lördag 8 april 2023

 Påskaftonen 2023 ....


Hemma igen. Vilken härlig mini-resa det blev. Vi förlorade måndagen på grund av ändrade flygtider, men det gick ju bra ändå. 

Vad var bäst? 

För pv:s del var det besöket i muséet inte långt ifrån där vi bodde .., det som handlade om Andra Världskriget och kanske om Polens historia i just detta.  

Faktiskt var han nästan salig efteråt. Inte av glädje, men av fascination över hur intressant - och skrämmande - det var. 

Här en länk just dit.

För egen del är det alla möten med olika människor som etsat sig fast. 

Till exempel den där vänlige portieren som hela tiden blev nedtystad av sin chef - han som prompt skulle tala om för oss vad vi MÅSTE se .., men också Nathalia, 21 år - även hon portier - och sååå vänlig och rar! Eller den tredje portieren, han som läste en bok på SVENSKA som handlade om Erik den XIV:e ..., eller frukostpersonalen ..., eller servitören på restaurang Euro .., eller de tre männen från Stockholm som också besökte samma restaurang och satt och diskuterade olika ämnen och efteråt tackade jag dem och sa att det var som att lyssna till Studio 1 i P1. Det handlade om muslimska kvinnor, sharialagar, Indien, flyttningen av hus i Kiruna, utvinning av kobolt .., energiförsörjning och annat. En av de tre männen hade ofta en avvikande uppfattning och då var det ju ännu mer intressant att höra på deras prat. 


Bäst var också besöket på långfredagens marknad, bara några minuters promenad från hotellet. 

Så många stånd med vackert exponerade varor och där var äldre och yngre (mest äldre kvinnor) som handlade och jag hade kunnat bli där hur länge som helst. 

De här stånden stod utomhus, men så fanns en saluhall alldeles intill och där var köerna långa till de olika köttdiskarna och jag tänkte att där inne kan det inte ha varit lätt att vara vegan eller vegetarian. 

De två tågresorna till Gdynia och Sopot, var också något som jag tyckte så mycket om. 

Att åka tåg innebär ju att man ser så mycket "vid-sidan-on". 

Tack livet, vill jag säga. Tack som gav mig möjlighet att uppleva allt detta. (Och klockringningen från kyrkan alldeles intill vårt hotell, inte att förglömma!). Och den ljuvliga frukosten. Det också. Och tack till Pv som är ett sånt bra ressällskap.

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Härlig resa. Bara sådär .... improviserad. Eller har jag fel?

Tony sa...

Så kul att läsa din sammanställning om resan.

mossfolk sa...

Det låter som en så lagom resa. Inte superplanerad med en massa turistmål, utan mer… att vara.

Babsan sa...

Låter alldeles som en resa i min smak

Gunnel sa...

Låter som ni haft en härlig resa i trevligt sällskap.

Elisabet. sa...

Bert Bodin, mossfolk, Babsan, Gunnel och Tony: tack för era kommentarer, som fick mig att spinna vidare, men i nästa inlägg.