måndag 3 juli 2023

Måndag i början av juli ...


Hällregn och solsken  om och om igen och i nästa sekund åskmuller. 

Men förmiddagen blev fin. 

Jag hinner ta hand om växthuset .., binda upp tomatplantorna som växt sig höga under loppet av tio dagar och tittar till ringblommorna vilka uppenbarat sig och nu är färdiga för buketter. 

Körsbärsträden dignar av ännu inte mogna bär (såg en stooor svärm av starar komma flygande i flock över tomten .., jaha, dom planerar alltså att skörda snart), men äpplen blir det inte många av. 

Och det lilla plommonträdet som vi planterade för ett par år sedan .., ja, där kanske vi kan räkna till tio plommon på gång!

I potatislandet blommar det. Vita blommor.

Allra frodigast är ändå gurkörten (bilden) som formligen har exploderat - så där som den alltid gör i mitten av sommaren - och där surrar det av små, små humlor som kryper in i den ena blå blomman efter den andra på jakt efter mat . Det är enbart av den anledningen som gurkörten får sprida sig och ta sådan plats.

Lyssnade i förväg till P1 och Staffan Westerberg som var dagens Sommarpratare. 

Klart bäst hittills, enligt mitt sätt att se det! Har tidigare - med stor behållning - tagit del av hans "Tankar för dagen" och det här var i samma anda. Med den allra största värme och realism berättar han om sitt liv som åttionioåring .., men tittar även bakåt. Han pratar om hemtjänstens änglar som dagligen besöker och hjälper honom ..., (HUR skulle vårt land klara sig utan dessa människor ...?!) och han berättar om sin barndom, om pappan disponenten .., om resan till Paris och om livet inom teatern och mycket, mycket mera.

Högsta betyg från mig: en klar 5:a.

Dessutom fullkomligt älskade jag hans musikval!

Så här skrev Anna om programmet och hon summerade det bra, tycker jag. 

Detta pratet passar:

* om du aktivt vill lyssna till en varm berättare UTAN att förvänta dig någon särskild mening eller sensation 

* om du på riktigt har tid att lyssna

* om du fascineras över människor som gjort aktiva val i livet och valt sin rätta väg

* extra bra om du även fascineras över den bottenlösa fantasin som han låtit och låter flöda fritt

* om du vuxit upp med Lillstrumpa och Syster Yster eller Vilse i pannkakan 

Sen .., han är 89 år! Låter som max 69 och inte verkar han lida av någon minnesförlust inte. 

Morgondagens Sommarpratare är Bianca Salming. 

Efteråt åker vi en sväng till Skallkroken och kollar till båten. Allt ser bra ut. 

En tysk och en dansk båt är nu inblåsta - säkerligen i ett par dagar - då det nu tar i  ä n  mer vad gäller blåst och värst blir det väl i morgon, med vindar upp mot 24 meter/sek. 

De två tyska husbilarna, samt en ukrainsk, var försvunna. I eftermiddag enbart svenskar på parad. 

Ställplatserna måste bokas i förväg och det är i princip nästan alltid fullbokat.

Har jag sagt det tidigare ..? Jo, men det är verkligen så vackert i Haverdal!

Kom hem efter en sväng till Hallarna - beläget öster om Halmstad - där vi förgäves letat efter en viss present (som vi inte hittade, det fick bli en beställning på nätet) och kände oss trötta båda två. 

Jag har varit förkyld i nästan en veckas tid, nu är det pv:s tur. Covidtestade mig, men det var negativt, alltså endast 1 rött streck. Skönt! Så här blir det nästan var gång vi besökt småttingar, men det spelar heller ingen roll .., det är det värt.

På onsdag får vi bloggvänsbesök från Värmland. Tänk, nästa månad åker vi till Karlstad och ska vara med på deras bröllop. Två nätter i en hyrstuga och även Harry är bjuden. Såå roligt det ska bli!

Ungefär så.

11 kommentarer:

Babsan sa...

Vi lär få barnbarnsbaciller när vi åker till 🇳🇴nästa vecka .Det får vi varje gång.Min morbror gick i samma klass som Staffan i Luleå.Han var soeciell redan då.Ett fint sommarprat.Han bor i Uppsala numer ,kul att han var nöjd med hemtjönstan🤭

Anonym sa...

Nu måste jag ju lyssna! Jag älskade Vilse i Pannkakan, som jag är i precis rätt ålder för att ha sett i precis rätt ålder när det först kom. Har hört någon intervju med SW för några år sedan som också gav mersmak. /annannan

Bert Bodin sa...

Men jösses vad ni är förkylda. Flera gånger om året. Halland är inte så nyttigt. 🤯
Skojar. Krya på er.

Elisabet. sa...

Babsan och Bert: alltid likadant var gång vi pussat och kramat på snoriga barnbarn, men det må vara hänt. Det är värt alltsammans. Och du Bert har rätt. Jag har nog aldrig i mitt liv varit förkyld/hostig så ofta, som sedan jag kom till Halland.

Elisabet. sa...

annannan: tänk, så olika det är! En kvinna från Ystad, femtio år kanske, hon vågar inte lyssna till programmet, då hon tyckte sig ha blivit traumatiserad av S.W:s barnprogram!

Anonym sa...

Det har ju varit liksom trend att tycka att Vilse i Pannkakan förstört ens barndom. Har aldrig förstått vad det handlar om. Om någon kan förklara är jag intresserad! / Annannan

Elisabet. sa...

annannan: nej, jag har inte heller förstått vad som var så var så hemskt? Men jag var ju vuxen då det visades.

Anonym sa...

Gurkörten är fin att strö över salladen. Den smakar lite sött, om inte humlorna hunnit före. ellem

Elisabet. sa...

ellem: bara själva blomman då ..? /Elisabet

Kristina sa...

Håller med om tyckande om Staffan Westerbergs sommarprogram: hittills mest lyssnansvärt (heter det så?). Stort!

Elisabet. sa...

Kristina: Å, så roligt! Ja, att vi är flera som tyckte om det!