakad av Maja i Skåne -. 

Och ja, vi vet att sötebröd inte är hälsosamt, tro inte annat, men ack, så lycklig man blir när något sådant dyker upp, så där oförhappandes! 



Någon gång på förmiddagen ägnade jag en timme till att titta på SVT:s dokumentär (gjord av fenomenale Jens Lind) som handlade om prinsessan Birgitta. 

Det var mycket som kom fram som jag inte hade en aning om. 

Och precis som när mina systrars mamma gick bort vid 33 års ålder (året var 1950) och det aldrig därefter pratades om henne (pappa sa att han liksom inte vågade ta upp det, rädd att göra döttrarna ledsna och kanske var det samma känsla hon dem ...?), så vittnade prinsessan Birgitta om samma sak, ja, vid hennes fars död.

Det var "locket på." Inte en enda gång efter pappans död nämndes hans namn för döttrarna och Sibylla, som då blivit änka med fem barn, levde sitt eget liv. Det var barnjungfrun Nenne Björnberg som blev den stora tryggheten (jo, det hade man förstås läst om). 

Ett intressant program om en till synes självständig och ganska enkel kvinna/prinsessa. Hur annorlunda hade inte hennes liv sett ut om hon fått möjlighet att studera vidare till något som passade henne?

Programmet finns att se på svt.play och kan ses i hela världen. Ska i alla fall tipsa min syster - tillika namne till prinsessan - att det går att titta på. Själv inväntar jag en kortfilm "Det stora och det lilla" som sänds i SVT 1 klockan 17.30.

6 kommentarer:

Babsan sa...

9 rätt gick bet på fråga 6.Prinessan Birgitta är utbildad gymnastikdirektör vad nu en sån gör?

Anonym sa...

Babsan: jo, det visste jag, hon var gymnastiklärare, men sa att det nog inte var rätt yrke för henne, kanske mest för att hon var så påpassad. Elisabet

Gunnel sa...

8 rätt. Fel på EU och fråga 7 som jag glömt vad det var. Underligt att prinsessan Birgittas familj aldrig talade om faderns död. Förstås vanligt på den tiden. Hon är en härlig dam, som helt och hållet struntat i botox.

Anonym sa...

Gunnel: sjuan var vetenskap …, årets uppfinning eller nåt sånt. Det hade pv fel på också. Håller med om prinsessan Birgitta.

Bert Bodin sa...

9 av 10. EU-ministern klarade jag inte.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: den rök jag också på, tycker att det känns sååå pinsamt!