söndag 3 september 2023

Söndag i början av september ... 


Den kan se ut så här. Vaknar vid fem, lyssnar till reprisen av Naturmorgon. Det berättas om förekomsten av tonfisk i havet här omkring och tänk, en sådan såg jag i förrgår, under seglatsen hit. 

Första dagen här var hamnkontoret stängt och betalautomaten visade sig vara ur funktion. Det resulterade i att man då inte har någon kod till duschutrymmet, men det kan man ju klara, vi har ju havet. Offentliga toaletter finns också. 

Men igår, då plötsligt var hamnkaptenen på plats och nu på morgonen tog jag mig en härlig dusch med VARMT vatten! Ack, så ljuvligt. 

Så blev det frukost och därefter ett dopp i havet. Satt en bra stund på den träbänk som finns vid slänten, just innan stranden, och bara tog in alltsammans. Tog in hela sommaren, kändes det som. Kön till stegen ute på bryggan var ganska lång .., tio, femton personer kanske, många äldre-äldre och några kanske i vår ålder. De flesta kommer i par och kommer någon ensam, så är det en man. 

En kvinna går med krycka och rör sig försiktigt på bryggan .., det blir hastiga dopp, ingen är i vattnet särskilt länge, någon minut bara. Ett hastigt dopp .., tjopp i och raskt upp igen. Baddräkter tas av helt ogenerat och ingen krumbuktar sig bakom handdukar. Alla, säger alla, hälsar godmorgon, men det gör jag med. Det är en markant skillnad i jämförelse med i somras, rent språkmässigt .., nu hörs nästan enbart skånska.

Så blir det min tur. Var vågorna starka igår, är de än starkare idag och det är lätt att driva iväg. När jag är på väg upp för stegen, står fyra kvinnor och tänker sig att gå ner. 

"Kom ni, jag väntar ..!" säger jag och håller mig med ena handen i ledstången. Vattnet når mig till hakan ungefär och vågorna är så kraftiga att jag har all möda i världen att inte slås omkull. Men härligt är det. 

En kvinna beklagar sig över att vattnet inte är så kristallklart som det brukar vara. Vi tänker att det kanske är blåsten och allt regnandet som är orsak till det hela. 

Och nu är klockan snart halv elva och nu vill pv ta sig ett dopp. Ajöken, sa frölken .

Inga kommentarer: