tisdag 10 oktober 2023

Filmtips ....

Dokumentärer är i mina ögon ofta nånting utöver det vanliga. Att få följa andra människor i deras vardag, å, det är bara så intressant! 

Har nu tittat på två helt olika filmer.

Det här är den första: "Rent, vitt, slätt och några livstycken."

"Filmen är en musikalisk och poetisk hyllning till de arbetande kvinnorna på en tvättindustri i Norrköping. Funderingar över livet, glädjen och nödvändigheten av att ha ett arbete. En film av Kåge Jonsson och Håkan Pieniowski."

Filmen kan ses i hela världen fram till den 6:e juni 2025.

(Kanske kunde den kortats ner lite .., men ändå, så intressant!)

Bilderna togs via datorskärmen och är såklart skruttiga, men dom får vara med ändå. 

Den andra dokumentären heter "Kärlek och relationer i världen". 

Så här beskrivs programmet: Nygifta Andela och Davor Rostuhar från Kroatien ägnar sin smekmånad åt att resa världen över för att undersöka vad kärlek är. 

De intervjuar par från trettio länder och frågar sig: vad är egentligen en romantisk relation och hur mycket spelar kulturen och det sociala livet in?

Helt klart sevärt, tycker jag! Programmet kan ses fram till och med den sista december i år.

6 kommentarer:

Kristina sa...

Hälsa Harry på namnsdagen! Vad tycker han om älgar på tomten?

Elisabet. sa...

Kristina: Jag undrar om han alls hann upptäcka den? Annars jagar han alltid iväg främmande katter, rådjur och grävlingar. /Elisabet

Bloggblad sa...

Jag vet att vi har samma böjelse för dokumentärer. Tack för tipset. Mina förmödrar jobbade och slet inom olika grenar av textilindustrin.

Tony sa...

Dokumentärer om människor på en runt och på arbetsplats är alltid intressant tycker jag.

Elisabet. sa...

Bloggblad: För mig var den här dokumentären så intressant, då såna fabriker ju inte alls fanns hemmavid. Kvinnorna hemma arbetade på sjukstugan, i affärerna, på sågen, inom omsorgen och i butikerna. Men inte på det här viset som i filmen. Eva i Tyresö som har vuxit upp i Norrköping, har berättat om hur hennes äldre släktingar alla arbetade inom textilindustrin.

Elisabet. sa...

Tony: Ja, jag instämmer!