söndag 8 oktober 2023

Styvmorsvioler, dagens fönster och galenskap ...

Ja, jag visste ju att det var två olika växter jag sett som ännu i oktober blommade - det var hos Bert i en kommentar - men jag kom endast ihåg blåklockor, men vad var nu den andra för sort? Jo, det var ju styvmorsvioler!

Igår fick vi nämligen ljuvligt besök av Hans och Christina. Christina, född och uppvuxen i Ångermanland, var sååå häpen när hon på ängen vid havet, upptäckte blommande styvmorsvioler och detta nu i oktober!

"Det är ju Ångermanlands landskapsblomma!" sade hon, ja, hon trodde kanske att någon hade glömt eller inte visste detta. Kanske pv?

Hans är - eller var - som min lillebror under många år i Malå. Tommy hade ju då ännu ingen tjänst norröver, så först var han något år i Jakobsberg, därefter Gällivare och så Lycksele, innan han fick plats på stationen i Malå. Under dessa år blev Hans en räddande ängel. Han är sex år yngre än jag själv, tolv år äldre än Maria och sexton år äldre än Anna och sååå många gånger som han, när jag arbetade sent, tog sig an dem, fixade mat, bakade sockerkakor, tog dem till slalombacken, dammsög och skurade golvet, ja, han var helt underbar! Han var verkligen som min lillebror och deras storebror/extrapappa.

Så småningom träffade Hans den lika rara och fina Christina, fick tre söner och flyttade runt lite, för att till syvende och sist hamna på Gotland.  

Det blev en helkväll med massor med prat och minnen som tjoppade upp och det slår mig ofta, att helt dement kan man väl inte vara, för jag minns sämre av det som hände tidigare i livet. 

"Du minns väl när jag följde med dig och flickorna till din moster Margit i Tresund ..?" sa Hans. Nej, se det gjorde jag inte alls. Senare, en halv dag senare, när pratet lagt sig, väcktes minnet till liv.

Tack till er båda, Hans och Christina, för att ni tittade förbi, åt middag med oss i uterummet och sov över i er husbil. #postkodlotterietärinteåsdumt#storvinst#finhusbil

 

 Hade svårt att somna natten mot idag och läste nyheter om vad som hänt i Israel och Gaza. Det är så hemskt så jag tänker att nu uthärdar jag inte mera. 

Det är som om världen blivit totalt galen och tappat allt sans och vett. 

Ett smärre under är det väl ändå att man inte förlorat förståndet. Inte ännu, i alla fall. 


 

 


Igår .., vi satt ute pv och jag själv och tog igen oss mellan trädfällning (en skruttig björk), räfsning av gräsmattan och hopsamlandet av ENORMA mängder ekollon vilka dråsat till marken (blev två skottkärrelass!), sågning av ved och ansning i rabatten .., då, hördes med ojämna mellanrum skriet från stoooora sjok med tranor vilka var på väg söderut. 

Men så virriga dom var! Flög lite hit och dit .., steg och sjönk .., samlade ihop sig lite mera och till sist: en någorlunda formation och så iväg längs kusten.

Räknade till sextiotalet tranor i det första gänget .., därefter hundratals i följande svep! Det kändes verkligen som höst. Och medan pv sågade björken i lagom stora bitar, flög en liten rödhake av och an och följde vad som hände. Länge sedan jag såg den krabaten, men nu kändes den ..., ja, som vore den lite sällskapssjuk. 

Gästerna har återvänt mot Gotland .., pv - som kollatt SMHI:s prognos - meddelade att jag ännu inte behöver ta in alla pelargonior, det är  plusgrader under veckan som kommer och solfångarna pytsar i skrivande stund in 75-gradigt vatten i tanken. Det tackar man för.  

Dagens fönster, tänker någon ...? Ja, det får bli det här lilla, här ovanför. Det var jag som då hade håven med mig och det är många år sedan.

4 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Tänker som du.
Har världen blivit helt galen - så mycket, så många platser på vårt klot som går i alldeles tokig riktning.
Närmar sig "Domedagen"...på alla möjliga sätt!?

<3

Elisabet. sa...

WalkaboutSweden: Exakt min känsla.

Babsan sa...

Jag har börjat ransonera mitt nyhetsintag.Orkar inte ta in mer.Det blir en sådan negativ påverkan på livet som ska levas här och nu.

Elisabet. sa...

Babsan: Det är jag för nyfiken för, men det skulle nog behövas. Man blir lätt knäckt. (Tänker på generationerna som kommer efter en själv ...).