torsdag 6 april 2023

Skärtorsdag .., Dagens Fönster och lite till.


Den här fiskpyntade husgaveln ligger inte långt från vårt hotell och vi passerar den ofta. 

Det är sannerligen inte den enda fasaden där utsmyckningen har med med fisk/fiske att göra och det kan man ju förstå, med tanke på läget vid havet. 

Igår bestämde vi oss för att ta tåget till Sopot, som ligger mellan Gdansk och Gdynia och någonstans läste jag att Sopot kunde vara Polens/Östersjöns Båstad. 

Det tog tid att hitta järnvägsstationen, men resten gick bra ...., billigt var det också. Själva tågresan tog kanske femton minuter och det blev en resa baklänges i tiden. 

På höger sida om tåget såg vi bostadsområden vilka påminde mig om Belgrad 1986 ..., stooora hyreshuskomplex .., ratigt och skräpigt ..., och JÄTTELIKA pipelines vilka löpte ovan jord och det är väl där den ryska gasen haft sin väg. Och vi såg något som liknade soptippar, men med gamla däck .., och där var hundar och ganska mycket nedklottrat. "Dead Putin!" läste jag på en husgavel. 


Ju närmare Sopot vi kom, desto finare blev omgivningarna. 

Och så framme. 

Vi tänkte oss till havet och stod villrådiga en stund .., det var lite mulet och svårt att veta vilket väderstreck vi skulle ta sikte på, men det gick bra. Är det någonting pv är suverän  på, så är det just sådant .., och ett enormt lokalsinne har han!

På toppen av en lång backe (ner mot havet) upptäckte vi en sååå vacker kyrka; inte häften så prålig som Mariakyrkan i Gdansk. 

Dörren var öppen .., där fanns såklart biktbås och en äldre dam satt på en av bänkarna. 


Och så här såg den ut från utsidan. Alldeles intill, i en pytteliten park, pågick vårstädning. 

Det förvånar oss hela tiden att så snart det krattas eller klipps ner buskar, så är där alltid tre, fyra, fem arbetare, alla iklädda gula reflexjackor och alla räfsor är orangefärgade. 

Av någon för mig outgrundlig anledning, kände jag mig så kraftlös igår. Kanske hade jag - som annars dricker mycket vatten - helt enkelt druckit för lite?

Såväl i Sopot (så många vackra hus vi såg, förresten!) som i Gdansk, finns det gott om bänkar att slå sig ned på och samma sak gäller offentliga toaletter. 

På de senare kostar det  4 zloty (ungefär en svensk tia) att gå in .., somliga är helt gratis. Alla - utan undantag - har varit sååå fräscha och fina! 



Den här skylten satt på en vanlig port till ett hus och när man öppnade dörren, så - i ett litet bås - satt en äldre dam och virkade och tog betalt för besöket. 

Samma pris där. 

Värt att notera är att höjden på toalettstolarna är av dagismodell .., man kommer väldigt nära golvet.

Åter till Sopot. 

Då blev det promenad till Europas längsta träbrygga (511 meter lång om jag minns rätt) och längst där ute förevigade jag gästhamnen. 

"Där kanske vi kan ligga om vi kommer hit med båten ...", sa pv. 

Medan jag skrivit detta har pv varit ute på egen-promenad ut till en ö där det byggs för fullt. Nu har han kommit hem igen ("hem" - tänk, så snabbt ett hotellrum blir ens hem) och berättar om byggnadsarbetare som står på nionde eller tionde våningen, visserligen iförda hjälmar, men med en simpel träbräda som räcke - det var allt -. 

Inga särskilda planer för dagen, förutom att vi bokat bord på Shanti - en indisk restaurang -. Vi fick nådigast tid klockan 16.00. Ja, ja. Det går det med. 

Medaljutdelning till den som tagit sig ända till slutet av inlägget, blir någon gång i maj. 

Nu ska vi ut igen!

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

".... och lite till."

Undrar när hon ska börja göra lite längre och mer innehållsrika inlägg?

Hm?

🤔
😇

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jag kämpar! / Elisabet

Kristina sa...

Mycket trevligt att läsa dina noteringar från ert utlandsbesök. Får lust att själv ge mig iväg. Av de forna "öststaterna" har jag bara besökt Estland - och det var länge se'n (strax efter frigörelsen). Där var en "anda", som jag tycker finns i Finland oc kså, nånting avskalat, fritt från krusiduller och förställning. Mycket sympatiskt! Fortsatt trevlig resa, önskas.

Elisabet. sa...

Kristina: jag sade till pv idag att nästa resa kanske vi skulle besöka Estland?
Det där avskalade, fritt från krusiduller och förställning låter - i mina öron - helt ljuvligt!