torsdag 6 april 2023

Kväller i rum 406 ...


Idag blev en bättre dag. Vi promenerade till köpcentrat som heter Forum (lätt att komma ihåg, så hette biografen i Malå) och sedan är det inte långt till järnvägsstationen. 

Den här gången blev Gdynia målet. Nej, det blev inget direkt mål .., då ingen av stationerna där tåget stannade lockade det minsta. 

Men det gjorde ju inget, vi tänkte att då tar vi samma tåg tillbaka (biljetten räcker i tre timmar). 

Det gjorde den INTE. En barsk tågvärdinna förklarade att det gäller bara om man åker åt ett håll. Jaha, ja. 

Vi inväntade ett återvändande tåg och hoppade av i Sopot, där vi var igår. Och apropå "hoppa av", så kan jag meddela att glappet mellan den öppnade tågdörren och perrongen känns som en ravin! Jag undrar hur många människor som ramlar ner mellan tåg och perrong? Och fullkomligt livsfarligt måste det vara om någon är rejält vimmelkantig eller handikappad. Själv tar jag liksom  s - a - t - s  för att komma levande på perrongen.

Såklart hade pv tagit med sig termos plus pulverkaffe och chokladkexen. Ja, man får ju inte missa 11-kaffet, även om man sitter på ett tåg i Polen. 

En luggsliten tiggare kom förbi och ville få ett kex och det fick han förstås. 

Strosade sedan omkring i Sopot .., jag längtade efter lunch (det gör aldrig pv) och vi slank in på något som såg oerhört enkelt ut,  med en slags delikatessdisk fylld med  byttor där jag knappt visste vad nånting var. 

På alla skyltar var det bara låååånga ord och mest konsonanter. 

Nå, det blev kokt kyckling med  likaledes kokt potatis .., samt rårivna rotfrukter till - allt så gott, allt under uppsyn av den icke-hungrige-sambon.

Pv skulle lätt kunna vara utan mat hela dagen, möjligen om han får i sig kakor eller något wienerbröd. 

För mig är det helt omöjligt. Får jag inte mat mitt på dagen, blir jag darrig. 


Så tog vi tåget tillbaka till Gdansk ., känner oss numera hemma och hittar riktigt bra (i alla fall pv) och vi har pratat länge med mannen i receptionen som kunde det mesta om Erik den XIV:e och ikväll blev det surr om olika språkgrupper. 

"Varför blev du inte lärare ...?" frågade jag. 

Nej, det ville han inte .., förresten var han den tredje i släkten som arbetade inom hotellbranschen, men hans föräldrar hade däremot arbetat på sjön - mamman som steward på någon båt -.

Om han var lillebror, som jag trodde?

Nej då, han var äldst och hade bara en lillasyster. För mig själv gissade jag på hans ålder ..., ja, kanske 50? Nix. Han var född 1979, hade alltså lätt kunnat vara min son!

För övrigt? Ja, det blev middag på den indiska restaurangen Shanti med underbart god mat. Pv valde kyckling och jag lamm .., med citronris och naanbröd till. Trevlig personal också. Lagom starkt .., så där så det blev till att snyta sig, men ändå inte eldigt.

Från någon cd-spelare hördes härlig musik och till slut lämnade pv bordet och gick till disken och frågade vad detta nu var som spelades?

Jo, det var en samlingsskiva (eller skiva och skiva, men ni förstår ..) och detta finns på Spotify och Youtube under namnet "Whiskey blues". 

Nu är klockan halv sju. Polsk tv visar en mässa och detta är sista kvällen i Gdansk. Kanske någonsin. 

Det har varit en fin resa. Och pv är bästa reskompisen. Såå omtänksam.

5 kommentarer:

mossfolk sa...

Så mysigt ni verkar ha det. Åka runt och uppleva.
Och jag står helt på pv:s sida -fika är mycket viktiga saker ;)

Monet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
bettan sa...

Fika är en fin och betydelsefull tradition☕🍰😍

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, det var verkligen trivsamt! Det är nog många som står på hans sida ,-). Där är vi helt olika, herr Pv och jag själv.

Elisabet. sa...

bettan: ja, om inte annat kan det ju vara trivsamt för det andliga välbefinnandet :).