tisdag 7 maj 2024

Den där körkortskollen ....

Sä här skriver min syster, när jag bad henne förklara vad som ingår i undersökningen.

"Det där intyget är mera som ett medicinskt lämplighetsintyg. Blodtryck, syn, hörsel undersöks och doktorn måste fylla i vilka mediciner man tar och varför, om man tidigare haft stroke, hjärtinfarkt etc.  Sedan fyller han också i vad han tycker om ens mentala kapacitet mm, mm.  

Det är ett tryckt formulär i 4 sidor som skall fyllas i. Inte här, men i vissa andra delstater, måste man köra upp igen när man fyllt 85, vilket min väninna I gör i juli och hon gruvar sig, för numera kör hon väldigt sällan, men vill ändå ha körkortet kvar."

// Att under många år få träffa samma läkare - som då förstås får en bild av ens mentala tillstånd - är ju en nåd att drömma om, i alla fall om man bor i en inlandskommun där hyrläkare är mer regel än undantag.

8 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Så intressant.
Tack för rapport om hur det funkar där borta.

Gunnel sa...

Intressant! Jag slutade köra för över 10 år sedan i samband med att vi bytte bostad och bil. Min man 87 år kör fortfarande, skicklig chaufför enligt mig men visst borde det finnas någon form av hälsokontroll för äldre bilförare.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: Ja, det skulle vara intressant att veta hur det är i andra länder .., det får man nog kolla upp.

Elisabet. sa...

Gunnel: Det är lätt hänt att man låter den ena köra lite oftare, så för att hålla körvanan i schack, brukar vi turas om när vi kör till Skåne eller till Sthlm. Älskade att fickparkera med vår lilla Toyota. Kian är längre och känns sååå mkt större .., inte fullt lika trevligt numera ,-)

Anonym sa...

I Portugal gäller läkarintyg när man förnyar körkortet från 60 års ålder. Mellan 60 och 70 får man förnya vart femte år, och därefter vartannat. Men det är ett enkelt intyg från husläkaren. Jag behövde läkarintyg när jag bytte från svenskt till portugisiskt fast jag inte fyllt 50 ens. Det ordnade jag på den lokala körskolan där man hade en privatläkare som kom en gång i veckan. Så det var ingen detaljerad kontroll… / annannan

Elisabet. sa...

Annannan: tack som berättade! Alltid lika intressant att ta del av hur det förhåller sig i andra länder. / Elisabet

Cecilia i Houston sa...

Intressant att höra hur det går till.
Har inte funderat på hur det fungerar här i Texas. Jag läser till att man måste förnya sitt körkort personligen och genomgå ett syntest om man är mellan 79 och 84 år gammal. Normalt förnyar man kortet var tionde år, är man 79-84 år blir det var sjätte år, efter 85 vartannat. Det står också att "A license and permit specialist will evaluate your responses provided at the time of your renewal regarding your medical history to determine if any additional testing is required", vilket nog betyder att de kan neka dig ditt körkort.

Anonym sa...

Cecilia i Houston: Men ännu inget om obligatorisk kontroll om hur man verkligen kör och likadant om man har koll på alla vägmärken? Där skulle jag nog åka dit. Tack till dig också som berättade! /Elisabet