tisdag 6 juni 2023

Olika liv ...

Lämnar värmen där ute och går in. Potatis hamnar i en kastrull .., jag tänker mig matjessill och gräddfil (med gräslök förstås) till någon slags lunch och pv väljer nånting annat, då han inte tycker att sill är en njutning. Det spelar heller ingen roll. 

Innan jag gick in, plockade jag hundkäx och satte i en stor glasvas på trädgårdsbordet. Doften förde mig långt mer än hundra mil norrut. Hem. Stigen nere vid sjön var kantad av just hundkäx. 

Sätter mig i soffan Ektorp och väntar att på att potatisen ska bli klar. 

Skrollar runt lite. Hamnar hos "Ukraine defence" som jag har följt sedan tidernas begynnelse, det vill säga, sedan kriget började. Ser en videofilm från den sprängda dammen i Ukraina. Ser oändliga vattenmassor och läser om en vattenhöjning med tio, tolv meter. Ser en hund som fastnat i nånting och håller på att drunkna, men en soldat kämpar för att få loss den. Ser ett rådjur som skakar av köld. Tänker på kor, hästar, får, små lamm, älgar, sjöfåglar, barn, katter och kattungar .., barn som förlorar allt. Läser om människor som flyr för livet .., om gårdar och jordbruksmarker som dränks av vattnet ., och hur svårt det är att få hjälp. 

Känner en vrede inombords som är mer än obeskrivlig. 

Tänker att om jag inte är det redan - så blir jag galen -.

7 kommentarer:

Gunnel sa...

Fruktansvärt det som händer i Ukraina och så sårbart ett samhälle är när någon vill skada. Spräng en damm och katastrofen är ett faktum.

Babsan sa...

Igår gick luften ur mig helt.Man ska utvisa en åttaåring till ett land hon aldrig varit i ,kan inte språket etc.Jag blev förtvivlad.Vad är det som händer i Sverige,världen ?Orkar snart inte ta in allt.Hur ska man kunna påverka en förändring?Känner mig maktlös

Elisabet. sa...

Gunnel: Ja, precis så. Man blir galen. Och alltid är det maktgalna män som styr.

Elisabet. sa...

Babsan: Helt obegripligt, om du frågar mig.

Bert Bodin sa...

Jag kan bara inte fatta hur ryssarna tänker. Eller också är det så att de inte gör det. Det är kanske över deras kompetens.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Såg en intervju igår med Wagnergruppens grundare/ledare och man tog sig för pannan! Arkebysering eller bli ihjälslagen med slägga om du försökte lämna/desserta och bli påkommen! Och så intervju med en ukrainsk man/soldat som hamnat i deras ”garn”. Så mycket gräsligt hemskt! /Elisabet

Elisabet. sa...

Och ja, jag vet att arkebusering stavas med u. Skriver på mobilen. /E