tisdag 31 januari 2023

Ivardagen ....


Idag har sonen namnsdag och även min pappa, om han hade varit i livet. 

Nej, jag tyckte inte att Ivar var ett särskilt fint namn när jag växte upp. Andras pappor hette sånt som Folke, Allan, Erik eller Evert. Ingen hette Ivar. 

Men nu .., nu har jag mött flera småkillar som heter just Ivar och nu tycker jag att det är så fint. 

Gråmulen dag ute. Duggregn. 

Hämtar ut ett paket som hamnat på Tempo i Gullbrandstorp och mannen i kassan är från Lycksele och kommenterar min dialekt. Mellan Lycksele och Malå är det nio mil, men här betyder det ingenting. Det är som hade vi varit närmaste grannar. 

Kommer hem. Lyssnar till det senaste avsnittet av Kinapodden - ett otroligt intressant avsnitt som handlar om detta att det föds färre, eller rent av för få barn i Kina. 

Jag tycker dessutom att programledaren Axel Kronholm är så bra! Duktig på att fördela ordet .., väntar in .., avbryter aldrig. Och så mycket jag inte visste som togs upp i programmet. Jo, självklart det här med hur det tidigare varit med endast 1-barn per familj, men därefter! Här är en länk till programmet, om någon skulle bli intresserad. 

Har idag pratat med en god vän vars barnbarn hamnat på en psykiatrisk avdelning - av tvång -. Till slut fanns ingen annan utväg. 

Tänk er .., att då som farmor eller mormor få telefonsamtal från detta barnbarn som gråter i förtvivlan och inte förstår varför hen måste vara där .., som vill bli hämtad därifrån och som är utom sig av förtvivlan! 

Jag tänkte  .., om det hade varit Emma eller Emil som varit i samma situation .., som ringt sin mormor som är jag och gullbett att jag skulle hämta henne eller honom .., men å, så ångestfylld jag skulle ha varit, ä v e n  om jag insett att den här lösningen - just då - kanske vore den enda möjliga! 

Ja, vem har sagt att livet är en enda raksträcka?

4 kommentarer:

bettan sa...

Raksträckor i livet har jag då aldrig sett en skymt av. Så tacksam över de rastplatser som har dykt upp lite då och då under resans gång. Jag hoppas det får fortsätta så🙏
Nu hoppas jag att mina rader inte uppfattas som om jag, på något vis, skulle haft det bättre eller sämre än någon annan.

Irene Lundmark Alm tidigare Malåbo sa...

Livet består inte av raksträckor och inte fick man nån manual heller, man får hoppas att ens sunda förnuft hjälper en att göra bra val.

Elisabet. sa...

bettan: nej, och somliga får såna himla knaggliga vägar att ta sig fram på!

Elisabet. sa...

Irene Lundmark Alm: och ingen kompass heller och inte vet man hur vägen ser ut; tack och lov. Men jag tänker att psykisk ohälsa måste vara ett helvete; för alla parter.