torsdag 28 mars 2024

Radiotips och lite annat ... 


Det blev en trivsam eftermiddag /kväll tillsammans med herrskapet från Tyresö, med prat i flera timmar om precis allt möjligt. Det handlade om allt från det litauiska språket till religionen i Litauen (flest katoliker) och den halvlånge visade en bild på sin farmor (mörka ögonbryn, mörka ögon) och hennes livsöde och det slog mig genast hur lik sin fars farmor Maja är (hon som vävde oss en sån vacker trasmatta!) och det blev även prat om hur den halvlånge grävde/spettade ut TONVIS av rent berg i deras radhus i Tyresö och därmed fick plats för en verkstad! Containern, där stenbumlingarna hamnade, visade på 11 ton! (Det tog flera år, såklart och vittnar väl om tålamod).

Vaknade tidigt nu på morgonen, hade haft fönstret på glänt hela natten, men ställde nu upp det på vid gavel och vilken  k o n s e r t   jag bjöds på! Där var koltrasten .., rödhaken med sin knivskarpa sång .., talgoxen .., duvorna som kooooorrradse från altantaket .., kråkor kraxade .., och så gransångaren förstås. 
Från havet hördes fiskmåsarna och jag tyckte mig höra ejderna, men kan det ha varit möjligt?
Vilken morgon! 



Den äldsta ringde vid sextiden. 

Då var hon ute med hundarna och det hade snöat nonstop sedan igår och till hennes förvåning var Kärleksstigen (den som följer ån) plogad redan den tiden! Vilken service!

Så här såg det ut. Nästa vecka börjar inskolning på akuten på Lycksele lasarett, där hon sedan ska arbeta som timvikarie. Nio mil enkel väg. 

Hon låter glad och lycklig. Det bjuds på fika stup i tre hos goda vänner och människor hon träffar på samhället hälsar henne välkommen hem. 
Tänk, vad sånt betyder!

Radiotipset höll jag på att glömma! Jo, Vetenskapsradion forskarliv intervjuade astronauten Marcus Wandt som livfullt berättade om veckorna i rymden. Sååå mycket som jag inte hade en aning om! Sååå intressant! Här en länk om någon är intresserad. 

Här en annan länk till samma program, men med annat innehåll. Det handar om parosmi. När doftsinnet förändras efter t.ex covid. 

En fin Skärtorsdag önskar jag den som titta in här!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså fågelsång är ju underbart igår vid skymningen hörde jag kolisen och nu då så både såg och hörde jag de vita paret som kommer till oss och det är så roligt att de kommer och gjort det i så många år. Vllka då? Jo Kaj och Bojan von Måsen. Önskar er med en skön påsk trots det inte är som det skulle vara, läste högt för min A om hur det ledsen-kraschade för dej, jag tjöt oxå..iaf kram och påsk till er❤️
/Mimmi S

Turtlan sa...

Gissar väl att dotterns kompetens är en tillgång där ofta sjukvårdspersonal saknas. Är Lycksele närmaste akutmottagning i det området?
Där omkring är inte folk bortskämda med ha nära till akuten….
Gissar också en kontrast på de vårdsökande där och i Storstockholm. Eller…?

Skönt att det går mot vår. Den här vintern har varit långt.

Elisabet. sa...

Mimmi S: Ja, jag vet nog inte mycket som gör mig så glad som fågelkvitter tidigt om morgnarna! Min mamma hade en fågelsångsskiva och jag bad personalen att om mamma skulle bli väldigt dålig .., ja, på väg att gå bort, så skulle dom sätta igång den cd:n på låg volym .., tänk, att få somna in till detta! Men det glömdes bort , eller hon dog ju tidigt på morgonen så det var kanske inte läge att lyssna till fågelsång just då, så .., ja, det är sånt som händer.
Tack för omtanken om Harry, Mimmi!

Elisabet. sa...

Turtlan: Malå har väl någon slags liten akutmottagning, men annars är det nog Lycksele som gäller, där är det ju ett riktigt lasarett. Dom har tagit emot henne med öppna armar, tycker jag och hon sa att hon kände sig så hemma där, när hon var på besök. Läkare från CIVA på KS hade arbetat i Lycksele (kanske AT-tjänstgöring ...?) och trivdes bra.

Turtlan sa...

Gott! Kommer säkert gå jättebra! Sen tar det säkert kanske kortare tid köra 9 mil till Lycksele än tex 3 mil i Stockholmstrafiken.
Ja ungefär som en tanke.

Gunnel sa...

Din dotter blir säkert varmt välkomnad. Både för sin anknytning till kommunen och genom sitt yrke. Förresten till Malå är man alltid välkommen.

Elisabet. sa...

Turtlan: Nja, det är inte världens bästa väg till Lsle .., hon får väl ta tid på måndag ,-)

Elisabet. sa...

Gunnel: Så tycker hon att det känns.

Babsan sa...

Härligt att dottern trivs men fy så trist med resvägen

Anonym sa...

Babsan: men hela sommaren blir heltid i Malå, tack och lov.